„Net jei pavyksta, galiausiai vaikai susivilioja skrudintomis bulvytėmis ar mėsainiu iš greito maisto restorano. Vis dėlto, dėl vaikų mitybos bei ligų kaltos tikrai ne korporacijos. Tėvai pirmiausia turėtų susirūpinti vaikui skiepijama maisto kultūra,“ — teigia žinoma mitybos specialistė Jelena Tulčina.
Viskas prasideda šeimoje
Žvėryno natūralios medicinos centro įkūrėja teigia, kad net jei mokykloje ir sudėtinga rasti sveiko maisto, svarbiausi įpročiai formuojasi namuose.
„Visų pirma privalu įsisąmoninti, kad vaikai turi teisingai maitintis nuo gimimo. Net anksčiau — tai, ką nėštumo metu valgė mama, vėliau atsilieps ir vaikeliui. Jam gimus prasideda ilgas kelias, kuomet formuojasi mitybos kultūra, prasidedanti šeimoje. Visų pirma privalome nepamiršti pagrindinio sveikos mitybos principo — maisto racioną turi sudaryti 10% baltymų, 10% riebalų ir 80% kompleksinių angliavandenių,“ — teigia žinoma mitybos specialistė.
Mokykliniame krepšelyje — tik sveikas maistas
Nors medikės vaikai ir suaugę, ji pasakoja, kad tris jos anūkus dukra augina pagal svarbiausius sveikos mitybos principus.
„Kas rytą šeima pusryčiauja kartu, kiekvienas valgo vandenyje virtą sočią košę be priedų. Į priešpiečių krepšelį yra dedami užkandžiai: morkos, obuolys, keletas agurkų ar ryžių paplotėlis su avokadu, avinžirniais, sezamu, jų pasta bei baklažanais. Galima improvizuoti ir leisti vaikui mėgautis iš džiovintų daržovių pagamintais sveikuoliškais traškučiais.
Mano anūkai pietauja namuose, tačiau jei vaikai tokios galimybės neturi, galima paruošti sveiką karštą patiekalą į termosą ir būti ramiems, kad mažylis nesusivilios aliejuje keptomis bulvytėmis ar kitais nesveikais užkandžiais,“ — patirtimi dalijasi J. Tulčina.
Bendras valgiaraštis tinkamas ne visiems
Gydytoja teigia, kad kol vaikas sveikas, tuomet galima ir atlaidžiau pažiūrėti į auklėjimo įstaigų siūlomą valgiaraštį.
„Nors, pavyzdžiui, darželiuose meniu ir yra patvirtinti, tačiau niekas negali žinoti, kas konkrečiai tinka vienam ar kitam vaikui. Jei per pietus sveikas mažylis suvalgo gabaliuką mėsos su daržovėmis — viskas gerai, tačiau pavakariams gaunama pieno stiklinė su sausainiais ar bandelėmis gali išprovokuoti alergiją ar peršalimo ligas.
Atlikus daugiau nei 30.000 „Maisto netoleravimo testų“ galiu drąsiai teigti, kad nėra mažylio, kuriam tiktų pienas ar saldūs miltiniai kepiniai. Jei žinote, kas tinka būtent jūsų vaikui, galima susitarti su auklėtojomis ir termose atnešti būtent jam sveiką ir tinkamą maistą. Gal atrodo sudėtinga, tačiau esu įsitikinusi, kad mažylio sveikata yra svarbiausia,“ — teigia natūralios medicinos pradininkė Lietuvoje.
Susiformavusius įpročius pakeisti sunku
Žinoma medikė teigia, kad svarbiausia tinkamus įpročius ugdyti šeimoje.
„Jei vaikas matys, kad tėveliai nuolat valgo riebias spurgas bei cepelinus su spirgučių padažu, tuomet jokie įtikinėjimai, kad morkytė — daug skaniau, nepadės.
Mažyliai yra itin protingi ir pastabūs, todėl visai šeimai reikėtų formuoti sveikos mitybos įpročius bei jų laikytis, tuomet vaikui nekils pagundų gautus dienpinigius išleisti greitojo maisto restorane. Suprantu, kad šis darbas — sunkus ir varginantis, tačiau esu visiškai įsitikinusi, kad atkakli mama — geriau už bet kokį burtininką.
Žinau, kad galime užauginti sveiką ir sąmoningą kartą, tačiau tam reikės kiekvieno iš mūsų pastangų. Ilgainiui sveika mityba tampa įpročiu ir nebereikalauja jokių pastangų,“ — šypsosi „Žvėryno natūralios medicinos centro“ vadovė Jelena Tulčina.