REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Nauja pabėgėlių krizė drebina pasaulį: pabėgusių nuo žudikų tyko dar baisesnė mirtis (nuotr. SCANPIX)

 Mianmaras trečiadienį Jungtinėse Tautose pareiškė, kad rohinjų musulmonų padėtis smurto krečiamoje Rachinų valstijoje pamažu gerėja.

15

 Mianmaras trečiadienį Jungtinėse Tautose pareiškė, kad rohinjų musulmonų padėtis smurto krečiamoje Rachinų valstijoje pamažu gerėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mianmaro antrasis viceprezidentas Henry Van Thio (Anri Van Sio) sakė kalbą kasmetinėje JT Generalinėje Asamblėjoje vėlyvą trečiadienį. Į Niujorką neatvykusi faktinė Mianmaro lyderė Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či) sulaukė griežtos kritikos, kad nepasmerkė smurto prieš rohinjų etninę mažumą.

REKLAMA

„Esu laimingas galėdamas pranešti, kad situacija pagerėjo“, – pareiškė Mianmaro viceprezidentas ir pabrėžė, kad nuo rugsėjo 5-osios neramumų krečiamoje valstijoje neįvyko nė vieno susirėmimo.

„Todėl esame sunerimę dėl pranešimų, kad musulmonų, bėgančių į Bangladešą, skaičius nemažėja. Turėtume išsiaiškinti šios migracijos priežastį“, – teigė jis, nepavartodamas termino „rohinjai“.

REKLAMA
REKLAMA

H.Van Thio pažymėjo, kad šalies kariuomenės kampanija buvo pradėta reaguojant į sukilėlių ataką, ir tvirtino, kad per susirėmimus nukentėjo ne tik musulmonai.

Jis dėkojo tarptautinei bendruomenei už paramą, bet apie jos aštrią kritiką Mianmaro vyriausybės atžvilgiu neužsiminė.

„Humanitarinė pagalba yra mūsų svarbiausias prioritetas. Esame įsipareigoję užtikrinti, kad pagalbą be diskriminacijos gautų visi, kuriems jos reikia“, – pridūrė H.Van Thio.

JT duomenimis, iš Mianmaro Rachinų valstijos į kaimyninį Bangladešą dėl kariuomenės kampanijos prieš šią etninę mažumą jau pabėgo per 420 tūkst. rohinjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JT padėtį Mianmare yra pavadinusi „vadovėliniu etninio valymo pavyzdžiu“; tokios pat nuomonės laikosi ir daugelis kitų tarptautinės bendruomenės atstovų.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) trečiadienį sakė, kad ta Mianmaro armijos kampanija yra genocidas.

Manoma, kad nei Mianmaro faktinės lyderės, nei H.Van Thio kalbos nenuramins tarptautinės bendruomenės, sunerimusios dėl karinės kampanijos prieš musulmonus rohinjus budistiškoje šalyje.

Antradienį sakydama kalbą per televiziją Aung San Suu Kyi pareiškė „smarkiai išgyvenanti“ dėl „visų žmonių“, kenčiančių dėl Rachinų valstiją krečiančio konflikto ir prašė visų kantrybės.

REKLAMA

Faktinės Mianmaro lyderės pozicija supykdė žmogaus teisių grupes, anksčiau kovojusias už Nobelio taikos premijos laureatės, kurią karinė chunta 15 metų laikė namų arešto sąlygomis, laisvę.

Visgi analitikai tvirtina, kad Aung San Suu Kyi, nors ir faktiškai vadovauja šaliai, bet tikriausiai neturi pakankamai galių Mianmaro kariškiams suvaldyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų