REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įdomiausi apžvalgos bokštai

TOP-5 pagal keliautoją Vytautą Kandrotą

Per pastaruosius metus gražiausiuose Lietuvos kampeliuose pastatyti ir įrengti keliasdešimt apžvalgos bokštų. Įskaitant jau anksčiau įrengtus apžvalgos bokštus, regyklas bei lankyti pritaikytas pastatuose esančias aikšteles išeitų arti šimto vietų, į kurias užkopę galėsite apžvelgti apylinkes iš paukščio skrydžio.

Per pastaruosius metus gražiausiuose Lietuvos kampeliuose pastatyti ir įrengti keliasdešimt apžvalgos bokštų. Įskaitant jau anksčiau įrengtus apžvalgos bokštus, regyklas bei lankyti pritaikytas pastatuose esančias aikšteles išeitų arti šimto vietų, į kurias užkopę galėsite apžvelgti apylinkes iš paukščio skrydžio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vieni jų įspūdingi savo architektūriniais sprendimais, kiti – kruopščiai parinkta vieta, treti – dovanoja nuostabių panoramų.

REKLAMA

Kurie iš jų patys patys įdomiausi? Dalinamės keliautojo, knygos „Įdomiausios kelionės po Lietuvą“ sudarytojo Vytauto Kandroto įspūdingiausių apžvalgos bokštų penketuku.

 

Kirkilų apžvalgos bokštas

Šis vienas įspūdingiausių apžvalgos bokštų Lietuvoje mano subjektyviame įspūdžių reitingavimo sąraše yra Nr. 1. Čia puikiai pavyko suderinti visus tokiam objektui keliamus tikslus. Statinio architektūra sužavi dar iš tolo. Beje, abiejuose pusmėnulio galuose yra net dvi patogios panoraminės aikštelės, kurios pritaikytos gausesnėms turistų grupėms. Stabili konstrukcija ir dengta erdvi laiptinė leidžia jaustis saugiai ir sėkmingai pakilti į viršų net aukščio prisibijantiems žmonėms. Viską vainikuoja puikiai parinkta vieta ir statinio forma, kai užkopusiems į viršų turistams Kirkilų ežerėliai atsiduria tiesiai po kojomis.

REKLAMA
REKLAMA

Sartų ežero (Baršėnų) apžvalgos bokštas

Visiška priešingybė Kirkilų ežerų bokštui yra Baršėnų k., Rokiškio r. sav., privačiomis lėšomis pastatytas vienas pirmųjų tokio tipo statinių regioniniuose parkuose – Sartų ežero apžvalgos bokštas. Jį sudaro vienintelis stulpas, aplink kurį apsiviję statūs, siauri, apvalūs laiptukai. Įveikę 140 pakopų, išvysime vieno gražiausių ežerų panoramą. Įdomu tai, kad 33 m aukščio bokštas buvo žemesnis, bet vėliau statytojai nepatingėjo jo paaukštinti dar 5 metrais. Po bokštu iš akmenų sudėliotas klasikinis labirintas. Pasigrožėjus nuostabiais vaizdais, laukia dar vienas iššūkis – nulipti žemyn. Tikras desertas adrenalino mėgėjams ir aukščio nebijantiems keliautojams. Mano įsitikinimu, šis bokštas nurungia Labanoro regioniniame parke neseniai pastatytą Mindūnų apžvalgos bokštą, kuris laikomas aukščiausiu tokio tipo statiniu. Nors šio apžvalgos aikštelė yra net 36 m aukštyje, tačiau nuo jos akys aprėpia tankių girių karalystę, kuri užgožia ir nuostabius Molėtų krašto ežerų vandenis, ir horizonto liniją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Prieš dvejus metus atidarytas ir tiesiog „išsprogdinęs“ susidomėjimo bombą, kuri neatslūgsta iki šiol, Anykščių šilelio Medžių lajų takas ir 35 m aukščio apžvalgos bokštas tapo viso regiono traukos centru ir pavyzdine sėkmės istorija kitiems. Eidami miško taku, lankytojai palengva pakyla į Medžių lajų tako pradžią, o perėję jį jau atsiduria apžvalgos bokšto viduriniame aukšte. Bokštas turi erdvias apžvalgos aikšteles, neįgaliesiems įrengtas liftas. Didesniam efektui trūksta šiek tiek aukščio – tiek pačiame lajų take, tiek ir bokšto viršūnėje keli papildomi metrai nepamaišytų.

REKLAMA

Vilniaus Šv. Jonų bažnyčios varpinės bokštas

Daugelis iš mūsų ne kartą yra lankęsi ant Gedimino kalno. O prieš kelerius metus turistams lankyti pritaikytas Šv. Jonų bažnyčios varpinės bokštas turistams mažiau žinomas. Tačiau ši vieta turi esminį pranašumą tiek prieš Gedimino pilies bokštą, tiek prieš televizijos bokšto apžvalgos aikštelę Lazdynuose. Varpinė yra pačiame sostinės senamiesčio viduryje. Bokšto apačioje įrengta ekspozicija, Fuko švytuoklės kopija, o į bokšto viršų pakilsite moderniu liftu. Apžvalgos aikštelė lankytojus apdovanoja turtinga 360 laipsnių panorama. Dabar, kai Gedimino kalne vis atsiveria nuošliaužų ir ribojamas lankymas, Šv. Jonų bažnyčios varpinės bokštas gali sulaukti savo populiarumo valandos. Tiesa, ankstesniais metais nuo spalio iki balandžio varpinė būdavo uždaryta.

REKLAMA

Raudonės pilies bokštas

Važiuodami 141 keliu iš Kauno į Jurbarką turėsite net ne vieną progą pasidairyti po apylinkes iš aukštai – Jūsų laukia Palemono ir Veliuonos piliakalniai, Veliuonos bažnyčios bokštas, Raudondvario, Raudonės bei Panemunės pilių bokštai. Rekomenduoju įkopti į Raudonės pilies bokštą, kurio viršuje yra atvira apžvalgos aikštelė. Iš jos apžvelgsite ne tik Raudonės pilies kuorus bei šalia tekančio Nemuno slėnį, bet ir plačią Užnemunės panoramą, įsiamžinsite bokšto viršūnėje plevėsuojančios vėliavos fone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų