REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
JAV kariai (nuotr. SCANPIX)

 JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį atvėrė kelią paskelbti sankcijas užsienio įmonėms, palaikančioms verslo ryšius su Šiaurės Korėja.

14

 JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį atvėrė kelią paskelbti sankcijas užsienio įmonėms, palaikančioms verslo ryšius su Šiaurės Korėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši priemonė turėtų drastiškai padidinti spaudimą Pchenjano režimui.

Toliau verždamas ekonominę kilpą aplink Pchenjano režimą D.Trumpas paskelbė pasirašęs įsaką, leidžiantį taikyti sankcijas „fiziniams ir juridiniams asmenims, finansuojantiems ir padedantiems vykdyti prekybą su Šiaurės Korėja“.

REKLAMA

Dėl šios priemonės Kinijos bankams ar Rusijos investuotojams gali tekti rinktis, ar palaikyti verslo ryšius su Kinija, ar pakliūti į JAV „juodąjį sąrašą“.

„Mūsų naujasis įsakas atkirs pajamų šaltinius, iš kurių finansuojamos Šiaurės Korėjos pastangos kurti pavojingiausius iš žmonijai žinomų ginklų“, – sakė prezidentas.

Analogiškos sankcijos anksčiau buvo taikytos Irano atžvilgiu. Daugelis įmonių nusprendė nutraukti prekybą su Teheranu, būgštaudamos, kad priešingu atveju gali būti atkirstos nuo JAV finansų sistemos.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol Jungtinės Valstijos vengė imtis tokių pat griežtų priemonių Šiaurės Korėjos atžvilgiu. Tačiau D.Trumpo administracija leido aiškiai suprasti, kad neketina taikstytis su nesiliaujančiomis Pchenjano provokacijomis.

2016 metais Šiaurės Korėjos eksportas sudarė apie 3 mlrd. JAV dolerių. Pajamos iš eksporto yra gyvybiškai svarbios režimui, pažymi Honolulu įsikūrusi švietimo ir tyrimų organizacija „East-West Center“.

Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) režimas siekia apjungus balistinių raketų ir branduolines technologijas sukurti raketą, galinčią nunešti branduolinę kovinę galvutę į JAV žemyninę dalį. Gali būti, kad šiam tikslui įgyvendinti jam prireiks mažiau nei metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antradienį D.Trumpas pagrasino, kad „Šiaurės Korėja bus visiškai sunaikinta“, jei Jungtinės Valstijos bus priverstos pačios gintis ar ginti savo sąjungininkes nuo Pchenjano.

Kartu su D.Trumpu apie analogiškas priemones, skirtas Šiaurės Korėjai paspausti, paskelbė kiti svarbūs tarptautinės arenos veikėjai.

Briuselyje diplomatiniai šaltiniai naujienų agentūrai AFP sakė, kad Europos Sąjunga sutarė dėl naujų priemonių, įskaitant draudimą investuoti Šiaurės Korėjoje ir eksportuoti ES naftą, paketo.

D.Trumpas pareiškė, kad Kinijos centrinis bankas nurodė šalies bankams apriboti prekybą su Šiaurės Korėja.

Šį žingsnį JAV prezidentas pavadino „labai drąsiu“ ir „netikėtu“. Tačiau Pekinas jo kol kas nepatvirtino. Jei tai visgi tiesa, režimas gali likti be jam gyvybiškai svarbaus užsienio valiutos šaltinio.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų