REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
95
G. Landsbergis  (nuotr. Fotodiena.lt)

Vos prieš ketverius metus konservatoriai Kaune laimėjo visose apygardose, tačiau tokių tvirtų pozicijų 2016-ųjų Seimo rinkimuose šiai politinei krypčiai apginti nepavyko. Ne tik kad nepavyko, bet jos dar buvo tiesiog triuškinamais rezultatais prarastos valstiečių-žaliųjų partijos kandidatams.

95

Vos prieš ketverius metus konservatoriai Kaune laimėjo visose apygardose, tačiau tokių tvirtų pozicijų 2016-ųjų Seimo rinkimuose šiai politinei krypčiai apginti nepavyko. Ne tik kad nepavyko, bet jos dar buvo tiesiog triuškinamais rezultatais prarastos valstiečių-žaliųjų partijos kandidatams.

REKLAMA

Vienintelis mandatą Kaune laimėjo partiją į rinkimus vedęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis, kuris antrajame ture nugalėjo „valstiečių“ atstovę Audronę Jankuvienę.

Tuo metu kitose Kauno apygardose triumfavo „valstiečiai“. Konservatorius įveikė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, laimėjęs prieš Rimantą Joną Dagį, Aušra Papirtienė – buvusį Kauno merą Andrių Kupčinską, Lauras Stacevičius – prieš pat rinkimus dėl finansinio skandalo iš konservatorių pašalintą Juozą Pundzių, Gediminas Vasiliauskas – Seimo narį Kazį Starkevičių, Aurelijus Veryga – Tadą Langaitį, Mindaugas Puidokas – Editą Gudišauskienę.

Kas per ketverius metus tokio baisaus nutiko konservatorių pozicijoms Kaune? Kodėl buvo patirtas toks triuškinantis pralaimėjimas laikinojoje sostinėje? Atsakymus į šiuos klausimus pateikė politologai.

REKLAMA
REKLAMA

Audrius Bačiulis: konservatoriai Kaune pralaimėjo ne valstiečiams

Pirmiausia, turime tokį patį rezultatą, koks buvo per savivaldos rinkimus. Konservatoriai Kaune tradiciškai surinkdavo apie 40 proc. Tuo tarpu visos partijos surinkdavo mažiau ir eidavo į opoziciją, todėl susidarydavo įspūdis, kad konservatoriai turi daugumą ir valdo Kauną. Atėjo verslininkas Visvaldas Matijošaitis, kuris visais įmanomais būdais suvienijo likusias partijas, kurių palaikymas pasiekė 60 proc. prieš konservatorių 40 proc.

REKLAMA

Įvertinę rinkimus Kauno vienmandatėse apygardose matome, kad konservatoriai jose daugiausia rinko apie 36-40 proc. balsų. Atkreipsiu dėmesį, kad savivaldybių rinkimuose Kaune konservatoriai surinko 27969 balsų. Tuo tarpu vakar antrame ture jie surinko 36 tūkst. balsų. Tad realiai jie „paėmė“ net daugiau balsų nei per savivaldos rinkimo. O pastarieji buvo geriausi nuo 2000 metų. Realiai konservatoriai per šiuos rinkimus Kaune net prisidėjo sau balsų, bet to nepakako, kad jie turėtų daugumą.

Kaune konservatoriai pralaimėjo ne valstiečiams-žaliesiems, o V. Matijošaičiui, kuris padarė absoliučiai viską, kad laimėtų pagrindiniai konservatorių priešininkai. Matėme plakatus, kur valstiečių kandidatai apsikabinę V. Matijošaitį. Verslininkas metė baisius pinigus tose Kauno apygardose, kuriose kandidatavo valstiečių partijos atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Kauniečiai minėjo, kad V. Matijošaitis viešiesiems ryšiams per metus išleido apie 1,5 mln. eurų. Tai yra neregėto dydžio suma. Jis reklamavo tarsi save, bet de facto Ramūną Karbauskį. Vienu svarbiausiu viešųjų ryšių akcentu tapo prieš antrąjį rinkimų turą pradėtas griauti „Respublikos“ viešbutis. Kauniečiams tai buvo „bomba“. Kaune konservatoriai kovojo ne su R. Karbauskiu. Pinigai, kuriuos skyrė konservatoriai Kaune buvo nepalyginami su tais, kuriuos į rinkimus „metė“ V. Matijošaitis.

Apskritai G. Landsbergio Kaune buvo per mažai. Dar prieš pirmą turą sakiau, kad per daug konservatorių lyderis reklamavo save Vilniuje, o per mažai Žaliakalnyje. Jo pritrūko kituose rajonuose. Visi žinojo, kad Kaunas bus sukeliamas prieš konservatorius, tačiau tam nebuvo tinkamai pasiruošta. Dar vienas dalykas, kuris pakišo koją konservatoriams – tai, kad jie nuėjo į rinkimus be sociologinių apklausų. Reikėjo kapitalinės sociologinės apklausos per visą Lietuvą. Tai būtų leidę padaryti išsamią partijos analizę. Dar dviejų apklausų reikėjo vasaros pabaigoje ir rugsėjį, likus porai savaičių iki rinkimų. Lygiai tą pačią klaidą jie padarė per savivaldos rinkimus. Turėjo pasenusius duomenis, kurie rinkimų rezultatuose visiškai neatsispindėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lauras Bielinis: partija pati suskaldė savo galimybes

Iš tikrųjų Kaune buvo padarytas keletas tokių žingsnių, kurie sumenkino konservatorių galimybes. Pirmasis – pačių konservatorių susipriešinimas. Partijos nariai kėlė savo kandidatūras konkuruodami tarpusavyje. Taip buvo skaldomos partijos jėgos.

Kitas dalykas, kurio reikia nepamiršti, kad Kaunas yra toks miestas, kur žmonės mažai kuo skiriasi nuo kitų Lietuvos regionų. Galime tik galvoti, kad kauniečiai turi išskirtinę savybę balsuoti kitaip. Didžioji dalis Kauno gyventojų yra linkę pasiduoti populistiniams šūkiams, kaip ir visur. Tad valstiečių banga juos patraukė.

Vilniuje konservatoriai sugebėjo aktyvizuoti jaunimą, prisikvietė į rinkimus. O tuo tarpu Kaune apskritai yra mažiau jaunimo. Kaune dominuoja vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonės. Būtent amžiaus aspektas buvo vienas iš tų lemiamų veiksnių.

REKLAMA

Bendroje sumoje konservatoriai pasiekė labai daug. Negalime abejoti, kad G. Landsbergis išsilaikys savo pozicijoje, nes tai, ką jie pasiekė yra pergalė, o ne pralaimėjimas. Nesvarbu, kad Kaune rezultatai ir nenudžiugino.

Mažvydas Jastramskis: smulkios ir nebūtinai strateginės klaidos

Reikia išanalizuoti visus duomenis, bet manau, kad atsitiko panašiai kaip ir praėjusių metų savivaldos rinkimuose. Gali būti, kad konservatorių rinkėjų skaičius net nesumažėjo, bet kiti žmonės balsavo prieš šią partiją. Toks efektas galėjo būti.

Tačiau tai nebuvo pagrindinė paskutinių metų kampanijos problema. Aišku, ji buvo stipriai orientuota į jaunesnį rinkėją, išsilavinusį, kurio nėra tiek daug ir, maža to, jis yra koncentruotas Vilniuje. Tą ir pamatėme per pirmąjį turą, kur Tėvynės sąjungos pasirodė puikiai.

REKLAMA

2012 m. padarę rinkimų studiją pamatėme, kad Tėvynės sąjungos rinkėjai yra pensinio amžiaus. Todėl keičiant požiūrį, bandant atsinaujinti ir atsijauninti, dalis jaunų rinkėjų buvo pritraukta. Bet dalis vyresnių nebebalsavo.

Komunikacija nebuvo orientuota į vyresnius žmones, kurie, nepaisant visų pastangų, liko pagrindiniais rinkėjais Kaune. Čia buvo bene didžiausia bėda. Iš kitos pusės konservatoriai per pastaruosius 20 metų yra sukaupę daug neigiamų vertinimų visuomenėje. Iš minuso nėra taip jau lengva pakilti per kelerius metus.

Gabrielius Landsbergis neturėtų prarasti partijos pirmininko posto. Jis tik antrus metus yra Tėvynės sąjungos lyderis. Reikia palaukti ir pasižiūrėti, kaip G. Landsbergiui seksis toliau. Daugiamandatėje ši partija surinko daugiausia balsų. Tad problema nėra lyderyje, o labiau partinėje organizacijoje, vienmandatininkų pasirinkime ir išdėliojime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastebėjimas būtų toks, kad konservatorių sprendimas pakeisti vienmandatininkus Kaune buvo rimta strateginė klaida. Nereikėjo susipykti su senaisiais partiečiais, kurie laimėdavo vienmandatėse. Panašu, kad atsinaujinimas buvo su didelėmis aukomis. Būtų kitas vaizdas jei valstiečiai turėtų 47 mandatus, o Tėvynės sąjunga, pavyzdžiui, 37. Atstumas tikrai nebūtų toks didelis ir būtų galima kitaip vertinti situaciją.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų