REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
32
Audros debesys (nuotr. Fotodiena.lt)

Tarnybos perspėja, kad Lietuvoje šėls didžiulė audra. Tiesa, Lietuvos sinoptikai skelbia, kad kruša ir škvalas galingiausiai smogs Vilniui ir Kaunui. Tai nutiks jau po kelių valandų, apie 13-14 valandą. 

32

Tarnybos perspėja, kad Lietuvoje šėls didžiulė audra. Tiesa, Lietuvos sinoptikai skelbia, kad kruša ir škvalas galingiausiai smogs Vilniui ir Kaunui. Tai nutiks jau po kelių valandų, apie 13-14 valandą. 

REKLAMA

O štai lenkų meteorologijos tarnybos pateikia šiek tiek kitokią versiją. Skelbiama, kad Lietuvos miestuose numatyto škvalo greičiausiai nebus, ciklonas keliauja ties Lietuvos kaimyne Latvija. Nors, pasak lenkų prognozių, škvalo išvengti pavyks, tačiau stipri liūtis numatoma daugelyje Lietuvos miestų - didžiausia audra tikėtina Kaune. 

Apsėmė laidojimo namus

Trečiadienio naktį stipri liūtis Kėdainiuose apsėmė laidojimo namus.

Kaip pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, pranešimas apie Skongalio gatvėje apsemtus laidojimo namus gautas vidurnaktį.

Atvykę ugniagesiai išpumpavo vandenį siurbliu.

Šie laidojimo namai nuo liūties nukenčia ne pirmą kartą. Pirmadienį gelbėtojams buvo pranešta, kad vanduo kaupiasi ir semia laidojimo namų šarvojimo salę. Panaudojus 2 mobilius siurblius, tąkart laidojimo namuose susikaupęs vanduo išpumpuotas į gatvėje esantį kanalizacijos šulinį.

REKLAMA
REKLAMA

Smarki audra Žemaitijoje

Sinoptikų turimais faktiniais duomenimis, trečiadienio naktį smarkiai lijo ir Klaipėdoje, Telšiuose, taip pat kitose vietoje šiaurės vakarų ir šiauriniuose rajonuose. Biržuose antroje nakties pusėje praūžė škvalas su kruša.

REKLAMA

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Dalia Dzimidienė BNS sakė, kad naktį nebuvo gauta pranešimų, kad dėl lietaus ir vėjo būtų virtę medžiai.

Siunčia pranešimus

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas antradienio vakarą į gyventojų mobiliuosius telefonus išsiuntė žinutes su perspėjimu apie liūtis, krušą, škvalą, stiprų vėją naktį.

Hidrometeorologijos tarnyba prognozuoja, kad trečiadienį daugelyje Lietuvos rajonų numatoma labai smarki audra. Dieną daug kur slinks trumpi lietūs, vietomis smarkūs, griaudės perkūnija, per ją pietvakarių, vakarų vėjo gūsiai kai kur stiprės iki 17–22 metrų per sekundę. Vietomis kris kruša. Oro temperatūra sieks 27-32, vakariniuose rajonuose vietomis 24–26, pajūryje 21–23 laipsnius.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį dieną vietomis, daugiausia vakariniuose rajonuose, trumpai palis, taip pat galima perkūnija. Naktį kai kur tvyros rūkas. Temperatūra naktį bus 13–18, dieną 22–27 laipsniai šilumos.

4 esminiai patarimai

ESO primena, jog pastebėjus pažeistus elektros tinklo įrenginius ar nutrūkusius elektros laidus, būtina nedelsiant apie tai pranešti ESO trumpuoju numeriu 1802 (+37061121802) arba bendruoju pagalbos telefonu 112. Pateikiame keturis svarbiausius elgesio principus, padėsiančius išvengti skaudžių nelaimių.

Nesiartinkite.

Pagrindinis dalykas, kurį turi atsiminti kiekvienas: pastebėjus nutrūkusį laidą ar bet kokį kitą apgadintą elektros įrenginį – transformatorinę, pastotę, − jokiu būdu prie jo nesiartinti. Tarp žmogaus ir nutrūkusio laido turėtų būti bent 8 metrų atstumas. Reikėtų saugotis ir ant elektros laidų užvirtusių medžių ar išvirtusių laidų atramų, kurios taip pat gali būti pavojingos gyvybei. Prie jų taip pat nerekomenduojama artintis ar, juo labiau, jų liesti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praneškite.

Pastebėjus nutrūkusį laidą, apie avariją svarbu kuo greičiau pranešti ESO trumpuoju numeriu 1802 arba bendruoju pagalbos telefonu 112. Jei tik įmanoma, venkite artintis prie avarijos vietos, neleiskite prie jos eiti kitiems žmonėms ar gyvūnams ir kuo greičiau skambinkite minėtais telefonais, kad į įvykio vietą būtų nedelsiant išsiųsta operatyvinė komanda. Ji likviduos avarijos padarinius. Elektros tiekimą išoriniame tinkle gali išjungti tik ESO specialistai, jokiu būdu nerizikuokite ką nors daryti patys ir palikite šiuos darbus specialistams.

Judėkite smulkiais žingsneliais arba šuoliukais.

Atsidūrus šalia aukštos įtampos šaltinio reikėtų judėti mažais žingsneliais, laikant koją prie kojos. Didesnis pavojus kyla liūties metu, kai žemė ir žolė įmirkusi. Tokiais atvejais rekomenduojama pasitraukti toliau nuo nelaimės vietos, tačiau nebėgti, o judėti mažais žingsneliais arba šuoliukais. Žingsniuojant įprastai, kyla pavojus susidaryti elektros grandinei ir gauti smūgį.

REKLAMA

Iš automobilio – abiem kojomis.

Nutrūkęs elektros laidas gali užkristi ant automobilio. Tokiu atveju, jei nekyla kitų pavojų, gali būti saugiau likti automobilyje – guminės jo padangos veikia kaip izoliacinė priemonė, neleidžianti susidaryti elektros grandinei. Tik svarbu nesiliesti prie metalinių detalių ar elektros įrenginių. Jei iš automobilio vis dėlto reikia išlipti, tai būtina daryti ne visai taip, kaip esame įpratę. Iš jo reikia iššokti iš karto abiem kojomis, nesiliečiant prie paties automobilio – kad nebūtų sukurta grandinė ir nepatirtumėte smūgio. Siekiant išvengti skaudžių nelaimių, saugumu raginami rūpintis ir gyventojai – tinkamai prižiūrėti ir genėti medžius savo sklype, kad želdinių šakos prie elektros laidų, priklausomai nuo konkrečios linijos įtampos, nepriartėtų arčiau kaip 1-4 metrus. 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų