REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po daugiau nei du mėnesius trukusių diskusijų partijoje socialdemokratų (LSDP) taryba šeštadienį Vilniuje turėtų apsispręsti, ar likti valdančiojoje koalicijoje su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Po daugiau nei du mėnesius trukusių diskusijų partijoje socialdemokratų (LSDP) taryba šeštadienį Vilniuje turėtų apsispręsti, ar likti valdančiojoje koalicijoje su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis balsavimas vyksta daugiau nei dviem trečdaliams LSDP skyrių pareiškus, jog partiečiai turi trauktis iš daugumos Seime ir Vyriausybės, nors dauguma frakcijos narių to nenori.

REKLAMA

Socialdemokratų tarybą sudaro beveik 240 narių, dauguma jų yra skyrių atstovai. Skeptiškai likimą koalicijoje vertinantis partijos pirmininkas Gintautas Paluckas teigia, kad jeigu taryba nuspręs trauktis iš daugumos, aptarti tolimesnių žingsnių pirmadienį susitiks socialdemokratų valdyba.

„Tada vėliau susitiktume su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovais, nes reikia visgi tą pereinamąjį laikotarpį sustyguoti“, – BNS sakė politikas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tuo tarpu sprendimas likti atvertų alternatyvas, ar tiesiog likti, ar persiderėti dėl koalicijos sutarties. Tačiau tai jau alternatyvos, kurių kol kas nėra pagrindo analizuoti“, – pridūrė jis.

Pasitraukimo iš valdančiosios daugumos šalininkai teigia, kad „valstiečiai“ neremia daugelio socialdemokratų iniciatyvų, neatsiklausia jų nuomonės svarbiais klausimais. Anot jų, pasitraukti iš koalicijos būtų naudinga ir siekiant išlikti matoma politine jėga, kas yra itin sunku būnant „valstiečių“ dominuojamoje daugumoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Likimo koalicijoje šalininkai teigia, jog būnant Seimo daugumoje ir Vyriausybėje socialdemokratai visgi turi realesnes galimybes įgyvendinti savo siūlymus, nei dirbant opozicijoje.

Pasitraukimui iš koalicijos nepritaria 13 iš 19 socialdemokratų frakcijos narių. Du šiai frakcijai priklausantys į Seimą patekę „darbiečiai“ rems „valstiečių“ Vyriausybę, taip šią savaitę nusprendė Darbo partija.

Likusi frakcija žada laikytis partijos tarybos sprendimo, sako jos atstovai. „Frakcija yra partijos dalis, ieškosime bendro sprendimo ir jo laikysimės“, – BNS sakė Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas.

REKLAMA

Slaptas balsavimas?

Paprastai nuomonė dėl įvairių klausimų socialdemokratų tarybose būna reiškiama viešai, tačiau sprendimą dėl koalicijos šįkart gali nulemti slaptas balsavimas.

Kai kurie Seimo frakcijos nariai tikisi, kad dėl partijos ateites valdančiojoje daugumoje taryba pasisakys būtent slaptai. Tokį pasiūlymą turėtų palaikyti trečdalis tarybos narių.

„Jeigu kažkas pasiūlys, aš palaikysiu, kad būtų slaptas. Aš manau, kad žmonės tada balsuos pagal sąžinę ir nieko nebijos“, – BNS sakė parlamento socialdemokratų frakcijos lyderis Andrius Palionis.

REKLAMA

Pasak jo, frakcija su partijos pirmininku aptarti situacijos po tarybos balsavimo susitiks antradienį. G.Paluckas tvirtino, kad jam nėra skirtumo, ar taryba dėl koalicijos ateities balsuos slaptai, ar atvirai.

„Aš tai neturiu ką slėpti, nei pats slėpiuosi, nei kitiems siūlau. Tai kadangi diskutuojam atvirai, tai galim ir balsuoti atvirai, bet man balsavimo būdas nekelia jokio nerimo“, – sakė socialdemokratų lyderis.

Jeigu socialdemokratai nuspręs trauktis iš koalicijos, spręsis ir vadovaujančius postus Seimo komitetuose ir ministrų portfelius turinčių partijos atstovų likimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius kol kas yra vienas iš trijų socialdemokratų partijos į Vyriausybę deleguotų ministrų, tvirtai sakančių, jog partijai pasitraukus iš valdančiosios koalicijos jis atsistatydintų. Socialdemokratų deleguoti teisingumo ministrė Milda Vainiutė ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius savo pozicijos šiuo klausimu dar nėra pareiškę.

Daugelis Seimo komitetams vadovaujančių socialdemokratai būtų linkę vykdyti partijos sprendimą, nors dalis taip pat žada apsispręsti po tarybos balsavimo.

Dėl pasitraukimo iš koalicijos socialdemokratai pradėjo diskutuoti, kai „valstiečiai“ mainais į paramą mažesniam pridėtinės vertės mokesčiui už šildymą susitarė su opoziciniais konservatoriais dėl urėdijų pertvarkos. Socialdemokratai atsisakė paremti „valstiečių“ teiktą reformą, sakydami, kad ji gali pakenkti smulkiam verslui regionuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų