• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Drožinėti moliūgus yra smagu, bet tai didelis švaistymas. Vien Jungtinėje Karalystėje po Helovino išmetama aštuoni milijonai moliūgų iš auginamų 15 milijonų, teigia „Unilever“ ir aplinkosaugos labdaros organizacijos „Hubbub“ duomenys. Daugiau nei pusė mūsų nelaiko moliūgų maistu, bet ar žinojote, kad iš moliūgų likučių galite pasigaminti įvairių patiekalų ir užkandžių?

Drožinėti moliūgus yra smagu, bet tai didelis švaistymas. Vien Jungtinėje Karalystėje po Helovino išmetama aštuoni milijonai moliūgų iš auginamų 15 milijonų, teigia „Unilever“ ir aplinkosaugos labdaros organizacijos „Hubbub“ duomenys. Daugiau nei pusė mūsų nelaiko moliūgų maistu, bet ar žinojote, kad iš moliūgų likučių galite pasigaminti įvairių patiekalų ir užkandžių?

REKLAMA

Nuo minkštimo iki žievės ‒ yra daugybė būdų, kaip panaudoti atliekas. Bet ką daryti su moliūgų sėklomis ... Ar galima jas valgyti? Kaip sunaudoti moliūgų likučius? „Oddbox“ maisto švaistymo ekspertai tiksliai atskleidė, kaip maksimaliai išnaudoti savo moliūgą, rašo express.co.uk.

Galite naudoti moliūgų minkštimą moliūgų skiltelėms gaminti. Tiesiog moliūgą supjaustykite skiltelėmis su oda ar be jos, apšlakstykite aliejumi, medumi ir kmynų sėklomis, tada pakepinkite 200°C temperatūroje.

REKLAMA
REKLAMA

Arba naudokite jį moliūgų skonio humusui gaminti ‒ iškepkite moliūgą, o tada minkštimą sumaišykite su tahini, citrinos sultimis, trupučiu česnako ir kmynų.

REKLAMA

Jūs netgi galite naudoti minkštimą ‒ įmaišykite tyrę į naminį moliūgų prieskonių latte ar kokteilį! Nuimti žievelę yra sudėtinga, bet jei pavyks, galite ją panaudoti moliūgų traškučiams gaminti.

Pabarstykite žievelę druska, apšlakstykite nedideliu kiekiu alyvuogių aliejaus ir kepkite 25 minutes 200℃ orkaitėje ant viršutinės skardos, kol apskrus. Jei visa tai jums per daug sudėtinga, tada tiesiog moliūgą dėkite tiesiai į orkaitę ir apskrudinkite visą.

REKLAMA
REKLAMA

Nupjaukite viršutinę dalį, pašalinkite sėklas, apšlakstykite aliejumi ir trupučiu druskos ir kepkite 180°C temperatūroje, kol suminkštės. Tada galite įdaryti pasirinktu įdaru, pavyzdžiui, troškiniu, aitriąja paprika, grūdais, džiovintais vaisiais, riešutais ... viskuo, kas jums patinka!

Ar galima valgyti moliūgų sėklas?

Taip, moliūgų sėklos yra skanios ir tikrai naudingos. Kelis kartus per savaitę suvalgę po saują šių sėklų, gausite daug naudos sveikatai. Pavyzdžiui, moliūgų sėklos yra puikus baltymų ir nesočiųjų riebalų, tokių kaip omega 3 ir omega 6 riebalų rūgštys, šaltinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl savo hipoglikeminių savybių moliūgų sėklos gali padėti palaikyti cukraus kiekį kraujyje, o tai puikiai tinka diabetikams. Moliūgų sėklose gausu magnio, kuris gali padėti sureguliuoti kraujospūdį ir miegą. Moliūgų sėklos yra supermaistas, nes jose gausu antioksidantų, padedančių kovoti su žalingu laisvųjų radikalų poveikiu.

Kai kurie tyrimai parodė, kad sveikai besimaitinantys ir moliūgų sėklas valgantys žmonės yra žymiai mažiau linkę susirgti  krūties vėžiu. Taip pat yra įrodymų, kad moliūgų sėklos ir moliūgų sėklų aliejus gali sumažinti cholesterolio kiekį ir užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms.

REKLAMA

Gali užkirsti kelią šlapimo takų sutrikimams

Kiti tyrimai parodė, kad moliūgų sėklos gali užkirsti kelią šlapimo takų sutrikimams arba juos gydyti. Norėdami mėgautis moliūgo sėklomis, pirmiausia iš moliūgo išimkite sėklas ir jas gerai nuplaukite. Būtinai atsikratykite storų mėsingų gabalėlių, o sėklas nusausinkite švariu rankšluosčiu.

Tada padėkite sėklas ant skardos, patepkite pasirinktu aliejumi, užbarstykite žiupsneliu druskos ar net aitriosios paprikos dribsniais. Kepkite moliūgų sėklas apie 10 minučių 180°C temperatūroje. Valgykite jas kaip tik norite. Kai kurie žmonės jas vartoja kaip užkandį ‒ panašiai kaip riešutus ar kitas sėklas.

Arba galite jas įmaišyti į parduotuvėje perkamus granolos ar riešutų mišinius. Dar vienas būdas jomis pasimėgauti ‒ pridėti moliūgų sėklų į susmulkintą avokadą ar apkeptus kiaušinius. Galite jas valgyti pietums, įbėrę į sriubas ar salotas. Moliūgų sėklas galima įmaišyti į ryžius, kuskusą, grūdus ir karį, kad pridėtų šiek tiek tekstūros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų