REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krašto apsaugos ministerija ketvirtadienį sudarė šių metų karo prievolininkų sąrašus. Juose atsidūrė kiek daugiau nei 38 tūkst. 18–23 metų jaunuolių pavardės. Galutinį šauktinių sąrašą ketinama paskelbti po savaitės. Anot Krašto apsaugos minsiterijos, šauktinius planuojama skiepyti nuo Covid-19.

Krašto apsaugos ministerija ketvirtadienį sudarė šių metų karo prievolininkų sąrašus. Juose atsidūrė kiek daugiau nei 38 tūkst. 18–23 metų jaunuolių pavardės. Galutinį šauktinių sąrašą ketinama paskelbti po savaitės. Anot Krašto apsaugos minsiterijos, šauktinius planuojama skiepyti nuo Covid-19.

REKLAMA

Šiemet į tarnybą įvairiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose planuojama pašaukti 3828 karo prievolininkus. Karo prievolininkų sąrašas bus sudaromas atsitiktine tvarka, naudojantis kompiuterių programa.

Simbolinė sukaktis

Sąrašų sudarymo pradžią stebėjęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas džiaugėsi, kad naujųjų šauktinių sąrašų sudarymas simboliškai beveik sutampa su Sausio 13-osios įvykių 30-mečiu. 

„Manau, labai gerai, kad tai simboliškai sutampa su sausio įvykių 30-mečiu, kuomet prieš 30 metų savanoriai taip pat stojo ginti savo besikuriančios valstybės“, – žurnalistams ketvirtadienį kalbėjo A. Anušauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Dar iki sąrašų sudarymo savanoriškai tarnybą pasirinko apie 200 jaunuolių.

„Didžioji dalis šauktinių yra savanoriai <...> Jaunų žmonių apsisprendimas būti savanoriais, būti šauktinių sąraše, nevengti Konstitucinės pareigos yra labai nepaprastai svarbus“, – pridūrė ministras.

REKLAMA

Pirmieji šauktiniai tarnybą pradės šių metų kovo pradžioje, paskutinieji – lapkričio pabaigoje.

Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos direktorius Arūnas Balčiūnas teigė, kad šiemet į šauktinių sąrašus patenka 38 177 jaunuoliai, lyginant su praėjusiais metais sąrašas šiek tiek mažesnis.

„Nebuvo įtakos vieną ar kitą žmogų kelti į sąrašo viršų ar pabaigą, viskas atlikta kompiuterine programa, jokio žmogiškos įtakos nėra“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė A. Balčiūnas.

Anot A. Balčiūno, pernai 54 proc. šauktinių buvo savanoriai, tik 52 jaunuoliai buvo pašaukti privalomai.

REKLAMA
REKLAMA

Tarnybos vadovas tikino, kad tarnyba kariuomenėje kasmet domisi ir vis daugiau merginų.

„Merginos tikrai nesnaudžia, labai domisi kariuomene. Nuo 2015 metų merginų skaičius kasmet didėja“, – žurnalistams sakė A. Balčiūnas.

Skiepys šauktinius

Krašto apsaugos ministras patikino, kad šauktiniai bus skiepijami nuo Covid-19, siekiant užtikrinti jų saugumą. Tiesa, ministras pripažįsta, kad šauktiniai pagal skiepijimo prioritetą kol kas nėra aukštai eilėje.

„Kol kas jie yra dešimtoje eilėje. Patys suprantate, kad tai gana toli. Tačiau mes žinome, kad ir skiepų gavimo situacija ir pandeminė situacija Lietuvoje gali keistis, galbūt eiliškumas pasikeis. Juo labiau, kad pirmieji šauktiniai bus pakviesti kovo mėnesio antroje pusėje. Tikimės, kad šitoje vietoje situacija gali pasikeisti“, – sakė A. Anušauskas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su visuotiniu šaukimu neskuba

Tiesa, A. Anušauskas kol kas neskuba kalbėti apie visuotinio šaukimo galimybę Lietuvoje. Jis akcentuoja, kad tam kol kas neužtikrinti reikalingi resursai.

„Visuotiniam šaukimui reikalingos dvi prielaidos. Pirmiausiai, be abejo, įstatymo pakeitimas. Antra prielaida – didesnių resursų skyrimas. 

Jeigu demografinė situacija Lietuvoje kardinaliai nesikeis, anksčiau ar vėliau galime natūraliai pasiekti būseną, kad visi žmonės bus įvertinami dėl tinkamumo eiti karo tarnybą. Dabar 18–23 metų jaunuoliai, vaikinai visi yra įvertinami, ar jie atitinka tam tikrus reikalavimus“, – sakė ministras.

Jis priduria, kad Krašto apsaugos ministerija ketina pradėti kelis didelius logistinius projektus – karinių miestelių statybą.

REKLAMA

„Tai irgi vienas iš žingsnių, kuris artina prie to politinio sprendimo. Bet dabar, sakyčiau, apie tai nekalbama“, – patikino A. Anušauskas.

Šauktiniai gera sveikata nepasižymi

Tuo metu A. Balčiūnas pažymėjo, kad šauktinių sveikata kasmet yra opus klausimas. Pastarųjų metų tendencijos rodo, kad savanorių sveikata būna kur kas didesnė nei šauktinių.

„Sveikatos tinkamumas išlieka, deja, vienas iš esminių dalykų. Dėl to ir tas šaukiamųjų sąrašas yra didelis. Jeigu prievolininkai savo noru ateina į tarnybą, jų tinkamumas yra apie 70 proc., o iš sąrašo – 40–45 proc. Galbūt savo noru ateinantys yra daugiau sportuojantys, aktyvūs gyvenime, o tie, kurie iš sąrašo – priversti tikrintis sveikatą, nes pateko į sąrašus“, – pastebėjo A. Balčiūnas.

REKLAMA

Jis prognozuoja, kad ir artimiausiais metais šios tendencijos nesikeis, nes „visuomenės sveikatos problemos yra žinomos“.

Įtraukia ir studentus

Į šaukiamųjų sąrašus gali patekti ir tie jaunuoliai, kurie iki sąrašų sudarymo bus pateikę prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT), tačiau jiems ir toliau galios visos su savanoriškumu susijusios skatinimo priemonės – tarnybos vietos ir laiko pasirinkimo galimybė bei didesnės socialinės garantijos. 

Į sąrašus taip pat įtraukiami ir aukštųjų mokyklų studentai. Patekę tarp šauktinių, studentai turės apsisprendimo laisvę – arba sustabdyti studijas ir atlikti 9 mėnesių NPPKT, arba nenutraukus studijų pasirinkti jaunesniųjų karininkų vadų mokymus (3 metus) ir tokiu būdu atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą (PPKT), arba studijuoti ir tarnauti Krašto apsaugos savanorių pajėgose (3 metus) ir tokiu būdu atlikti PPKT. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepasirinkus nė vieno iš minėtų tarnybos būdų, karo prievolininkams dėl studijų aukštojoje mokykloje šaukimas bus atidėtas, tačiau galimybė jiems patekti tarp šaukiamųjų bus pratęsta iki jiems sukaks 26 metai (bet ne ilgiau nei vienerius metus po studijų baigimo). Pabaigę studijas – jaunuoliai vieną kartą turės galimybę patekti į šaukiamųjų sąrašus. 

Sausio 7 d. sudaryti 2021 m. karo prievolininkų sąrašai maždaug po savaitės bus paskelbti interneto svetainėje https://sauktiniai.karys.lt. Prie kiekvienos pavardės bus nurodytas ir tikslus terminas, iki kada reikia susisiekti su paskirtu regioniniu karo prievolės ir komplektavimo padaliniu. Karo prievolininkams už nurodymų nevykdymą gali būti taikoma administracinė arba baudžiamoji atsakomybė.

REKLAMA

Planuojama, kad 2021 m. šauktinių sąrašai ir pirmieji nurodymai bus paskelbti iki sausio 18 dienos. Studentams, kurie pateks į šaukiamųjų sąrašus, nurodymai susisiekti nebus skiriami, o tarnyba atidedama iki metų pabaigos.

Į sąrašus patekusiems karo prievolininkams šaukimo nurodymai paštu nebus siunčiami. Visa karo prievolininkui aktuali informacija bus pateikta internete adresu www.karys.lt. Ją taip pat bus galima sužinoti paskambinus nemokamu telefonu 8 800 12340, atvykus arba paskambinus į regioninius Karo prievolės ir komplektavimo skyrius ir poskyrius.

Galima eiti savanoriais

Sudarius ir paskelbus karo prievolininkų sąrašus, į juos nepatekę vaikinai ir merginos nuo 18 iki 38 metų ir toliau galės teikti prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą. Jie galės pasirinkti norimą tarnybos vietą, tarnybos pradžios datą ir gauti 30 proc. didesnes kaupiamąsias išmokas. 

REKLAMA

Pirmumo prašymus galės teikti ir patekusieji į šaukiamųjų sąrašus. Į jų pageidaujamas tarnybos vietas bus stengiamasi atsižvelgti, o kaupiamosios išmokos jiems bus didesnės 15 procentų.

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą Seimas atnaujino 2015 m. pavasarį. Tai buvo padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes. 

Sugrąžinus šauktinių tarnybą taip pat siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų