• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi žino, kad steiką galima valgyti ir beveik žalią, todėl daugelis pagalvoja, kad tas pats galioja ir mėsainiams – bet tai netiesa, rašoma mirror.co.uk.

Visi žino, kad steiką galima valgyti ir beveik žalią, todėl daugelis pagalvoja, kad tas pats galioja ir mėsainiams – bet tai netiesa, rašoma mirror.co.uk.

REKLAMA

„Aha, turbūt jau iškepę. Vis tiek jautieną galima valgyti ir žalią, tai bus gerai.“

Daugelis esame tokias šnekas girdėję ar patys sakę, ypač vasarą, kai visi išsitraukia kepsnines.

Mėsainiai ir dešrelės – bet kurio pasisėdėjimo atvirame ore pažibos, ir net jei turite prabangesnės mėsos, esminių dalykų praleisti visgi nevalia.

Tačiau pasak maisto ekspertų, ruošdami mėsainius turėtume būti labai atsargūs.

Visi žino, kad steiką galima valgyti ir beveik žalią, taigi, tas pats turėtų galioti ir mėsainiams, ar ne? Ne.

Pasirodo, mėsainiai – tai visai kitas reikalas: suvalgius ne iki galo iškeptą mėsainį galima rimtai apsinuodyti ar net mirti, jeigu suvalgysite per didelį kiekį termiškai neapdorotos arba bakterijomis užterštos mėsos.

REKLAMA
REKLAMA

Restoranuose to baimintis nevertėtų, nes ten galioja griežti mėsainių kepimo standartai, bet ruošdami juos savo kepsninėje to paties garantuoti negalime.

REKLAMA

Anot „Food Standards Agency“ tinklapio, ne iki galo iškepę mėsainiai turi kenksmingų bakterijų, dėl kurių galite pasijusti labai prastai.

Tinklapyje aiškinama: „Kenksmingos bakterijos gali keliauti ištisų mėsos gabalų paviršiais. Ruošiant žalią steiką šios bakterijos nužudomos, todėl jį valgyti saugu.

Bet kai mėsa malama mėsainių gamybai, visos paviršiuje esančios žalios mėsos bakterijos pasklinda po visą mėsainį. Jei mėsainis gerai neiškepęs, šios bakterijos nemiršta ir lieka mėsos viduje.

REKLAMA
REKLAMA

Tai galioja visiems mėsainiams – taip pat ir geros kokybės ir brangiai kainuojančiai mėsai.

Būtent todėl mėsainius reikia valgyti gerai iškeptus, o steikas tinka ir žalias.“

Problemų sukelti gali ne tik pigi mėsa, kadangi užkrėtimas gali prasidėti bet kada, net ir skerdimo metu.

Neįmanoma žinoti, kurių gyvūnų žarnyne yra šių bakterijų.

Kaip patikrinti, ar mėsainis gerai iškepęs

Ar mėsainiai gerai iškepę galima patikrinti keliais lengvais būdais.

• įpjaukite mėsainį per vidurį ir pasižiūrėkite, ar mėsa viduje nėra rausva • pasižiūrėkite, ar visos mėsos sultys yra skaidrios spalvos • įsitikinkite, kad mėsainiai iš visų pusių yra labai karšti

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apsinuodijimo riziką sumažinti galite taip pat ir vengdami kryžminio užkrėtimo.

Tam būtinai:

• žalią mėsą laikykite atskirai nuo paruoštos mėsos • žalią mėsą laikykite apatinėje skiltyje ir uždengtą • žaliai ir paruoštai mėsai naudokite skirtingus įrankius, lėkštes ir pjaustymo lenteles • palietę žalią mėsą nusiplaukite rankas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų