Miško grybai (nuotr. Fotolia.com)

Miško grybai (nuotr. Fotolia.com)

Šviežios voveraitės arba baravykai, pakepinti ant sviesto su bulvėmis bei grietine ir dar paskaninti spirgučiais. Jeigu bent vieną dieną praleidote miške rinkdami grybus, tuomet būtų didžiulis nesusipratimas rudens pradžioje neparagauti minėto patiekalo.

Grybus lietuviai mėgsta, tad renka pačius įvairiausius ir su jais ruošia šaltus patiekalus, mišraines, marinuoja, džiovina, verda sriubas arba gamina rizotą.

„Grybus lietuviai valgo tikrai ne dėl to, kad jie atrodo pigesni nei kiauliena ar jautiena. Juk vien nuvažiuoti į mišką užtrunka, o kur dar kaštai už kurą, jeigu tenka važiuoti ne vieną dešimtį kilometrų su automobiliu.

Grybus lietuviai mėgsta, nes jie pasižymi nuostabiu aromatu, yra nekaloringi, turi specifinį, malonų poskonį, kokio neturi nei žuvis, nei mėsa“, – sako Algis Kairys, „Daumantų“ pagardų kūrėjas.

REKLAMA

Ne vieną pagardą su grybais sukūrusio skonio meistro teigimu, grybų galima surasti ne tik lietuvių, bet ir italų, prancūzų virtuvėse.

„Mažiau prabangiuose restoranuose naudojami pievagrybiai, o aukštesnės klasės maitinimo įstaigose ruošiami patiekalai su baravykais, briedžiukais ar voveraitėmis. Dažniausiai grybai tampa padažų ar salotų dalimi. Lietuviai ypač mėgsta įvairius grybų, pavyzdžiui, baravykų skonio padažus, kuriuos derina su mėsos patiekalais“, – pasakoja A. Kairys.   

Pastebima, kad lietuviai vis dažniau į savo maisto racioną įtraukią marinuotus ar džiovintus grybus, su grybais verda barščius. Kai kurie juos deda net į baltą mišrainę arba ruošia pikantiškas salotas su grybais, kiaušiniu, majonezu, grietine, pjaustytu svogūnu arba laiškais ir viską paskanina krapais arba petražole.

Receptas skubantiems: sūriu apkepti baravykai 

Grybai labai greitai genda, todėl rekomenduojama juos apdoroti dar tą pačią dieną, kai jie buvo surinkti. Svarbu grybus tinkamai nuvalyti, patikrinti, kad jie nebūtų sukirmiję.

Kai kurie grybai, pavyzdžiui, baravykai gali būti tiesiog kepami keptuvėje ant sviesto, tad prieš gaminant siūloma labai kruopščiai juos apžiūrėti.

Algis Kairys pateikia labai paprastai paruošiamą receptą tiems, kurie nenori daug laiko praleisti virtuvėje. Jūsų dėmesiui tiesiog greitas užkandis.

Šviežią, termiškai neapdorotą baravyką supjaustykite išilgai, kad gautųsi dvi-trys pailgos grybo dalys. Jas trumpai pakepinkite ant sviesto iš abiejų pusių. Užberkite himalajų druskos, maltų kvapiųjų pipirų, užtarkuokite kietojo sūrio.

Taip gausite puikų užkandį su skrudinta duona ir  trupučiu majonezo, kuris suteiks malonią rūgštelę.

Gairės:  sūris, baravykai, užkandis
[email protected]

Naujienų portalo tv3.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB TV3 sutikimo draudžiama.

GAUK NEMOKAMĄ tv3.lt NAUJIENLAIŠKĮ Į SAVO PAŠTO DĖŽUTĘ:
UŽSISAKYTI
REKLAMA

Nėra komentarų

Traškūs čeburekai
Savaitgalis yra puiki proga pagaminti ką nors gardaus sau ir visai šeimai. Išmėginkite ponios Loretos Grigalevičienės traškių čeburekų receptą, kuriuo ji dalijasi ne tik su ...
TV3 laida „Gardu Gardu“  (nuotr. TV3)
Ali Gadžijevas ir Gian Luca Demarco gerbėjus nuolat stebina ne tik puikiais patiekalais, bet ir atvirumu bei pasakojimais apie savo gyvenimą. Šį šeštadienio rytą laidoje „Gardu ...
Vegetariškas maistas (nuotr. Fotolia.com)
Vegetarai ir veganai viešojo maitinimo įstaigose turi vis daugiau pasirinkimų nei garnyras. Be to, kuriasi daugiau specializuotų kavinių ir restoranų, kur mėsos, žuvies, ...
Slyvų pyragas
„Sutiksit su manim, kad ruduo yra ne tik obuolių, bet ir slyvų metas? Todėl šįsyk iškepiau ne obuolių, o slyvų pyragą“, - rašo tinklaraštininkė Audronė, kuri savo patiekalų ...
Pagamino tortą iš „Kinder“ šokoladukų – tokio rezultato nesitikėjo niekas (nuotr. YouTube)
Šis pyragas-tortas yra daugelio svajonė. Net neabejojame, kad sužinoję, kaip jį pagaminti, jau šį savaitgalį paruošite jį savo draugams arba šeimos nariams.  Daugelis ...
REKLAMA

Top Video

Vienoje pavojingiausių sankryžų – baisi nelaimė: milžiniškos pajėgos gelbėjo merginas
DABAR RODOMA
Vienoje pavojingiausių sankryžų – baisi nelaimė: milžiniškos pajėgos gelbėjo merginas
DABAR RODOMA
Kremliui tarnaujantys separatistai skleidžia melagingą informaciją apie lietuvius
DABAR RODOMA
Skelbia apie kritinę padėtį Lietuvoje: bankrutuojančios ligoninės priverstos skolintis iš bankų
DABAR RODOMA
Avarija judrioje Vilniaus sankryžoje įkalino vištas
DABAR RODOMA
Apsvaigę mėginate pareigūnų kantrybę? Valdžia jums turi pasiūlymą
DABAR RODOMA
Donata Rinkevičienė apie susidūrimą su girtu daktaru: driokstelėjo stiprus kvapas
DABAR RODOMA
„Ryanair“ dėl atšauktų skrydžių gali grėsti nemalonumai
DABAR RODOMA
Grybų sezonas auką turi ir šiemet: mirė tris paras pati besigydžiusi moteris
DABAR RODOMA
Pratybų „Zapad“ įkarštyje kaimynai neįžvelgia jokių grėsmių, o TV3 žurnalistams siūlo susirasti naujos veiklos
DABAR RODOMA
Ekspertai: V.P.Andriukaitis savo garsiais pareiškimais šauna į koją ne tik sau, bet ir visai Lietuvai

Televizija

Į viršų