• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėja Velykos, o kartu su jomis – gardžiais valgiais nukrauti stalai. Labai dažnu švenčių palydovu tampa persivalgymas ir pažadai, kad tai nebesikartos. Vilniaus universiteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas, profesorius Rimantas Stukas naujienų portalui tv3.lt pasakojo, kaip išvengti persivalgymo ir kokio maisto nemaišyti atsisėdus prie šventinio stalo.

Artėja Velykos, o kartu su jomis – gardžiais valgiais nukrauti stalai. Labai dažnu švenčių palydovu tampa persivalgymas ir pažadai, kad tai nebesikartos. Vilniaus universiteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas, profesorius Rimantas Stukas naujienų portalui tv3.lt pasakojo, kaip išvengti persivalgymo ir kokio maisto nemaišyti atsisėdus prie šventinio stalo.

REKLAMA

Prieš kiekvienas šventes daug kalbama apie persivalgymą ir kaip jo išvengti, tačiau ar iš tikrųjų pavyks jo išvengti priklauso tik nuo pačio žmogaus. Profesorius R. Stukas sako, kad pirmiausiai reikia neleisti maistui ir gardžiam pavalgymui užgožti tikrosios švenčių prasmės: „Šventė turi turėti savo prasmę, kuri neturi būti suvesta vien tik į vaišes.“

Ant šventinio stalo tradiciškai nugula patiekalai, kurie nėra įprastai vartojami kasdienėje mityboje, todėl tai tik dar labiau žadina apetitą ir didina norą kuo daugiau visko paragauti ir išbandyti.

REKLAMA
REKLAMA

„Reikia suprasti, kad persivalgymas bet kuriuo atveju yra negerai. Reikia išmokti mėgautis maistu. Suprantama, kad prisėdus prie stalo akys nori daugybės patiekalų, tačiau sotumo jausmas neateina taip greitai, kaip valgome, todėl į skrandį pridedame labai daug maisto produktų, žmogus apsunksta ir gali sutrikti virškinimo sistema“, – sako profesorius R. Stukas.

REKLAMA

Nepamirškite sveikos mitybos principų

Kasdienė žmogaus mityba turi būti įvairi, tačiau per didelė maisto įvairovė vienu metu gali ir pakenkti savijautai:

„Mūsų skrandis yra maždaug delno dydžio, todėl žmogui reikia tiek maisto, kiek tilptų ant delno. Kai privalgoma per daug, skrandžio sienelės įsitempia. Perpildytam skrandžiui sunku ir tą maistą virškinti, suvalgytas maistas ne visas sumirkomas skrandžio sultimis.

Jeigu žmonės turi lėtinių ar virškinamojo trakto ligų, jos gali paūmėti dėl persivalgymo tuo maistu, prie kurio mūsų organizmas nėra pripratęs. Daugelio žmonių mityba yra gana nusistovėjusi ir vartojami produktai, kuriuos mėgsta, tačiau nėra tokios įvairovės kaip per šventes. Svarbiausia nepamiršti sveikos mitybos rekomendacijų ir per šventes, valgyti po nedaug, taip žalos organizmui nepadarysite“, – aiškina profesorius.

REKLAMA
REKLAMA

Šventės metu sąmoningai rinkitės kiek ir ką valgysite. Šventės dieną planuokite ir kada pusryčiausite, vakarieniausite.

Vaistininkai pastebi, kad prieš šventes į vaistinę žmonės užsuka ieškodami ir virškinimą gerinančių fermentų. Profesorius R. Stukas sako, kad jie tikrai gali palengvinti virškinimą persivalgius, tačiau vietoj bandymo pasiruošti persivalgymui verčiau tiesiog valgyti su saiku.

„Jeigu žmogus prieš šventes vaistinėse ieškote virškinimo fermentų, tai reiškia, kad jis pats supranta, kad valgys daug ir jo sveikata su tuo gali nesusitvarkyti savarankiškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje yra atlikti tyrimai apie gyventojų sveikatos ir mitybos raštingumą. Tyrimų duomenys parodė, kad lietuvių rezultatai yra labai žemi, nors apie tai daug kalbama ir rašoma. Dažnai žmonės persivalgo, apsunksta ir vėliau galvoja, kam tiek valgė. Nepamirškite, kad tie patiekalai niekur nepabėgs ir jų paragauti bus galima ir vėliau“, – priduria mitybos specialistas.

Prie stalo nesėskite tuščiu skrandžiu

Pasak profesoriaus R. Stuko, švenčių metu patiekiami patiekalai yra kur kas riebesni arba saldesni nei tie, kuriuos valgote įprastai. Valgant daug riebaus maisto persivalgyti yra lengviau, nes toks maistas virškinamas lėčiau, tad ir sotumo jausmas atsiranda vėliau. Tad venkite prie šventinio stalo sėsti tuščiu pilvu.

REKLAMA

„Riebalai virškinami sunkiau, tad nereikia pamiršti, kad jie yra lėtas energijos šaltinis. Tai reiškia, kad jeigu privalgysime riebaus maisto, taip greitai nepajusime sotumo jausmo ir taip galime persivalgyti. Energija iš riebaus maisto atsipalaiduoja negreitai, todėl jo reikėtų valgyti mažiau.

Prieš sėdant prie šventinio stalo galite pasimėgauti angliavandenių kupinu maistu. Pavyzdžiui, užkandžiui rinkitės vaisius, vaisių glotnučius ar salotas. Svarbiausia prie šventinio stalo nesisėskite visiškai alkani, nes taip tik daugiau persivalgysite“, – nurodo profesorius.

REKLAMA

Taip pat valgydami nepamirškite ir skysčių. Visgi, reikėtų vengti saldžių ir gazuotų gėrimų, o labiausiai alkoholio, nes riebaus maisto ir svaigalų derinys gali ne tik pabloginti savijautą, tačiau ir pasibaigti mirtimi.

„Reikia nepamiršti skysčių. Valgant nepamirškite ir lengvos gaivos, mineralinio ar stalo vandens. Nekimškite savo skrandžių sausai.

Alkoholis su riebiu maistu yra labai prastas derinys. Gali ne tik sutrikti kasos veikla ar prasidėti uždegimas, tačiau prieiti ir iki mirties. Labai svarbu išmokti šventes švęsti be alkoholio“, – sako profesorius R. Stukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų