REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Velykinių kiaušinių marginimas – bene viena smagiausių prieššventinio pasiruošimo veiklų. Vis dėlto, kiaušinių virimas gali apsunkinti šį procesą, mat dažnai jie suskyla, o kiti nematomi įtrūkimai vėliau lemia, kad kiaušinio baltymas būna persigėręs margučių dažais.

Velykinių kiaušinių marginimas – bene viena smagiausių prieššventinio pasiruošimo veiklų. Vis dėlto, kiaušinių virimas gali apsunkinti šį procesą, mat dažnai jie suskyla, o kiti nematomi įtrūkimai vėliau lemia, kad kiaušinio baltymas būna persigėręs margučių dažais.

REKLAMA

Tačiau prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad viso to galima išvengti vadovaujantis keliais patarimais, pavyzdžiui, visuomet verta rinktis šviežius kiaušinius arba tuos, kurių tinkamumo vartoti terminas nėra per arti galiojimo pabaigos. 

Pirmiausia įsitikinkite, kad kiaušiniai švieži

Norint Velykoms sėkmingai išvirti kiaušinius, iš pradžių svarbiausia pasirūpinti jų šviežumu: jie verdant rečiau trūkinėja, o trynių spalva būna ryškesnė. Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad kiaušinių šviežumą nesunku patikrinti net namų sąlygomis, atliekant kelis greitus testus, rašoma pranešime spaudai.

„Vienas iš šviežumo patikrinimo būdų – tai vandens testas: pripildykite dubenį šalto vandens ir atsargiai įdėkite kiaušinį. Šviežias nuskęs ir gulsis ant dubens dugno, nes yra tankesnis ir sunkesnis.

REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, senesnis kiaušinis pradės kilti nuo dubens dugno, o visai pasenęs arba sugedęs kiaušinis visą laiką plūduriuos dėl didelių oro kamerų, kurios susidaro kiaušiniui senstant. Kitas būdas patikrinti kiaušinio šviežumą – apžiūrėti jo lukštą: šviežio lukštas bus švarus ir lygus, be jokių įtrūkimų ar spalvos pakitimų”, – teigia prekybos tinklo ekspertė.

REKLAMA

Nevirkite iškart iš šaldytuvo ištrauktų kiaušinių

Pasiruošus visas margučių dekoravimo priemones ir užvirus puode vandenį, nereikėtų skubėti ką tik iš šaldytuvo ištrauktų kiaušinių dėti virti: mat, anot O. Suchočevos, pirmiausia kiaušiniams reikia leisti pasiekti kambario temperatūrą ir tik tuomet juos dėti į verdantį vandenį.

„Žinoma, neturint visiškai šviežių kiaušinių, galima naudoti ir senesnius, tačiau reikėtų atsižvelgti, kad jie nebūtų besibaigiančio galiojimo. O pasirinkus marginti tiek šviežius, tiek kiek senesnius, bet kuriuo atveju, prieš virdami, leiskite kiaušiniams pasiekti kambario temperatūrą: tai padeda išvengti sutrūkinėjimo. Tiesiog juos iš šaldytuvo galite išimti likus maždaug 30 minučių ar valandai iki virimo”, – pataria O. Suchočeva.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbu greitas kiaušinių atvėsinimas

Kiaušinių virimo procesas daugeliui būna aiškus: jie sudedami vienu sluoksniu ant puodo dugno bei užpilami vandeniu, kad kiaušiniai būtų apsemti, o virimo laikas trunka apie 8–10 min. Tačiau, ekspertės teigimu, jiems išvirus, svarbus greitas atvėsinimas, kad būtų galima išvengti pervirimo.

„Išvirusius kiaušinius iš karto perkelkite į dubenį su lediniu vandeniu ir palaikykite apie 10 minučių. Vėliau, kiaušinius nusausinus, jau galima užsiimti marginimu.

Yra daugybė kiaušinių puošimo būdų. Vienas iš tradiciškiausių – tai marginimas maistiniais kiaušinių dažais: norint išgauti ryškias spalvas, nedideliuose dubenėliuose tiesiog sumaišykite maistinius dažus su vandeniu ir šlakeliu acto. Kietai virtus kiaušinius panardinkite į spalvotą mišinį ir leiskite jiems mirkti, kol išgausite norimą spalvą”, – pasakoja O. Suchočeva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasirūpinkite tinkamomis marginimo priemonėmis

Norint pasiekti geriausių rezultatų ir užtikrinti, kad marginti kiaušiniai būtų tinkami valgymui, svarbu turėti specialius kiaušinių dažymo reikmenis. Ekspertė pabrėžia, kad naudojant aukštos kokybės kiaušinių dažus, teptukus ir kitus dekoravimo įrankius galima sukurti ryškias ir ilgai išliekančias spalvas bei sudėtingesnius raštus.

„Be to, specializuoti kiaušinių dažymo reikmenys dažnai būna netoksiški ir saugūs maisto produktams. Naudojant tinkamus įrankius ir medžiagas marginimo procesas taip pat tampa paprastesnis ir malonesnis, o tai išties palengvina prieššventinio pasiruošimo metą.

Tad šiais metais siūlome pirkėjams dairytis kokybiškų, bet pigių miltelinių bei kapsulinių kiaušinių dažų, taip pat – kiaušinių dekoravimui skirtų specialių lipdukų. O norintiems išties nustebinti svečius savo gamybos margučiais, siūlome įsigyti perlamutrinių kiaušinių dažų”, – vardija O. Suchočeva.

Gudrybės che che švieži nesilupa,tai faktas.o iš šaldytuvo tiesiai virti aišku sutruks, nieko naujo
Nuo kada parduotuvės parduoda šviežius kiaušinius . Va , mano vištelės kiekvieną dieną padovanoja kiaušinukus .
Pas ,,dieda,, visada švieži koaušiniai...tai nuo to reikia ir pradet!
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų