• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol lauke oras mus dar džiugina saule, puiki pramoga yra pasivaikščioti miške. Jei eisite į mišką, nepamirškite prigriebti ir pintinės, nes miškuose vis dar galite rasti grybų. Tokiu būdų nereikės galvoti – ką pasigaminti vakarienei ir būsite gerai praleidę laiką.

6

Kol lauke oras mus dar džiugina saule, puiki pramoga yra pasivaikščioti miške. Jei eisite į mišką, nepamirškite prigriebti ir pintinės, nes miškuose vis dar galite rasti grybų. Tokiu būdų nereikės galvoti – ką pasigaminti vakarienei ir būsite gerai praleidę laiką.

REKLAMA

Grybautojas Linas šį savaitgalį iš miško grįžo su 2 krepšiais grybų. „Būčiau pririnkęs ir daugiau, tačiau turiu tokią taisyklę  – visada renku tik du krepšius, nes paskui būna daug darbo su grybų valymu bei jų marinavimu. Kam rinkti tiek grybų, kad paskui nebebus jų kur dėti“, – svarsto Linas.

Pastaruosius keturis metus Linas grybauja aplink Vilnių, Jašiūnų link. Jo pasivaikščiojimas ir grybavimas miške trunka maždaug 1,5 iki 4 valandų. „Tai pats tinkamiausias laiko tarpas, norint pravalyti mintis, pasirinkti grybų, pasidžiaugti gamta“, – šypsosi grybautojas.

Grybų rinkimas vartojimui ar tik pasipuikavimui?

Gamtininkas Almantas Kulbis pastebi, kad kiekvieną rudenį socialiniuose tinkluose žmonės pradeda dalintis nuotraukomis, kuriose vaizduojami didžiuliai kiekiai surinktų grybų, tačiau įspėja, kad visada reikėtų pagalvoti, kiek grybų mes galime suvartoti.

REKLAMA
REKLAMA

„Skirtingai nuo anglų ar vokiečių, mes esame grybautojų tauta. Jei grybus renkame kaip pagrindinį mūsų šeimos maisto šaltinį, jei tai padeda išgyventi žiemą, tada, taip, grybų galima rinkti daug, tačiau jei norima tik prisirinkti ir pasipuikuoti tuo kalnu grybų, tada reikėtų pagalvoti, kiek jų neštis namo, nes po to pavasarį galima pamatyti marinuotų grybų stiklainius, surikiuotus prie konteinerių“, – ankščiau su tv3.lt portalu pastebėjimais dalinosi A. Kulbis.

REKLAMA

Vyrui tokios grybų nuotraukos primena senus laikus, kai medžiotojai norėdami pasipuikuoti savo grobiu, fotografuodavo sumedžiotą gyvūną. Jis sulygina grybavimą su sportu, medžiokle ar tiesiog laisvalaikio praleidimo būdu. Žmonės grybauti eina ne dėl to, kad turėtų kuo maitintis, o tam, kad gerai praleistų laiką, pabūtų gamtoje, nes grybų dabar galima nusipirkti ir prekybos centruose.

„Kai kuriose Europos šalyse netgi yra ribojimai ir grybų iš miško galima parsinešti tik ribotą kiekį: vieną, du ar penkis kilogramus“, – teigia gamtininkas, tačiau mano, kad Lietuvoje tokie ribojimai greitu metu tikrai neatsiras. Kolkas Lietuvoje yra tik vietų, kuriose grybų rinkti negalima, nebent su leidimu. Grybauti negalima rezervatuose, kur gamta yra saugoma arba šimtas metrų nuo sodybos, esančios miške.

REKLAMA
REKLAMA

 

Grybavimui netinkamas laikas ir vieta

Taip pat prieš einant grybauti reikėtų stebėti, ar nebuvo šalnų. Kai jos prasideda, per naktį grybai sušąla, tuomet kai dieną atšyla, grybai jau būna pradėję gesti ir taip tampa nevalgomais ar nuodingais, todėl reikėtų tokių grybų vengti ir rinkti tik šviežius ir tik tada kai tam yra tinkamas metas.

Grybams rinkti netinkama vieta yra tokia, kur bet koks, net ir valgomasis grybas tampa nevalgomas. „Tokios vietos yra kažkur arti didelių magistralinių kelių, kur didelis eismas, užterštose vietose, pavyzdžiui, greta sąvartynų, nes grybai yra linkę kaupti kenksmingas medžiagas“, – įspėja gamtininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų