REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol dauguma rūpinasi ką valgo ir ko ne darželinukai, panašu, jog moksleivių mityba - užmiršta. Ar iš tiesų žinote ką jūsų vaikas valgo mokyklos valgykloje? Sveikatos specialistai tikina, jog moksleivių mityba ugdymo įstaigose – skurdi. Patiekalai gaminami per riebiai, dažnai naudojami ne tik vaikų sveikatai nenaudingi, bet ir kenksmingi produktai.

Kol dauguma rūpinasi ką valgo ir ko ne darželinukai, panašu, jog moksleivių mityba - užmiršta. Ar iš tiesų žinote ką jūsų vaikas valgo mokyklos valgykloje? Sveikatos specialistai tikina, jog moksleivių mityba ugdymo įstaigose – skurdi. Patiekalai gaminami per riebiai, dažnai naudojami ne tik vaikų sveikatai nenaudingi, bet ir kenksmingi produktai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokyklų valgyklose vis dar gajūs saldūs kompotai, pramoniniu būdu pagamintos sultys, saldūs patiekalai, padažai bei konditeriniai kepiniai: bandelės, riestainiai.

REKLAMA

„Šie gaminiai gaminami iš rafinuotų produktų. Naudojami kepiniams miltai, kurių maistinė vertė yra žema, nors ir kepimui labai tinkami, vaiko sveikatai yra nepalankūs. Neretai kepiniams naudojami margarinai, tepieji riebalų mišiniai, kurie naudingų riebalų vaiko sveikatai turi mažai,“ - teigia dietistė Rūta Symenaitė.

Valgyklų maistas – kai kurių ligų priežastis

Sveikatos specialistė, dietistė Rūta Symenaitė tikina, jog viena iš pagrindinių vaikus lydinčių sveikatos problemų yra vidurių užkietėjimas. Todėl būtina valgyti daugiau naudingų virškinimui skaidulų.

REKLAMA
REKLAMA

„Maistinių skaidulų pakanka gauti, jei yra valgoma pakankamai daržovių, vaisių, pilno grūdo produktų. Vaikams vaisių ir daržovių per dieną yra rekomenduojama suvartoti 5 porcijas. O juk valgyklose neretai daržovės lėkštėje užima mažiau nei pusę lėkštės. Bulvių košės joje taip pat neturėtų būti daugiau nei daržovių salotų. Vaikams turėtų būti sudaryta galimybė pasirinkti daržoves ir jei norisi įsidėti jų daugiau,“ - sako R. Symenaitė.

Tuo tarpu mokyklose dažniausiai siūlomas tradicinis meniu. Jame dominuoja bulvės ir mėsos patiekalai. Skaičiuodami kalorijas, maisto gamintojai nevengia mėsą volioti kvietinių miltų ir kiaušinio plakiniuose. Žuvies pasirinkimas mokyklose taip pat nėra didelis. Taip pat kai kurių mokyklų valgyklose bandoma prisitaikyti prie vaikų poreikių. Tad čia galima rasti picų ar dešrainių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokyklų bufetuose – neleistini produktai

Neretai mokiniai savo alkį gali nuraminti užsukę į kai kuriose mokyklose vis dar veikiančius „bufetus“. Čia, pasak dietistės galima įsigyti šokolado, pramoniniu būdu gaminamų bandelių, sausainių, įvairių keksų, saldintų gėrimų.

„Nors maisto ir gėrimų automatų mokyklose gali būti, tačiau juose įsigyjami produktai turi atitikti teisės aktuose nurodytus reikalavimus. Ten negali būti rūkytų, sūdytų, konservuotų komponentų, saldiklių, dažiklių, kukurūzų, bulvių traškučių, riebaluose virtų, spragintų gaminių, energetinių, gazuotų gėrimų, kramtomosios gumos,“ - teigė R. Symenaitė.

REKLAMA

Dietistė pastebi, jog didžiąją dienos dalį moksleiviai praleisdami ugdymo įstaigoje suvartoja itin mažą kiekį vandens. Mat ne visose mokyklose sudarytos tam sąlygos.

„Mokyklose turi būti sudarytos sąlygos vaikams atsigerti vandens ne tik pietų pertraukos metu valgykloje. Vanduo neturi būti gazuotas bei saldinamas. Vaikams rekomenduojama išgerti per dieną 6-8 stiklines vandens,“ - kalbėjo R. Symenaitė.

Tėvams sveikatos specialistė rekomenduoja netingėti ir suruošti spalvingą užkandžių dėžutę. Tiesa, toks turėtų būti jos turinys, o ne tik išorė.

REKLAMA

„Jei mokyklos valgykloje vaikas neranda mėgiamo užkandžio, į mokyklą jis gali atsinešti užkandžių dėžutę. Spalvinga turi būti ne tik ji, bet ir turinys. Užkandžiams puikiai tinka vaisiai, daržovės, sumuštiniai su riešutų sviestu ar sezamų pasta, humusu bei kiaušinio ar sūrio griežinėliu. Galima rinktis liofilizuotus vaisius, uogas, chia sėklų ar daržovių tarškučius. Galimas pasirinkimas daržovių, vaisių kokteiliai, kuriuos patogu gerti iš gertuvės, tačiau svarbu suvartoti per 3-4 valandas nuo pagaminimo,“ - pasakojo R. Symenaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tėvai valgyklų maistu patenkinti, kainomis – ne

Tuo tarpu kalbinti moksleivių tėvai bei jų atstovai tikino, jog kiekvienoje mokykloje maistas skirtingas. Tačiau skiriasi ir kainos. Štai klaipėdietė mama Indrė pasakoja atsitiktinai užsukusi į vaiko mokyklos valgyklą ir išvydusi pietus – nustėro.

„Sriuba ir varškėčiai. Klausiu: čia vakarienė? Ne, sako, pietūs. Jų kaina buvo apie 3 eurus. Už tiek, miesto kavinėje galima užsisakyti normalų patiekalą su mėsa, daržovėm. Be to, juk sveikatos specialistai rekomenduoja bent kartą per dieną vaikams valgyti mėsą, tai kodėl pietums varškėčiai?“ - piktinosi klaipėdietė.

REKLAMA

Tėvai skaičiuoja, jog mokyklų valgyklose pradinių klasių mokiniai pietauja už 1.3 eurų, vyresnių klasių moksleiviams pietūs atsieina kiek brangiau – apie 2 eurus. Kai kurie tėvai pietus perka mėnesio laikotarpiui. Tad pavyzdžiui 20 darbo dienų pietūs atsieina apie 34 eurus.

Pietų pertrauka mokyklose – per trumpa

Moksleivių tėvai sako, jog ir laiko pietums vaikams dažnai pritrūksta. „Mokyklose būna apie 1000 ir daugiau vaikų. Pietų pertrauka trunka 20 minučių. Dauguma nespėja pavalgyti. Juk reikia ateiti iki valgyklos, eilėje stovėti, tad vaikai tiesiog praryja tą maistą ir dar už pavėlavimą į pamoką gauna pastabas,“ - teigė Vakarų Lietuvos tėvų forumo pirmininkė Aušra Zarambienė.

REKLAMA

Anot moters, tai visos šalies problema, kurią būtina išspręsti. Moteris tikina, jog tėvai norėtų tokios galimybės, jog vaikai mokyklose galėtų patys išsirinkti kokių daržovių nori prie patiekalo, turėtų galimybę pasirinkti – reikia padažo ar ne.

„Aišku geriausia būtų sekti užsienio valstybių pavyzdžiu, kur mokyklų valgyklose veikia švediško stalo principas. Nes dabar tėvai piktinasi, pinigus sumoka už patiekalą, o vaikui tas maistas neskanus, jis nevalgo,“ - teigė A. Zarambienė.

Tėvai patenkinti bandelių pasiūla mokyklose

Nors kai kurie sakosi ir paburbantys, tačiau daugumos tėvų nuomone, sveikatos specialistų kritikuojamos bandelės bei kiti konditeriniai kepiniai iš kvietinių miltų, valgyklose turėtų likti.

„Juk tai kiekvienos šeimos reikalas, kokius valgymo įpročius vaikus turi. Jeigu vienas atsisako pietų ir kemša bandelę, tai kuo kaltas tas, kuris nori pasmaguriauti po pietų?“ - kalbėjo A. Zarambienė. Esą kartais vien akita bandelė paaugliams – ikras išsigelbėjimas tarp pietų ir vakarienės namuose. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų