• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors žiema pamažu eina į pabaigą, tačiau mėgautis šviežiomis daržovėmis ar vaisiais iš savo sodo galėsime dar negreit. Žinių radijo laida „Ekspertai pataria“ kalbėjosi su gydytoja dietologe Edita Gavelienė ir klausė, ką daryti, kad šiuo metu nepritrūktume vitaminų.

Nors žiema pamažu eina į pabaigą, tačiau mėgautis šviežiomis daržovėmis ar vaisiais iš savo sodo galėsime dar negreit. Žinių radijo laida „Ekspertai pataria“ kalbėjosi su gydytoja dietologe Edita Gavelienė ir klausė, ką daryti, kad šiuo metu nepritrūktume vitaminų.

REKLAMA

Gydytoja dietologė E. Gavelienė pastebi, kad dažniausiai žmonių pasąmonėje daržovės ir vaisiai asocijuojasi su šviežiais, ką tik nuskintais produktais, tačiau nuėjus į parduotuvę vertėtų nepamiršti pasidairyti ir pastebėti produktus, į kuriuos prieš tai galbūt neatkreipėte dėmesio.

„Kiekvienas sezonas gali pasiūlyti nuostabių dalykų, tik juos reikia pamatyti. Žiemos sezonas tuo, kaip turėtų atrodyti lėkštės turinys, nėra niekuo ypatingas nuo to, kas turėtų būti lėkštėse ir vasarą. Kitaip tariant ir žiemą, ir vasarą turime gauti medžiagų, be kurių žmogaus organizmas nefunkcionuotų. Tų medžiagų negausime niekaip kitaip, tik dėliodami savo lėkštės turinį taip, kad jis būtų kuo maistingesnis.

Žiemą pagrindinis vitaminų šaltinis yra daržovės ir vaisiai. Į savo mitybą reikėtų įtraukti ir grąžinti tai, kas Lietuvos gyventojams anksčiau buvo būdinga – šakniavaisines daržoves. Tai puikus pasirinkimas ir išties jas galima ragauti ir šviežias, ir termiškai apdorotas – tam puikiai tinka kaliaropės, ropės, ridikai, kurie gali būti sandėliuojami žiemos metu, ir ta pati morka. Abiem atvejais jos duoda naudingų medžiagų, tik šiek teik skirtingų“, – paaiškina gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat nereikėtų nuvertinti ir raugintų daržovių – jų dabar galima rasti pačių įvairiausių, o naudingų medžiagų jose gausu.

REKLAMA

Pažinkite naujus skonius

Parduotuvėje galime rasti nemenką lietuviškų daržovių pasirinkimą, tačiau vaisių, kurie galėtų būti sandėliuojami savame pavidale turime nedaug – tik kriaušių ir obuolių. Šiuo atveju reikėtų nepraeiti pro vaisių lentynas ir mėginti naujus skonius, nes tai ne tik papildys jūsų organizmą vitaminais, bet ir pagerins nuotaiką.

„Pažinties tikslu reikėtų skanauti, mėgautis egzotiniais vaisiais ir nepamiršti to, kad tai yra kasdienio sveikatos gerinimo garantas. Lėkštės visavertiškumą mes galime užtikrinti ir su vietiniais produktais, tačiau pažintinis džiaugsmas yra vienas iš sveikatos stiprinimo komponentų, nes gera nuotaika yra susijusi su gera sveikata“, – sako gydytoja dietologė.

REKLAMA
REKLAMA

Vitaminais organizmą puikiai papildytų ir jau pamėgti citrusiniai vaisiai: kiviai, persimonai. Visgi, vertėtų nepamiršti, kad didžiausią dalį mitybos turėtų užimti daržovės:

„Visko paskanauti reikėtų, tik nepamirškite, kad lėkštėje turėtų vyrauti daržovės ir jų per dieną turėtume suvalgyti 2-3 kartus daugiau nei vaisių. Vaisių dienos norma, įskaitant uogas, apie 200-300 gramų per dieną. Maždaug 2 apelsinai patenkintų vaisių dienos normą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daržovių reikėtų suvalgyti apie pusę kilogramo, kas ir šiuo sezonu yra visiškai nesudėtinga, nes gali būti termiškai apdorotos daržovės, todėl 500 gramų daržovių tikrai galima lengvai ir skaniai realizuoti“, – sako E. Gavelienė.

Maistas praturtintas vitaminu D

Dažniausiai žiemos metu lietuviams pritrūksta vitamino D. Jo galima rasti kiaušiniuose, žuvyje, menkių kepenėlėse, tačiau, pasak gydytojos, saulės šviesa išlieka pagrindiniu vitamino D šaltiniu.

REKLAMA

„Turiu pripažinti, kad šis vitaminas D yra tas, kurį reikėtų vartoti papildomai maždaug nuo spalio mėnesio iki gegužės. Ypatingai jį rinktis reikėtų tiems, kurie dažniau vartoja augalinės kilmės maistą ir rečiau skanauja gyvūninės kilmės maistą. Mūsų plotmėse gyvenantiems žmonėms vien tik su maistu gauti reikiamą vitamino D kiekį yra sudėtinga.

<...> Visų reikiamų vitaminų yra maisto produktuose ir renkantis maisto produktus taip, kaip sudėliota mitybos piramidėje, tikrai užteks maistinių medžiagų, išskyrus vitaminą D“, – nurodo E. Gavelienė.

REKLAMA

Nepamirškite skysčių

Taip pat gydytoja dietologė nurodo, kad žiemos metu vertėtų nepamiršti ir skysčių. Žmogui per dieną reikėtų išgerti apie 10 mililitrų skysčių vienam jo ūgio centimetrui:

„Žmogus turi teisę pasirinkti jam patinkančius skysčius ir jo temperatūrą. Jautriau mūsų virškinimo sistema reaguoja į šaltesnius gėrimus su ledukais, nepriklausomai nuo sezono, ar tai bus vasara, ar žiema. Kambario temperatūros vanduo, ar nesaldinti šilti gėrimai yra puikus pasirinkimas ir turėtų būti pasirenkami kiekvieną dieną. Reikia nepamiršti skysčių vartojimo nepriklausomai nuo troškulio jausmo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš tikrųjų per dieną reikėtų išgerti mažų mažiausiai litrą vandens ar kitų nesaldintų skysčių ir tai jau bus gerai. Jeigu išgeriama pusantro litro, galima rankomis paploti. O jeigu dar vieną papildomą stiklinę išgersite, tai galima ir varnelę ties šiuo klausimu pasidėti“, – sako gydytoja.

Visą „Žinių radijo“ „Kalba ekspertai“ laidos įrašą išklausyti galite čia:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų