REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiui paskelbus, kad atsisakys Seimo nario mandato, pasigirdo svarstymų, kad šį žingsnį politikas buvo suplanavęs dar prieš rinkimus. Visgi ekspertai svarsto, kad R. Karbauskis liks parlamente, nes kitaip tai reikštų valstiečių pražūtį.

Valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiui paskelbus, kad atsisakys Seimo nario mandato, pasigirdo svarstymų, kad šį žingsnį politikas buvo suplanavęs dar prieš rinkimus. Visgi ekspertai svarsto, kad R. Karbauskis liks parlamente, nes kitaip tai reikštų valstiečių pražūtį.

REKLAMA

Ketvirtadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas R. Karbauskis paskelbė, kad atsisako Seimo nario mandato, protestuodamas prieš naujosios valdžios veiksmus skirstant pozicijas parlamente.

Anot valstiečių, tokį sprendimą jis ir didžiausia opozicijos frakcija priėmė „nepritardami ir protestuodami prieš Seimo vadovybės ir Seimo daugumos veiksmus, kuriais eliminuojama didžiausia opozicinė frakcija iš Seimo vadovybės“.

Viešojoje erdvėje pasigirdo svarstymų, kad tokį scenarijų R. Karbauskis suplanavo dar prieš rinkimus. Valstiečių lyderis nedalyvavo rinkimuose vienmandatėje apygardoje, tad manoma, kad LVŽS patekus į opoziciją ir R. Karbauskiui atsisakius mandato, į Seimą pateks pirmas „už brūkšnio“ rinkimų sąraše likęs valstietis ir nereikės organizuoti naujų rinkimų vienmandatėje.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas, politologas Vytautas Dumbliauskas mano, kad R. Karbauskis vienmandatėje nesivaržė ne dėl genialiai sugalvoto plano, o todėl, kad yra vienas nemėgstamiausių šalies politikų.

REKLAMA

„Jis nekandidatavo, nes bijojo. Visgi, jis žmogus nekvailas, matė, koks jo reitingas yra. <...> 2016 metais jis atjojo ant balto žirgo, jis nešė viltį. Dabar jis jokios vilties neneša“, – kalbėjo V. Dumbliauskas.

Politologas svarsto, kad R. Karbauskis galbūt nusprendė, kad jam opozicijoje dirbti bus tiesiog neįdomu.

„Galbūt jis pamatė, kad nėra prasmės jam gaišti laiko. Ne jam opozicijoje dirbti, jam reikia valdžios, jam reikia būti dėmesio centre. <...> Pagalvokite, jūs užaugtumėte turtingo tėvo šeimoje, kolūkio pirmininko, pinigo kaip šieno jis visą gyvenimą turi. Jam reikia kažko kito, verslo neužtenka“, – teigė MRU docentas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, V. Dumbliausko nuomone, R. Karbauskis liks Seime.

„Jis tiek primelavęs, tiek prižadėjęs išeiti iš visur ir iš niekur neišėjo. Manau, kad antradienį vėl bus išdūręs Lietuvą. Jis yra panašus į Donaldą Trumpą, meluoja, prišneka, bet netesi“, – svarstė pašnekovas.

Liberalus laiko vaikais

„Čia yra korta, kuria gali sužaisti vieną kartą. Kas yra ponas Karbauskis politikoje be mandato? Niekas. Mes juk prisimename istorijas per prezidento rinkimus, kai jie su Skverneliu apie tuos atsistatydinimus labai daug aiškino“, – naujienų portalui tv3.lt pasakojo Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) docentas, politologas Bernaras Ivanovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovui toks R. Karbauskio žingsnis priminė puikybės momentą, kai „žmogus įtikėjęs, kad jis toks absoliučiai nepakeičiamas, toks didelis autoritetas, tautos gelbėtojas ir globėjas“.

„Jis mano, kad jei jis išeis, viskas sugrius. O kai viskas pasisukdavo ne ta linkme, kaip jis tikėjosi, reikėdavo vizginti uodegą, sakyti, kad ne taip suprato, ištraukė iš konteksto“, – analizavo B. Ivanovas.

Politologo nuomone, tokiais savo pareiškimais valstiečių lyderis bando patikrinti naująją Seimo daugumą.

„Karbauskis į tą naują daugumą, ypač į liberalus, žiūri kaip į vaikus, kaip į nelabai patyrusius ir susipratusius. Tik jis pamiršta, kad tie vaikai turi mokytoją – konservatorius. <...> Visa tai yra toks viešųjų ryšių žaidimas, bandymas manipuliuoti, bandymas kažką laimėti. Mes matome, kad visai prasmingas, nes duos šiokios tokios naudos gaunant postus“, – teigė B. Ivanovas.

REKLAMA

Primena Kadyrovą?

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen minėjo, kad bandys tartis su valstiečiais ir gali būti, kad didžiausia opozicijos frakcija gaus to, ko ir norėjo – Seimo vicepirmininko postą.

Visgi pats R. Karbauskis tikino, kad neatsisakytų Seimo nario mandato, jei valdantieji paprašytų jo likti. B. Ivanovui toks valstiečių lyderio elgesys priminė Čečėnijos vadovo Ramzano Kadyrovo veiklos metodus.

„Kadyrovas labai mėgsta viešus atsiprašymus. Žmonės, kurie „prasikaltę“, jo feisbuke, televizijos laidose atsiprašinėja. Tai Karbauskiui tikriausiai patiko tokios Kadyrovo taktikos ir jis nori, kad jo viešai atsiprašinėtų.

REKLAMA

Švelniai tariant, tai labai keistos, azijietiškos politinės kultūros momentas. Paprastai Vakarų politikai taip nesielgia, tai nebūdinga Vakarų politinei kultūrai. Tai būdinga azijietiškai politinei kultūrai, kuri, neabejotinai, žavi mūsų gerbiamą Karbauskį, nes kitaip to paaiškinti aš negaliu“, – kalbėjo B. Ivanovas.

Politologo nuomone, valdantiesiems būtų naudinga, jei R. Karbauskis atsisakytų mandato.

„Puiku būtų. Jeigu jis išeitų, reikia plačiai atidaryti duris ir paprašyti, kad kuo greičiau tą padarytų. Šito nebus, nes tai yra svečias, kuris niekaip neišeina, nors labai daug kartų atsisveikina. <...> Ponas Karbauskis liks Seime ir mes ne kartą girdėsime įdomius jo pareiškimus“, – teigė B. Ivanovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karbauskio išėjimas reikštų valstiečių krachą

Nors abu naujienų portalo tv3.lt kalbinti politologai įsitikinę, kad R. Karbauskis liks Seime, valstiečių lyderio išėjimo atveju, ekspertai sutaria, kad tai būtų valstiečių pabaigos pradžia.

V. Dumbliausko nuomone, dalis valstiečių narių pereitų pas valdančiuosius, dalis pas socialdemokratus. Politologo nuomone, išėjusio R. Karbauskio paliktos lyderio vietos Saulius Skvernelis nesugebėtų užimti.

„Reikia dirbti, knistis, skaityti, visur ieškoti priekabių. Skvernelio politinė karjera buvo tokia lengva. Netikiu, kad Skvernelis dirbtų tokį juodą opozicijos darbą“, – teigė V. Dumbliauskas.

Pasak jo, valstiečius tokiu atveju galėtų išgelbėti, jei lyderystės imtųsi Rima Baškienė, kuri V. Dumbliausko nuomone, pakeltų LVŽS politinę kultūrą į aukštesnį lygmenį.

REKLAMA

„Bet Karbauskis neatiduos partijos, jis liks lyderiu. Nes kitaip jis taptų nieku, niekam neįdomiu žemvaldžiu“, – konstatavo V. Dumbliauskas.

Su mintimi, kad R. Karbauskiui pasitraukus, didžioji dalis valstiečių išsilakstytų, pritaria ir B. Ivanovas.

„Nėra jokios valstiečių partijos be R. Karbauskio. Tai vieno lyderio partija, kuri turi kelis frontmenus. Vienas įsigytas – Skvernelis, kitas užaugęs – Veryga. Be to, ten ne kažin kas ir yra.

Karbauskio pasitraukimas frakcijai būtų labai didelis minusas, tada mūsų lauktų lėtas narių nutekėjimas, kažkas nutekėtų pas darbiečius, kažkas pas socialdemokratus, po to žiūrėk, ir 7 narių frakcijos nebelieka. Jis supranta, kuo tai gali būti, dėl to neišeis“, – tvirtino B. Ivanovas.

REKLAMA

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienio pavakarę gavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderio Ramūno Karbauskio prašymą nutraukti jo Seimo nario įgaliojimus

„Komisija gavo pono Ramūno Karbauskio pareiškimą dėl Seimo nario mandato atsisakymo ir artimiausiame komisijos posėdyje, kurį planuojame antradienį, šį klausimą spręsime“, – BNS sakė VRK vadovė Laura Matjošaitytė.

Pasak jos, R. Karbauskis turės perskaityti pareiškimą per komisijos posėdį, tuomet jam VRK sprendimu būtų panaikintas mandatas.

„Atsiradus laisvai vietai, mandatą suteiktume kitam eilėje esančiam kandidatui, pirmam už brūkšnio, tai būtų Asta Kubilienė“, – sakė L. Matjošaitytė.

Praėjusią kadenciją didžiausia valdančiąją frakciją turėjusių valstiečių vadovas buvo frakcijos seniūnas ir Seimo Kultūros komiteto pirmininkas.

R. Karbauskis buvo 1996–2000, 2000–2004 metų ir 2016–2020 metų Seimo kadencijų parlamentaru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų