REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusas nepaliaujamai plinta Europos šalyse, net ir tos valstybės, kurios dar šio mėnesio viduryje galėjo ramiai stebėti situaciją, jau perspėja dėl augančio susirgusiųjų skaičiaus. Rusijoje, kurios gyventojų mirčių nuo skaičius kelia klausimų, ir Ukrainoje toliau fiksuojami kasdieniai rekordai. 

Koronavirusas nepaliaujamai plinta Europos šalyse, net ir tos valstybės, kurios dar šio mėnesio viduryje galėjo ramiai stebėti situaciją, jau perspėja dėl augančio susirgusiųjų skaičiaus. Rusijoje, kurios gyventojų mirčių nuo skaičius kelia klausimų, ir Ukrainoje toliau fiksuojami kasdieniai rekordai. 

REKLAMA

Susirgusiųjų koronavirusu skaičius pasaulyje viršijo 61 mln. ribą, o Europa rudenį tapo antrosios bangos epicentru. Faktiškai visos valstybės susidūrė su ženkliai išaugusiu susirgusiųjų skaičiumi, o didelė jų dalis fiksuoja dvigubą užsikrėtusiųjų Covid-19 augimą per pastarąsias 16-30 dienų.

Rusijoje – keistas mirčių skaičius

Rusijoje užfiksuotas eilinis dienos užsikrėtusiųjų rekordas, kas rodo, kad ligos plitimo pikas dar nėra pasiektas, nepaisant įvedamu griežtų ribojimų didžiuosiuose miestuose. Ketvirtadienį šalies valdžia paskelbė, kad per paskutinę parą buvo nustatyti daugiau nei 25 tūkst. ligos atvejai. 

REKLAMA
REKLAMA

Viso šalyje koronavirusu susirgo jau daugiau nei 2,1 mln. žmonių – tai yra penktas pagal dydį rodiklis pasaulyje. Vien per paskutinę parą Rusijoje nuo koronaviruso mirė 524 žmonės. 

REKLAMA

Nepaisant ligos protrūkio, kurį V. Putinas praėjusią savaitę pavadino „keliančiu nerimą“, Rusija kol kas neįvedė griežto „lokdauno“, kaip dalis Europos šalių. 

Nepaisant to, daugelyje regionų yra reikalaujama dėvėti kaukes viešosiose vietose ir riboti dirbančiųjų ofisuose skaičių. 

Rusijoje yra fiksuojama mažesnis mirčių nuo viruso skaičius negu kitose stipriai koronaviruso paveiktose šalyse, todėl kyla įtarimų, kad biurokratinis aparatas gali tendencingai mažinti rodiklius, siekiant išvengti kaltinimų nesusitvarkant su krize, rašoma BBC. 

REKLAMA
REKLAMA

Remiantis Rusijos oficialiais statistikos duomenimis, šalyje per šių metų kovo-rugsėjo mėnesius mirė 117 tūkst. žmonių daugiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį. Tuo metu oficialiai nuo koronaviruso lapkričio mėnesio duomenis mirė 38 tūkst. žmonių.

Ukraina lapkričio 26-ąją taip pat paskelbė užfiksavusi naują Covid-19 užkrėtimų rekordą – 15331 atvejai. Ankstesnis, beveik tūkstančiu mažesnis, buvo įregistruotas lapkričio 21-ąją.

Prancūzija

Prancūzija turi kiek geresnių žinių – šalyje planuojama per artimiausias kelias savaites sumažinti naujų susirgimų skaičių iki 5 tūkst. per dieną ir tai leistų toliau mažinti draudimų skaičių. Šiuo metu dienos susirgimų skaičius viršija 15-16 tūkst.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalies sveikatos apsaugos ministras Olivier Veranas taip pat pristatė dabar jau palaipsniui atšaukiamą antrojo „lokdauno“ rezultatus. Jo teigimu valstybei pavyko reprodukcinį skaičių R sumažinti iki 0,65 reikšmės, kai mažesnis nei 1 reiškia, kad virusas pradeda trauktis. 

Jis taip pat pridūrė, kad epidemija dar nesibaigė, o žmonės turėtų neatsipalaiduoti ir taip pasiekti pergalę.

Vokietija – ribojimus tęs ir sausį

Draudimas Vokietijoje galios bent jau iki gruodžio pabaigos, ketvirtadienį pripažino kanclerė Angela Merkel. 

Ji pažymėjo, kad „deja, mes negalime pažadėti sušvelninimo per Kalėdas ir Naujuosius metus“. 

REKLAMA

Vokietijos kanclerė patvirtino, kad vokiečiams bus leidžiama grupuotis iki 10 žmonių Kalėdų švenčių laikotarpiu. Tačiau ji perspėjo, kad būtų neužmiršti apie 27 mln. vokiečių, „kurių negalime apsaugoti“. 

Praėjusią naktį ji sutarė su 16 federalinių valstijų vadovais pratęsti  ir sugriežtinti koronaviruso ribojimus iki gruodžio 20-osios, tačiau sušvelninti juos Kalėdų laikotarpio metu.

A. Merkel komandos atstovas patvirtino, kad socialinio ribojimo gali prireikti daug ilgesniam laikotarpiui.

„Mūsų laukia sudėtingi žiemos mėnesiai. Tai tęsis iki kovo“, – RTL televizijai aiškino Helge Braun. Tikimasi, kad tuo laikotarpiu jau pavyks vakcinuoti daugiau žmonių, todėl išlaikyti infekcijos plitimo lygį žemiau epideminio bus paprasčiau.

REKLAMA

A. Merkel pažadėjo, kad vakcina Vokietiją pasieks dar prieš Kalėdas. 

Suomija ir Estija

Suomijos koronaviruso situacija staigiai suprastėjo pastarosiomis dienomis, pripažino premjerė Sanna Marin. 

Suomijos 14-os paskutinių dienų sergamumo 100 tūkst. gyventojų lygis trečiadienį siekė 75,6 atvejo – antrasis pagal gerumą rodiklis Europoje, vos prastesnis už Islandijos. 

Tačiau S. Marin perspėjo, kad naujų atvejų skaičius auga „nerimą keliančia sparta“. 

Estijoje, kuri taip pat visą rudenį „laikėsi“ kovoje su koronavirusu, irgi išaugo sergančiųjų skaičius. Pastarųjų 7 dienų augimas – didžiausias tarp Baltijos šalių.

Įvairių šalių, įskaitant ir Lietuvos, komentatoriai aktyviai dalijasi nuorodomis į vaizdo įrašą, kuriame tariamai „Italijos parlamentas pagaliau pasakė tiesą“. Maža to, lietuvių ir rusų kalbomis rašoma, kad „gydytojai sąmoningai žudė žmones pagal PSO patarimus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų