REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
36
Socialdemoktratų partijos tarybos posėdis. (fotodiena.lt nuotr.)

Sulaukę partijos skyrių balsavimo rezultatų, Lietuvos socialdemokratų partijos tarybos nariai rinkosi į posėdį, kuriame balsuos dėl savo ateities valdančiojoje koalicijoje. Nors dauguma partijos skyrių pasisakė už tai, kad socdemai paliktų koaliciją su valstiečiais, nemaža dalis partijos narių bandė įrodyti bendrapartiečiams, jog verta likti.

36

Sulaukę partijos skyrių balsavimo rezultatų, Lietuvos socialdemokratų partijos tarybos nariai rinkosi į posėdį, kuriame balsuos dėl savo ateities valdančiojoje koalicijoje. Nors dauguma partijos skyrių pasisakė už tai, kad socdemai paliktų koaliciją su valstiečiais, nemaža dalis partijos narių bandė įrodyti bendrapartiečiams, jog verta likti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LSDP prezidiumas yra paprašęs tarybos ir partijos skyrių įvertinti koalicijos perspektyvas su LVŽS. Galutinį sprendimą pagal partijos statutą priima taryba. LSDP tarybą sudaro 235 nariai, šeštadieniniame tarybos posėdyje dalyvavo 182.

REKLAMA

Iki rugsėjo 20 d. vyko skyrių balsavimas, po kurio paaiškėjo, kad darbo valdančiojoje koalicijoje nemato 44 skyriai, dirbti toliau su LVŽS norėtų 7 skyriai, o persiderėti dėl koalicijos sutarties siūlo 8 skyriai. Neringos skyrius sprendimo nepriėmė.

Dėl pasitraukimo iš koalicijos socialdemokratai pradėjo diskutuoti, kai valstiečiai mainais į paramą mažesniam pridėtinės vertės mokesčiui už šildymą susitarė su opoziciniais konservatoriais dėl urėdijų pertvarkos. Socialdemokratai atsisakė paremti „valstiečių“ teiktą reformą, sakydami, kad ji gali pakenkti smulkiam verslui regionuose.

REKLAMA
REKLAMA

Siūlo likti su valstiečiais, kad darbas eitųsi lengviau

Seimo narys, socialdemokratas Juozas Bernatonis mano, kad socialdemokratai turėtų ir galėtų dirbti kartu su valstiečiais, o valdančiosios koalicijos ateities klausimas neturėtų supriešinti socialdemokratų partijos ir frakcijos Seime narių.

„Aš manau, kad prieštaravimai yra ne tarp partijos ir frakcijos, kai bando pateikti tie, kuriems tai asmeniškai yra patogiau. O yra dvi nuomonės, kurios remiasi patyrimu, bendru darbu. Mes, frakcijos nariai ir Vyriausybės nariai, kurie dirbame kartu su valstiečiais, esame įsitikinę, kad su jais galima dirbti sėkmingai, kad tik mums reikia apsispręsti, ko norime, atsikratyti to komplekso pralaimėjimo ir dirbti Lietuvai“, - posėdžio metu kalbėjo J. Bernatonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Seimo narys, socialdemokratas Juozas Olekas akcentavo, kad partijai palikus koaliciją, dingtų galimybė vykdyti savo partinę programą.

„Socialdemokratų programoje nėra įrašyta progresinių mokesčių. Taip, mes esame nusivažiavę ir rinkimų programoje neturime progresinių mokesčių. Tai mes dabar Seime esame pateikę įstatymų projektą, kad mes norime progresinių mokesčių. Man atrodo, kad mes sumaišėme truputėlį diskusiją. Apklausa buvo – likti ar išeiti, o ne kaip mes įgyvendinsime savo programą. Todėl mano siūlymas – pasitikrinti savo tikslus ir duoti galimybę juos įgyvendinti tokia forma. Jei priimsime sprendimą nedalyvauti koalicijoje, panaikinsime instrumentus įgyvendinti programą“, - teigė J. Olekas.

REKLAMA

Ne visi ateitį įsivaizduoja su valstiečiais

Nemažai partiečių išsakė nuomonę prieš likimą valdančiojoje koalicijoje. Tikrą šurmulį salėje sukėlė Angelės Malinauskienės iš socialdemokratų skyriaus Varėnoje pasisakymas. Pasak partijos narės, jei partija nesugeba dirbti – metas skirstytis.

„Kad mus tryptų viešojoje erdvėje ir aiškintų – atsiprašau, šiandien mes ne dviese ir ne trise – šiandien mūsų 20 tūkstančių. Noriu padėkoti Dievui ir mums visiems, kad mes išsirinkome gerą pirmininką, kuris mums visiems priminė, kas mes esame tokie, kad mes esame socialdemokratai. Ne neoliberalai, o socialdemokratai. Mes esame kairieji ir mes privalome dirbti, arba, vyrai ir moterys, skirstome!“, - susirinkusiems bendrapartiečiams rėžė A. Malinauskienė.

REKLAMA

Ovacijų susilaukė ir dar vienos partijos narės jautrus pasisakymas. Jos teigimu, dabar socialdemokratai visiškai pamiršo pasirūpinti paprastu žmogumi, kuris yra jų rinkėjas.

„Aš pasisakysiu už kaimą, nes aš iš kaimo. Labai įdomu, ar jums rūpi, kaime dirbantys žmonės? Ar jūs dažnai susitinkame? Ar dažnai išgirstate? Kur žmogus? Aš klausiausi visą šį laiką ir galvoju, kada kas iš valdžios pradės kalbėti apie paprastą žmogų, apie naudą jam, apie sprendimus, kuriuos padarėte dėl paprasto žmogaus. Mano pačios du vaikai per šiuo metus emigravo, nes čia negali išgyventi. <...> Kai vakar savo tėvukui, kuriam 79 m., pasakiau, kad važiuosiu į Vilnių ir spręsime tokį klausimą – būti ar nebūti, jis man pasiūlė – patarčiau nebebūti, nes ką dirba dabartinė valdžia? Eina buldozeriu su savo pastatyta profesionalų komanda, kuri daro tokį chaosą, o kentės visi bendrai“, - posėdyje kalbėjo partijos narė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų