Kebabas (nuotr. Fotolia.com)

Kebabas (nuotr. Fotolia.com)

Turkija yra viena iš septynių pasaulio šalių, kurios gamtoje užauginama tiek maisto produktų, jog jais galima išmaitinti visus šalies gyventojus, taigi nenuostabu, jog tradicinės turkiškos virtuvės išskirtinumas – vietiniai, itin švieži produktai bei vyraujanti plati patiekalų įvairovė, kuri kinta, priklausomai nuo šalies regiono ar metų laikų.

Pavyzdžiui, turkai gali didžiuotis daugiau nei 360 skirtingų sriubų rūšių – tai beveik kasdien vis kitas sriubos receptas ir taip visus metus! Turkiškos nacionalinės virtuvės raidai daugiau nei 1300 metų, o jos kulinarinės tradicijos istoriškai remiasi Osmanų imperijos paveldu bei jungia Vidurio Rytų, Vidurinės Azijos ir Balkanų virtuvės akcentus. 

Svarbiausias krašto ūkis nuo seno buvo gyvulininkystė, o tai, jog Turkijos ir aplinkinių vietovių klimatas itin tinkamas būtent avininkystei, lėmė, jog aviena ar net avių pienas iki šiol vaidina ypatingai svarbų vaidmenį tradicinėje turkų virtuvėje. Ėriuko mėsa yra populiariausių turkiškų patiekalų pagrindas, pavyzdžiui tradicinio „köfte“ – grilyje keptos mėsos kukuliai, pateikiami su pomidorų salotomis, gardintomis pipirais (turk. „ezme“).

REKLAMA

Dauguma, turbūt, esame ragavę Turkijos nacionalinio patiekalo – kebabų, tačiau, ar, žinojote, jog Turkijoje jų taip pat yra daugiau nei 300 rūšių, o skoniai gali smarkiai skirtis nuo mums pažįstamų, randamų vietinėse greito maisto užkandinėse, tai gali būti ir į pitos paplotėlį įvyniotos ėrienos kepenėlės, pagardintos pomidorų pasta ir svogūnais.

Turkiški patiekalai pasakoja skonių istorijas, kurios šimtmečiais formavosi ir iki šių dienų atkeliavo patobulėjusios, pasipildžiusios moderniais akcentais. Ogmijos miestelyje įsikūrusio autentiškos, tradicinės Viduržemio jūros virtuvės skoniais viliojančio restorano „Meze“ šefas, graikų kilmės Christosas Georgogiannopoulos pasakojo apie vieną iš čia siūlomų pagrindinių patiekalų ir jo istoriją: „Mūsų restorane visi patiekalai ne tik yra serviruojami tradiciniuose induose, tačiau ir išlaikant autentišką jų patiekimo būdą.

„Kleftiko“ – lėtai kepta aviena ant stalo yra patiekiama kepimo popieriuje, kuris primena ryšulėlį. Mėsos skoniui pagerinti ji būdavo apdengiama įvairiais lapais ir, tuomet, duobutė su besitroškinančia mėsa būdavo užpilama žeme 4-5 valandoms.

Šiais laikais „Kleftiko“ gaminimo būdai yra pakitę, tačiau aviena, pagardinta įvairiais prieskoniais bei daržovėmis, išlaikė savo išskirtinį skonį bei dėl lėto kepimo yra ypatingai minkšta, tiesiog burnoje tirpstanti.“ 

Priešingai dažnai vyraujančiai nuomonei – turkiška virtuvė nėra labai aštri, joje naudojami lengvi prieskoniai ir padažai, kurių pagrindinis tikslas yra išryškinti natūralų maisto skonį, o ne jį užgožti.

REKLAMA

Populiariausi naudojami prieskoniai:  krapai, mėtos, petražolės, cinamonas, česnakai, kmynai ir žagarėliai, su mėsos ir daržovių patiekalais dažnai pateikiamas jogurtas. Turkiškos virtuvės pagrindą sudaro ryžiai, kviečiai ir daržovės, o be avienos čia taip pat dažnai sutinkami paukštienos patiekalai ir jūros gėrybės.

Turkijoje prie pietų ar vakarienės stalo šeima, giminės ar draugai, verslo partneriai sėda ilgam, vaišės gali trukti dvi ar net tris valandas, tad čia nieko nestebina „meze“ (liet. užkandžių) gausa dar prieš pagrindines vaišes. Užkandžiams pateikiamos lėkštės su skirtingais karštais, šaltais  patiekalais – sriubomis, salotomis, ant grilio keptomis daržovėmis bei mėsa. Vienas įdomesnių užkandžių – pikantiški sūrio pyragėliai „Feta Me Meli“ su medumi ir sezamo sėklomis, juose susipinančių skonių gama – nuo sūraus iki saldaus – sužadina skonio receptorius atkeliaujantiems pagrindiniams patiekalams.

Turkiška virtuvė yra išties vertas atrasti kulinarinis pasaulis ne vien dėl čia sutinkamos turtingos skonių įvairovės, tačiau ir atstovaujamos geriausiai pasaulyje subalansuotos Viduržemio jūros virtuvės, kurioje telpa visa sveikos mitybos piramidė.

???
2017-09-14 22:42:40
o kur nuoroda, kad straipsnis užsakomasis, reklaminė mulka?
Atsakyti
Gairės:  turkija, maistas, kebabai
[email protected]

Naujienų portalo tv3.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB TV3 sutikimo draudžiama.

GAUK NEMOKAMĄ tv3.lt NAUJIENLAIŠKĮ Į SAVO PAŠTO DĖŽUTĘ:
UŽSISAKYTI
REKLAMA
??? 2017-09-14 22:42:40
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
o kur nuoroda, kad straipsnis užsakomasis, reklaminė mulka?   ATSAKYTI
Traškūs čeburekai
Savaitgalis yra puiki proga pagaminti ką nors gardaus sau ir visai šeimai. Išmėginkite ponios Loretos Grigalevičienės traškių čeburekų receptą, kuriuo ji dalijasi ne tik su ...
TV3 laida „Gardu Gardu“  (nuotr. TV3)
Ali Gadžijevas ir Gian Luca Demarco gerbėjus nuolat stebina ne tik puikiais patiekalais, bet ir atvirumu bei pasakojimais apie savo gyvenimą. Šį šeštadienio rytą laidoje „Gardu ...
Vegetariškas maistas (nuotr. Fotolia.com)
Vegetarai ir veganai viešojo maitinimo įstaigose turi vis daugiau pasirinkimų nei garnyras. Be to, kuriasi daugiau specializuotų kavinių ir restoranų, kur mėsos, žuvies, ...
Slyvų pyragas
„Sutiksit su manim, kad ruduo yra ne tik obuolių, bet ir slyvų metas? Todėl šįsyk iškepiau ne obuolių, o slyvų pyragą“, - rašo tinklaraštininkė Audronė, kuri savo patiekalų ...
Pagamino tortą iš „Kinder“ šokoladukų – tokio rezultato nesitikėjo niekas (nuotr. YouTube)
Šis pyragas-tortas yra daugelio svajonė. Net neabejojame, kad sužinoję, kaip jį pagaminti, jau šį savaitgalį paruošite jį savo draugams arba šeimos nariams.  Daugelis ...
REKLAMA

Top Video

Vienoje pavojingiausių sankryžų – baisi nelaimė: milžiniškos pajėgos gelbėjo merginas
DABAR RODOMA
Vienoje pavojingiausių sankryžų – baisi nelaimė: milžiniškos pajėgos gelbėjo merginas
DABAR RODOMA
Kremliui tarnaujantys separatistai skleidžia melagingą informaciją apie lietuvius
DABAR RODOMA
Skelbia apie kritinę padėtį Lietuvoje: bankrutuojančios ligoninės priverstos skolintis iš bankų
DABAR RODOMA
Avarija judrioje Vilniaus sankryžoje įkalino vištas
DABAR RODOMA
Apsvaigę mėginate pareigūnų kantrybę? Valdžia jums turi pasiūlymą
DABAR RODOMA
Donata Rinkevičienė apie susidūrimą su girtu daktaru: driokstelėjo stiprus kvapas
DABAR RODOMA
„Ryanair“ dėl atšauktų skrydžių gali grėsti nemalonumai
DABAR RODOMA
Grybų sezonas auką turi ir šiemet: mirė tris paras pati besigydžiusi moteris
DABAR RODOMA
Pratybų „Zapad“ įkarštyje kaimynai neįžvelgia jokių grėsmių, o TV3 žurnalistams siūlo susirasti naujos veiklos
DABAR RODOMA
Ekspertai: V.P.Andriukaitis savo garsiais pareiškimais šauna į koją ne tik sau, bet ir visai Lietuvai

Televizija

Į viršų