REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaisydami Vyriausybės raginimų dalis Seimo  narių nusprendė atmesti jos išvadą ir papildomai Seimo kanceliarijai skyrė 1,5 milijonų eurų. Tai buvo vienintelis projektas, kurį Seimo nariai priėmė be Vyriausybės pritarimo.

Nepaisydami Vyriausybės raginimų dalis Seimo  narių nusprendė atmesti jos išvadą ir papildomai Seimo kanceliarijai skyrė 1,5 milijonų eurų. Tai buvo vienintelis projektas, kurį Seimo nariai priėmė be Vyriausybės pritarimo.

REKLAMA

Už jį balsavo 77 politikai, prieš jį buvo 7, o 19 susilaikė. Po šio balsavimo Seime pasigirdo plojimai, tačiau netrukus ir skanduotės: „Gėda!“. Po šio balsavimo premjerė Ingrida Šimonytė pratrūko ir kreipėsi į ankstesnę valdančiąją koaliciją.

„Sveikinu buvusią valdžią su tuo, kad pati nenumačiusi pinigų biudžete net to, ką reikia minimaliai tenkinti įstatymų reikalavimus, dabar padidino dar deficitą, už kurį bando mane kalti prie kryžiaus. Tokio cinizmo šioje šalyje dar nebuvo“, – teigė premjerė.

Pasipiktino Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas. Jis teigė, kad papildomos lėšos numatytos ne tam, kam labiausiai reikėtų.  

REKLAMA
REKLAMA

„Medikai dirba fronto linijoje. Man būtų labai keista pasižiūrėti jiems į akis, kai didinama padėjėjams, o ne medikams.

Kas yra mūsų prioritetas? Kodėl galvojam tik apie save, o ne apie kitus?“, – teigė M. Majauskas.   

REKLAMA

Į tokius komentarus atsakė ir projekto iniciatorius R. Juška: „Labai amoralu supriešinti balsavimu medikus su darbo užmokesčiu“.

Valstietis Valius Ąžuolas po balsavimo džiaugėsi parlamentarų sprendimu.

„Noriu pasidžiaugti tuo sprendimu ir atsiminti, kad Seimo darbas, įstatymų leidimo kokybė labai daug priklauso nuo darbuotojų, kurie dirba Seime.

Mes taip pat turime suprasti, kad reikalingi kompetentingi žmonės, ganantys adekvatų atlyginimą“, – po balsavimo teigė jis.

Seime baigiamos diskusijos dėl 2021 metų valstybės biudžeto, parlamentarai pradės balsavimą dėl jo priėmimo. 

REKLAMA
REKLAMA

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad biudžete numatytos išlaidos yra optimalios, o skolos suvaldymas atsispindės 2022 metų biudžete, nes dabar svarbiausia – koronaviruso pandemijos pažabojimas.   

„Suplanuotos išlaidos yra optimalios pagal tas priemones, kurios yra numatytos. Išlaidos suplanuotos pusei metų. Tikimės, kad per tą laiką kovidą pavyks suvaldyti ir jeigu matysime, kad situacija nėra taip greitai besistabilizuojanti, kaip mes prognozuojame, turėtume biudžeto peržiūrą (...) pavasario pabaigoje. Tada kovidines išlaidas galėsime padidinti“, – pradedant paskutines diskusijas dėl biudžeto Seime žurnalistams sakė G. Skaistė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, pirminė Vyriausybės užduotis yra koronaviruso pandemijos ir jos padarinių suvaldymas, o skolos suvaldymas yra kitų metų klausimas. 

Seimas svarstydamas parlamentarų pasiūlymus kitais metais biudžete numatyti papildomai lėšų  pritarė keliems siūlymams, kuriems buvo pritarusi ir Vyriausybė.   

Pritarta konservatoriaus Žygimanto Pavilionio siūlymui 44 tūkst. eurų numatyti Seimo nuolatinio atstovo Jungtinių Amerikos Valstijų Kongrese darbo užmokesčiui. Taip pat pritarimo sulaukė parlamentaro Lauryno Kasčiūno pasiūlymas 100 tūkst. eurų sumažinti asignavimus Specialiųjų tyrimų tarnybai turtui įsigyti ir juos skirti atlyginimų fondui ir priedams.  

REKLAMA

Seimas pritarė ir grupės parlamentarų siūlymui padidinti asignavimus Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigai 19 tūkst. eurų – jie skirti kontrolieriaus išeitinei išmokai.  

Valdantieji piktinosi dėl kai kurių opozicijos pasiūlymų numatyti papildomai lėšų investiciniams projektams, o opozicija savo ruožtu priekaištavo, kad konservatoriai patys pasiūlymų pateikė beveik už 100 mln. eurų. 

„Penkis biudžetus formavote ir nesugebėjote įtraukti (...) tik dabar supratote, kad jis (siūlymas – BNS) toks gyvybiškai svarbus ir reikalingas. Siūlote papildomai įtraukti, nors patys neįtraukėte. Akivaizdu, kad jis nėra toks svarbus, kaip jūs teigiate“, – kalbėjo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.   

REKLAMA

„Kitą kartą, kai nuspręsite pamoralizuoti kažką, tai pasižiūrėkite, ką jūsų frakcija teikia“, – pareiškė Mišrioje Seimo narių grupėje esantis Remigijus Žemaitaitis.  

„Valstiečiams“ užkliuvo, kad finansų ministrė stovi ne tribūnoje, o sėdi.

„Netgi dėl garso iš tribūnos geriau girdisi negu iš šono, nežinau, kodėl taip yra, bet taip yra“, – teigė Valius Ąžuolas.  

Tuo metu Mišrios Seimo narių grupės atstovas Domas Griškevičius siūlė negaišti laiko ir Seimo narių siūlymų nesvarstyti, nes salėje per mažai parlamentarų.  

„Ar yra prasmės balsuoti, nes matome užsiregistravusius 67 Seimo narius, akivaizdu, kad priimti sprendimų nėra jokių galimybių (reikia bent 71 balso – BNS) (...) šitas balsavimas yra visiškas laiko švaistymas“, –  tvirtino jis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pareiškė, kad biudžeto priėmimas yra vienas svarbiausių metų sprendimų, todėl „negalime prabėgti per jį formaliai“.  

Vyriausybė koreguodama biudžetą padidino išlaidas koronaviruso pandemijos valdymui. Papildomų lėšų numatyta nedarbingumo išmokoms, įvairioms subsidijoms, lengvatinėms paskoloms.

Vien koronaviruso pandemijos ir jos padarinių suvaldymui kitąmet numatyta 934 mln. eurų.

Numatoma, kad valstybės pajamos sieks 11,25 mlrd. eurų, asignavimai – 15,83 mlrd. eurų, o biudžeto deficitas sieks 4,57 mlrd. eurų. Numatytas Vyriausybės skolinimosi limitas – 4,03 mlrd. eurų. 

Numatomas kitų metų valdžios sektoriaus deficitas sudarys 7 proc. BVP, valstybės skola sieks 51,9 proc. BVP (šiemet 47,5 proc.). 

REKLAMA

Kitais metais vidutiniškai 9 proc. didės senatvės pensijos, dešimčia eurų – iki 70 eurų – vaiko pinigai, minimali alga augs nuo 607 iki 642 eurų (iki mokesčių). Nuo kitų metų rugsėjo ketinama nemokamai mokyklose maitinti ne tik pirmokus, bet ir visus antrokus. 

Biudžetas sudarytas skaičiuojant, kad BVP kitąmet augs 2,8 proc., o darbo užmokesčio augimas lėtės iki 4,1 proc. 

Iki sausio 1-osios biudžetą turi pasirašyti prezidentas Gitanas Nausėda. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų