REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kūrybiškumas – svarbi, daug galimybių atverianti asmeninė savybė, kuri padeda lengviau išspręsti gyvenime kylančius uždavinius. Nors daugelis vaikų yra kūrybingi iš prigimties, šią savybę būtina ugdyti nuo pat mažumės. Tik tada suaugęs žmogus gebės greitai orientuotis bei mąstyti savarankiškai, bus lankstus, išradingas.

REKLAMA
REKLAMA

Vaikų kūrybiškumą skatina įvairūs žaidimai, knygos, specializuoti užsiėmimai mokyklose. O kaip prie kūrybiškumo ugdymo prisidėti ir patiems vaiko tėvams?

REKLAMA

1. Skatinkite vaiką būti savarankišku ir priimti nesudėtingus spendimus, pavyzdžiui, leiskite jam nuspręsti, ką valgyti pietums, kaip praleisti savaitgalį. Tai padrąsins vaiką mąstyti nepriklausomai ir privers jį būti kūrybišku.

2. Kartu su vaiku kurkite pasakas, išgalvotas istorijas. Paeiliui sugalvokite po sakinį – tegu istorijos siūlas vyniojasi.

3. Svarbu, kad vaikas turėtų įvairių užsiėmimų, ne tik žiūrėtų televizorių ar žaistų kompiuteriu. Nuolatinis buvimas su tėvais taip pat ne visada išeina į naudą. Tėvai dažniausiai kontroliuoja vaiko veiksmus, todėl vaikas atpranta susigalvoti užsiėmimų.

REKLAMA
REKLAMA

4. Vaiko aplinkoje laikykite kūrybiškumą, mąstymą skatinančius daiktus: piešimo reikmenis, knygas, padidinamąją lupą, žiūronus ir t. t.

5. Retkarčiais perstatykite namuose (ir vaiko kambaryje) baldus. Vaikui leiskite paeksperimentuoti, savo kambarį įsikurti taip, kaip jis svajoja.

6. Su vaiku stenkitės kalbėti vaizdingai, naudokite epitetus, metaforas, palyginimus. Klausinėkite, ką jam primena sutikti žmonės, pamatytos vietos ir t. t. Klausinėkite įvairių hipotetinių klausimų, pvz., „Kas būtų, jei žmonės būtų nemirtingi?“ ir pan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Kurkite: su vaiku iš kasdien naudojamų nereikalingų daiktų pasigaminkite kaukę, suklijuokite ateities miestą ar pan.

8. Žaiskite. Pasidalinkite rolėmis ir renkite šeimos vaidinimus. Jūsų vaikas bus priverstas pasinaudoti savo vaizduote ir pabandyti pamatyti gyvenimą iš kitokios, personažo perspektyvos.

9. Nebijokite netvarkos. Leiskite vaikui išsitepti ir pasidžiaugti tapymo, lipdymo ar panašiais malonumais. Nebarkite vaiko už netvarką, nes kitaip ateityje jis tokios veiklos nebesirinks. Įpratinkite vaiką susitvarkyti darbo vietą arba tą padarykite kartu.

REKLAMA

10. Įpratinkite vaiką nešiotis užrašų knygelę įdomioms ir naudingoms mintims fiksuoti.

Vaikų kūrybiškumas itin atsiskleidžia netradicinėse pamokose. Vaikai greičiau įsimena informaciją ir noriau mokosi, kai žinios pateikiamos žaidimo forma, išgirstamos ekskursijos metu ar papasakojamos autoritetingo ir žinomo asmens. Lietuvoje pastaruoju metu šiam tikslui vykdytos ir vis dar tęsiamos įvairios edukacinės programos.

Moksleivių kūrybiškumą skatina projektas „Aukštosios kultūros impulsai mokykloms (AKIM)“. Jo metu šalies mokyklas lanko žymūs kultūros veikėjai, o ugdymo įstaigoms nemokamai tiekiami kultūros leidiniai. Projekto metu mokyklas aplankė apie 220 kultūros veikėjų iš 11 skirtingų meno ir kultūros sričių. 17 iš jų – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai.

REKLAMA

Projektas „Muziejus – mokykla – moksleivis“ sukvietė šalies moksleivius apsilankyti netradicinėse pamokose, rengiamose muziejuose, kultūros paveldo objektuose, istorinėse vietovėse, mokyklose. Mokiniai turi galimybę geriau pažinti šalies istoriją, kultūrą, literatūrą, aviaciją ir t. t. Ši yra įgyvendinamas 17-oje šalies muziejų. Per du projekto metus iki 2014 m. kovo mėn. netradicinėse pamokose turėtų sudalyvauti 9 000 moksleivių.

Dvejus metus šalyje trukusiame projekte „Mokausi iš kino“ dalyvavo apie 30 kino režisierių, operatorių, kritikų ir kitų kino srities profesionalų, kurie savo patirtimi dalijosi su moksleiviais. Filmų peržiūrose ir diskusijose dalyvavo apie 18 tūkst. Lietuvos moksleivių, o 3,5 tūkst. patys kūrė trumpametražius filmus. Į tolimiausius šalies kampelius atvykdavo ir kūrybines kino dirbtuves atgabendavo „Kino busas“. Šie projektai finansuojami Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų