REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alexis Tsipras: premjeras, žaidžiantis ruletę dėl Graikijos ateities

Eurogrupės ministrai tikisi „naujų pasiūlymų“ iš Graikijos

Graikijos premjeras Alexis Tsipras sekmadienį sulaukė tvirto visuomenės palaikymo savo pastangose tęsti įtemptas derybas su šalies skolintojais – Europos Sąjunga ir Tarptautiniu valiutos fondu (TVF), bet jo lošimo pasekmės dar neaiškios.

Graikijos premjeras Alexis Tsipras sekmadienį sulaukė tvirto visuomenės palaikymo savo pastangose tęsti įtemptas derybas su šalies skolintojais – Europos Sąjunga ir Tarptautiniu valiutos fondu (TVF), bet jo lošimo pasekmės dar neaiškios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Penkis mėnesius nuo to laiko, kai žadėdamas apsaugoti šalį nuo ne vienus metus trunkančio griežto taupymo atėjo į valdžią, A. Tsipras tebėra mįslė Graikijai ir Europai.

REKLAMA

Kai kam jis yra meistriškas strategas, kuris nepasidavė Graikijos kreditoriams ir suteikė žmonėms teisę tarti paskutinį žodį dėl skausmingo skolų susitarimo.

Kitiems jis yra naujokas nemokša, nukreipęs Graikiją į nežinomus vandenis, kai skubotai sušaukė balsavimą, po kurio šalis gali iškristi iš euro zonos.

40-metis politikas, kuris atėjo į valdžią žadėdamas užbaigti griežto taupymo politiką, įtikino savo šalį sekmadienį dar kartą palaikyti jo agresyvią poziciją derybose su ES ir TVF.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, A. Tsipro paskelbtas referendumas jam davė papildomos naudos: dėl balsavimo baigties atsistatydino jo pagrindinis politinis varžovas – konservatorių lyderis Antonis Samaras.

Pakviesti pareikšti savo nuomonę apie siūlomus naujus išlaidų apkarpymus, daugiau negu 60 proc. graikų ištarė „Ne“, palaikydami A.Ciprą.

Pakylėtas premjeras iškart pasistengė užglaistyti šio plebiscito kampanijos paaštrintus visuomenės nesutarimus, savo kalboje, kurią transliavo televizija, sakydamas: „Nuo šiol visi esame visi kaip vienas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai ne ryšių nutraukimo su Europa mandatas, bet mandatas, kuris sustiprina mūsų derybinę galią pasiekti gyvybingą susitarimą“, – pridūrė radikalusis politikas, anksčiau papiktinęs kolegas ES savo užsispyrimu ir sugluminęs juos atsisakymu užsirišti kaklaraištį, kol nebus pasiektas susitarimas.

Vis dėlto jo pergalės praktiniai padariniai lieka neaiškūs: šaliai vis dar smarkiai stinga pinigų, o Graikijos skolintojai Europos ir TVF savo atsako dar neskelbė.

Visuomet maištininkas

Jau paauglystėje A. Tsipras buvo prie barikadų – kovojo už teisę moksleiviams nuspręsti, ar lankyti pamokas.

REKLAMA

„Mes norime teisės patys spręsti, ar praleisti pamokas“, – sakė jis interviu televizijai, kai būdamas 17-os vadovavo sėdimajam streikui mokykloje.

Prabėgus 23 metams jis vėl neigia taisykles. Tačiau Graikijos visuomenė, kuri jam pradėjus dirbti premjero poste sveikino jo kovingumą bendraujant su kreditoriais, neapsisprendžia dėl to, ar jį palaikyti.

Vis dėlto, nepaisant jo drąsios pozos ir kalbų apie du kartus finansiškai gelbėtos Graikijos „pažeminimo“ nutraukimą, šis 40-metis, vadovaujantis radikalių kairiųjų partijai „Syriza“, padarė daugybę nuolaidų sunkiose derybose su kolegomis euro zonoje.

REKLAMA

Jis sutiko toliau mažinti išlaidas ir įgyvendinti struktūrines reformas, ir tai paskatino buvusį Prancūzijos prezidentą Nikola Sarkozi su pasitenkinimu pareikšti, kad A. Tsipras„suvalgė savo skrybėlę“.

Tačiau birželio 27 dieną A.Cipras užbrėžė liniją.

Atmesdamas papildomas tapymo priemones, susietas su 12 mlrd. eurų vertės finansinės pagalbos Graikijai pratęsimu penkiems mėnesiams, jis eteryje paskelbė apie netikėtą referendumą dėl šio paketo, kuris bus rengiamas jau po savaitės.

„Žmonės turi nuspręsti be jokio šantažavimo“, – pareiškė jis.

Liepto galas

Olivier Delorme‘as, prancūzų ir graikų istorikas, sakė, kad A. Tsipras „darė nesibaigiančias nuolaidas ir kaskart būdavo atbloškiamas atgal“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sakydamas „nebijokite“ ir kalbėdamas apie „atkurtą orumą“ jis tęsia pasipriešinimo leitmotyvą iš Graikijos istorijos“, – sakė O.Delorme‘as, palygindamas „Syriza“ prieigą su graikų sukilimu valdant Osmanams.

Dėl to, kad laikėsi savo, A. Tsipras tapo radikalių kairiųjų partijų visoje Europoje vėliavnešiu.

Tačiau staigus jo sprendimas savo demokratijos viziją išbandyti referendumu išprovokavo panikos scenas Graikijoje, kur žmonės iškart po tos šeštadienio transliacijos ėmė būriuotis prie bankomatų bandyti išsigryninti pinigų.

REKLAMA

Po dienos, kaip ir tikėtasi, vyriausybė įvedė kapitalo kontrolės priemones, apribodama pinigų pasiėmimą iš bankų.

Dėl to chaoso kai kurie A.Tsipro šalininkai ėmė ant jo pykti.

A. Tsipras sakė, kad po referendumo pirmiausiai sieks išspręsti šią problemą, ir paragino Europos centrinį banką apsvarstyti savo pozicijos nedidinti Graikijos bankų finansavimo „humanitarinį aspektą“.

Eurogrupės ministrai tikisi „naujų pasiūlymų“ iš Graikijos per derybas antradienį

Euro zonos finansų ministrai tikisi sulaukti naujų Graikijos pasiūlymų dėl reformų per antradienį vyksiančias Eurogrupės derybas, sakoma pranešime, paskelbtame pirmadienį, kitą dieną po to, kai graikai triuškinamai atmetė šalies skolintojų pateiktas sąlygas.

REKLAMA

„Eurogrupė aptars padėtį po referendumo Graikijoje, kuris buvo surengtas 2015 metų liepos 5 dieną. Ministrai laukia naujų pasiūlymų iš Graikijos valdžios“, – sakoma Eurogrupės, kurią sudaro 19 euro zonos šalių finansų ministrai, pranešime.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų