• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Burokėliai – dažnai, tačiau visai nepelnytai užmirštama daržovė, kurioje gausu vitaminų bei mineralinių medžiagų. Net patyrusi šeimininkė greičiausiai ant vienos rankos pirštų galėtų suskaičiuoti visus jos gaminamus patiekalus iš burokėlių.

Burokėliai – dažnai, tačiau visai nepelnytai užmirštama daržovė, kurioje gausu vitaminų bei mineralinių medžiagų. Net patyrusi šeimininkė greičiausiai ant vienos rankos pirštų galėtų suskaičiuoti visus jos gaminamus patiekalus iš burokėlių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maisto ekspertė Aistė Rasmussen pataria dažniau į savo maisto racioną įtraukti šias daržoves ir pradžiai išmėginti liesą daržovių sriubą iš burokėlių, kukurūzų bei ridikų, šiltas rudens daržovių salotas bei pasimėgauti natūralių sulčių žėlinukais.

REKLAMA

Burokėlių ir kukurūzų sriuba

Burokėlių sriuba arba kitaip – barščiai, bene populiariausia tradicinė lietuviška sriuba, kurios pagaminimui įprastai naudojamas riebesnis, avienos ar kitos mėsos sultinys. Norintiems pasigaminti lengvesnę sriubą su burokėliais, siūlome išbandyti „daržovienę“ su lengvu daržovių ar vištienos sultiniu.

„3 nedidelius virtus burokėlius nuplaukite ir supjaustykite didesniais kubeliais. Kukurūzų burbuoles nulupkite ir supjaustykite 5 cm griežinėliais. Baltąjį ridiką, kelias bulves bei morką nuskuskite ir supjaustykite panašiais kubeliais kaip ir burokėlius. Visus ingredientus sudėkite į puodą ir užpilkite daržovių ar vištienos sultiniu – virkite apie valandą ant mažos ugnies“, – pataria kulinarė.

REKLAMA
REKLAMA

Natūralių sulčių žėlinukai

Saldumynai dažniausiai patenka į tą maisto kategoriją, kurios produktų stengiamės suvartoti kuo mažiau. Bene didžiausi saldumynų gerbėjai – vaikai, todėl natūralu, kad saldumynus jiems renkame itin atsakingai. Šį kartą, maisto ekspertė siūlo pasigaminti natūraliomis sultimis praturtintus žėlinukus.

„Iš šviežių burokėlių bei obuolių išspauskite po 300 ml sulčių. Į puodą suberkite 700 g cukraus, 2 šaukštelius šviežių citrinos sulčių, 170 g pektino, naudojamo džemų gamybai, bei šviežiai spaustas burokėlių ir obuolių sultis. Ant mažos ugnies pakaitinkite visus ingredientus, kol masė pradės tirštėti. Paruoštą masę supilkite į formeles ar skardą ir leiskite atvėsti“, – pasakoja maisto ekspertė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiltos salotos iš lietuviško daržo gėrybių

Lietuviškos daržo gėrybės, pagardintos alyvuogių aliejumi, medumi bei actu, kepdamos sukuria skonį, kuriam neatsispirs nė vienas salotų gerbėjas. A. Rasmussen tikina, kad šios salotos tiks ir pietums, nes yra ne tik sveikos, bet ir sočios.

„Kubeliais supjaustykite 4 vidutinio dydžio morkas, 4 virtus burokėlius, 4 virtas bulves bei porą šviežių cukinijų. Visus ingredientus suberkite į dubenį, apibarstykite druska ir ant viršaus užpilkite po 1 šaukštelį balzaminio acto ir alyvuogių aliejaus, pagardinkite dviem šaukštais medaus – gerai išmaišykite. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir suberkite pasiruoštas daržoves. Daržoves kepkite apie 30 minučių 180 C temperatūroje. Iškepusias daržoves sudėkite į lėkštę ir apibarstykite lukštentomis moliūgų sėklomis“, – pataria maisto žinovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų