• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praeitų metų statistika rodo, jog net 67 proc. pirkėjų vadovaujasi informacija, nurodyta ant maisto produktų etikečių. Pasak Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto instituto mokslininkės Aelitos Zabulionės, tikrinti maisto etiketes yra svarbu, tačiau vertinant produkto pakuotę pirkėjai turėtų būti budrūs – „bio“ žodis ant pakuotės nebūtinai turi sąsają su ekologiškumu.

Praeitų metų statistika rodo, jog net 67 proc. pirkėjų vadovaujasi informacija, nurodyta ant maisto produktų etikečių. Pasak Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto instituto mokslininkės Aelitos Zabulionės, tikrinti maisto etiketes yra svarbu, tačiau vertinant produkto pakuotę pirkėjai turėtų būti budrūs – „bio“ žodis ant pakuotės nebūtinai turi sąsają su ekologiškumu.

REKLAMA

Kalbėdama apie maisto produktų pakuotes, A. Zabulionė teigia, kad šios gali būti apgaulingos, rašoma pranešime spaudai.

„Vienintelis teisiškai prasmingas, galiojantis ir produkto ekologiškumą nusakantis žodis yra ekologiškas. Taip pat, ant etiketės, kartu su žodžiu ekologiškas, turi būti nurodytas ir ekologiškumą patvirtinančio sertifikato numeris“, – teigia ji.

Žodis „bio“ suklaidina daugelį

Tuo tarpu natūralus, biologiškas, organinis ir kiti panašūs žodžių vediniai daugumai vartotojų asocijuojasi su natūralumu ir ekologiškumu, tačiau, kaip sako mokslininkė, iš tikrųjų su produkto ekologiškumu nėra nei kiek susiję.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkė paaiškina detaliau, kad pavyzdžiui „Karaliaus tortas“ neturi nieko bendro su karaliumi ar karališka šeima, taip kaip ir žodis „bio“ neturi sąsajos su ekologiškumu: „Žodis „bio“ dažnai yra vadinamojo „žaliojo smegenų plovimo“ (angl. Greenwashing) dedamoji“.

REKLAMA

Gamintojai naudojantys šį marketingo triuką mėgina pateikti vartotojui maisto produktą kaip ekologišką, nors įstatymų aprašyta tvarka jis toks nėra.

„Ar tikrai pasitikite gamintoju, kuris vartoja madingą žodį, užuot akcentavęs produkto išskirtinumą kokybe remiamais, pagrįstais aspektais?“, – klausia A. Zabulionė.

Konservantai gali būti ir naudingi

Dauguma vartotojų parduotuvėje stengiasi vengti maisto produktų, kuriose yra nurodytas žymus kiekis konservantų, nes tai dažnai siejama su organizmui žalingomis maisto medžiagomis.

REKLAMA
REKLAMA

KTU Maisto instituto mokslininkė A. Zabulionė ramina: „Maiste naudojami konservantai negali būti toksiški žmogui, t. y., negali sukelti ligų ar trikdyti sveikatos. Yra griežtos normos, nusakančios, kokiam produktui ir kiek galima konservanto naudoti. Todėl konservantai, patys savaime, pavojaus sveikatai nekelia“.

Konservantai ne tik nėra toksiški žmogaus organizmui, bet ir turi privalumų, tokių kaip mikroorganizmų dauginimosi slopinimas. Šis aspektas yra ypač aktualus šiuolaikinėje visuomenėje, nes maisto produktų tiekimo grandinės yra ilgos ir be konservantų pagalbos gali būti prarandama daug maisto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Įsivaizduokite, jei įsigytumėte kečiupo, kurį naudojate nedideliais kiekiais ir jis būtų tinkamas vartoti tik porą savaičių? Blogiausia yra tai, kad ne visi mums pavojingi mikroorganizmai turi kvapą ar skonį, todėl dar rizikuotumėte ir apsinuodyti“, – teigia KTU Maisto instituto mokslininkė.

Konservantai nėra pavojingi žmogaus sveikatai ir turi savų privalumų, tačiau jeigu žmogus dažnai vietoje šviežios mėsos, žuvies, ar daržovių renkasi mėsos, žuvies gaminius, maisto pusgaminius, apdorotus, jau pagamintus produktus, A. Zabulionė įspėja, jog tai gali sutrikdyti žmogaus žarnyno mikroorganizmų veiklą ir sukelti virškinimo problemų, tokių kaip įvairių maistinių medžiagų trūkumas, pilvo pūtimas, viduriavimas ar vidurių užkietėjimas.

REKLAMA

Sveikatai palankus maisto produktų krepšelis

Mokslininkė A. Zabulionė pabrėžia, kad parduotuvėse yra svarbiausia vengti to, kas neatitinka asmeninių poreikių, pavyzdžiui, žmogus turintis alergijų visuomet turėtų patikrinti ar maisto produkte nėra aktualių alergenų:

„Net jei produktą perkate dažnai ir pirkote jau daug kartų, jis gali keistis, ir turite atidžiai žiūrėti, kokia yra produkto sudėtis. Produktų įvairovė leidžia rinktis tai, kas kiekvienam žmogui geriausia“.

REKLAMA

Mokslininkė taip pat paminėjo ir universalius dalykus, į kurių kiekį krepšelyje turėtų atsižvelgti visi vartotojai – konservantai ir emulsikliai. Didelis kiekis šių maisto priedų daro neigiamą įtaką žmogaus žarnyno mikrobiomui ir gali sukelti įvairių virškinimo problemų. Čia svarbu saikas ir sąmoningi produktų pasirinkimai.

Pasak mokslininkės A. Zabulionės, renkantis maisto produktus parduotuvėje svarbiausia yra neužstrigti su vienu maisto produktu, nes nei vienas produktas nėra stebuklingas ir per dažnai renkantis tą patį produktą vartotojai rizikuoja negauti visų reikalingų organizmui medžiagų.

„Įvairovė yra daug svarbesnė, nei vieno vartojamo produkto „nuostabumas“ ir tik įvairovė padeda užtikrinti visų maistinių medžiagų poreikių patenkinimą“, – užtikrina KTU Maisto instituto mokslininkė A. Zabulionė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų