REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
46
Alus (nuotr. Fotolia.com)

Akcentų perkėlimas, nutylėjimas ir kiti būdai nukreipti grėsmę nuo pramonės.

46

Akcentų perkėlimas, nutylėjimas ir kiti būdai nukreipti grėsmę nuo pramonės.

REKLAMA

Pramonės bandymai manipuliuoti visuomenės nuomone – įprasta praktika. Tabako kompanijos samdė mokslininkus, siekdamos paneigti rūkymo kenksmingumo duomenis. Anglies kasėjai finansavo ekspertus, neigiančius klimato kaitos pavojų. Cukraus pramonė, kai jos produktas buvo susietas su širdies kraujagyslių susirgimais, užsakė tyrimą, kuris kaltę suvertė riebalams.

Taip siekiama nuraminti vartotojus, pasėjant abejones pardavimams grasinančiais mokslo duomenimis. Vieno iš prestižinių šalies aukštųjų mokyklų – Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos – mokslininkai atliko tyrimą ir nustatė, kad alkoholio pramonei artimos organizacijos skleidė neišsamius arba nekorektiškus duomenis apie vėžio išsivystymo ir alkoholinių gėrimų vartojimo ryšį.

Labiausiai tai pasakytina apie viešųjų ryšių struktūras ir asociacijas, propaguojančias „protingą alkoholio vartojimą“ JAV, Kanadoje, Australijoje ir kitose šalyse. Formaliai jos veikia kaip „socialiai atsakingo verslo“ palydovai, tačiau iš tiesų, kaip parodė tyrimas, manipuliuoja viešąja nuomone verslo interesais.

REKLAMA
REKLAMA

Minusų daugiau nei pliusų

Alkoholio vartojimo ir onkologinių susirgimų ryšį pripažįsta mokslo bendruomenė. Etilo spiritas įtrauktas į Tarptautinės vėžio tyrimo agentūros sudarytą kancerogenų sąrašą. Agentūros duomenimis, alkoholio vartojimas susijęs bent su septynių vėžio tipų išsivystymu. Vien jau atskiriems tipams skirta dešimtys tyrimų. 2006 metų duomenimis, su alkoholiu siejama apie 3,5% onkologinių susirgimų sukeltų mirčių.

REKLAMA

Viena iš to priežasčių – etanolis kepenyse verčiamas į kur kas toksiškesnį junginį – acetaldehidą (jis irgi yra kancerogenų sąraše). Vėliau acetaldehidas perdirbamas, tačiau jeigu alkoholio daug, organizmas jo viso perdirbti iki nepavojingų junginių nespėja ir tada acetaldehidas kaupiasi kūne.

Kai kurie tyrimai rodo, kad nuo tam tikrų vėžio rūšių išsivystymo alkoholis kaip tik apsaugo. Tačiau Britanijos Pprekių kancerogeniškumo tikrinimo komitetas, įvertinęs tokius darbus, pažymėjo naudotų metodologijų nevienareikšmiškumą, pridurdamas, kad galimi teigiami alkoholio efektai bet kuriuo atveju menkesni, nei su juo susijusios grėsmės.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau apie susirgimo riziką žino toli gražu ne visi. Tarkime, 2016 metais D. Britanijoje atliktas tyrimas parodė, kad apie nesaikingo alkoholio vartojimo ir vėžio išsivystymo ryšį žino tik kas dešimtas šalies gyventojas.

Kaip tabakas

Londono medikų darbas kaip mat susilaukė atsako. IARD aljansas pareiškė, kad „atsako už publikuojamą informaciją“. Stipriųjų alkoholinių gėrimų taryba (Distilled Spirits Council) apkaltino tyrimo autorius „antialkoholiniais prietarais“.

Tačiau tyrimo autorius Markas Petticrew laikosi savo: „Remiantis mūsų analize, galima daryti išvadą, kad alkoholio gamintojai gali stengtis per susijusias su ja organizacijas sumažinti duomenų apie alkoholio keliamas grėsmes neigiamą efektą, platindami nepatikimą informaciją apie vėžį“. Pasak jo, analizė rodo, kad informacijos platinimo šiose struktūrose ypatybės – ne klaidos, o sąmoningos strategijos pasekmė. Jis palygino tai su tabako pramone, pažymėdamas, kad ši „dešimtmečius vykdė kampaniją, nukreiptą į melagingų teiginių apie vėžio riziką skleidimą, naudodama tam specialiai sukurtas organizacijas“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų