REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdančiosios koalicijos likimas jau sprendžiamas ne tik socialdemokratų, bet ir valstiečių gretose. Nors sprendimą mažesnieji koalicijos broliai turi pateikti tik rudenį, tačiau jau dabar aišku, kad ji daug svarbesnė valstiečiams. Nes susidūrę su opoziciniais konservatoriais, jiems būtų tik sunkiau.

Valdančiosios koalicijos likimas jau sprendžiamas ne tik socialdemokratų, bet ir valstiečių gretose. Nors sprendimą mažesnieji koalicijos broliai turi pateikti tik rudenį, tačiau jau dabar aišku, kad ji daug svarbesnė valstiečiams. Nes susidūrę su opoziciniais konservatoriais, jiems būtų tik sunkiau.

REKLAMA

Tačiau yra ir dar vienas kelias valstiečiams, kuriame nėra nei konservatorių, nei koalicijos partnerių socialdemokratų.

Koalicija valstiečiams svarbesnė?

Mykolo Romerio universiteto docentas Vytautas Dumbliauskas, paklaustas, ar valstiečiams ar socialdemokratams rankose reikia stipriai laikyti koaliciją, turi vieną aiškų atsakymą.

„Aišku, kad valstiečiai turi tvirčiau koaliciją laikyti. Nes jie yra stambiausia frakcija. Būtų keista, jeigu jie nenorėtų būti valdžioje. O socialdemokratai yra susiskaldę, nėra vidinio sutarimo tarp jų“, - situaciją vertina V.Dumbliauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo manymu, jei socialdemokratai ir nori trauktis iš valdančiosios koalicijos, šio veiksmo laiką reikia labai tinkamai apskaičiuoti.

„Sunku pasakyti, kas socialdemokratams geriau būtų dėl koalicijos. Nuomonės ten išsiskiria. Socialdemokratams gal net ir naudingiau būtų išeiti. Bet dar palaukti gal reikia, protingiau būtų, kai mažiau liks laiko iki rinkimų. Bet čia dar reikia paskaičiuoti, kada ir kaip iš koalicijos yra naudingiau pasitraukti“, - tv3.lt naujienų portalui sako politologas.

REKLAMA

„O ši koalicija valstiečiams yra paskutinis šansas. Jie tikrai 2020 metų rinkimuose tikrai bus nereikšminga partija. Dar net neaišku, ar jie į Seimą iš viso pateks“, - tikina V.Dumbliauskas.

Valstiečiai turi ir trečią variantą?

Socialdemokratams pradėjus svarstyti apie pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos, politikos apžvalgininkai sujudo. Jų manymu, kitas realiausias koalicijos partneris valstiečiams būtų antra pagal dydį frakcija Seime – konservatoriai.

Tačiau politologas V.Dumbliauskas tikina, kad jie gali apsieiti ir be jų.

„Paėmus Seimo sudėtį, valstiečiai gali išsisukti ir be socialdemokratų ar konservatorių. Matematiškai, iš bėdos, valstiečiai sukrapšto 71 mandatą, be jų. Jie galėtų prašyti prisijungti lenkų ir „Tvarka ir teisingumas“. Lenkų ir valstiečių krikščioniškos vertybės sutampa, „Tvarka ir teisingumas“ tokia mirštanti, gal pabandytų eiti dar į valdžią. Gal dar ir ką nors iš Mišrios grupės pasikalbintų. Bet socialdemokratai jiems yra mažiausia blogybė. Čia nėra kančia, be socialdemokratų jiems būtų tikrai sunkiau“, - tikina politologas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ir tada koalicijos likimas nebūtinai bus rožėmis klotas.

„Bet žinoma, lenkai tada pradės kelti sąlygas, kai supras, kiek jie yra reikalingi. Taip jie pradėtų kelti sąlygas“, - prognozuoja V.Dumbliauskas.

Kaip ilgai kankinsis?

Socialdemokratų partijos lyderis pastaruoju metu vis nevengia kritikuoti koalicijos partnerių. V.Dumbliauskas tikina, kad su ėjimas į koaliciją su Tėvynės sąjunga, keistų viso politinio žaidimo taisykles.

„Nežinau, ar čia valstiečiai labai kankinasi. Jeigu pradėtų dirbti su konservatoriais, tada svoris keičiasi. Konservatoriai pareikalautų daugiau postų, nes jie Seime turi 31 mandatą. Manau, kad jie formules yra išvedę, manau, kad net Seimo pirmininkas tokiu atveju turėtų keistųsi. Konservatoriai irgi trimis ministrais, kuriuos dabar turi socialdemokratai, irgi neapsiribotų tikrai. Prasidėtų tokia derybinė košė. Valstiečiams dabar tikrai yra geriausia būti su socialdemokratais“, - tikina V.Dumbliauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar primindamas, kad socialdemokratų frakcija Seime trauktis iš koalicijos visai nenori.

„Juk beveik visiems jos nariams yra virš 60 metų. Jiems tikrai yra paskutinė kadencija Seime“, - tv3.lt naujienų portalui aiškina politologas.

Viskas dėl rinkėjų balsų

MRU politologas V.Dumbliauskas tikina, kad socialdemokratams priimant bet kokį sprendimą svarbiausią yra atsižvelgti į rinkėjų susigrąžinimą.

„Kad ir koks tas sprendimas galutinis dėl koalicijos būtų, socialdemokratams reikia galvoti kaip susigrąžinti rinkėjus. Tas klausimas niekur neprapuls. Mano galva, gal likus metams iki rinkimų, jie iš tos koalicijos pabėgs. Ir tada kritikuos valstiečius žiauriai, bandydami parodyti, kad jie geresni“, - prognozuoja V.Dumbliauskas.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad socialdemokratų partijos lyderis G.Paluckas koalicija tik formalia išvadino po to, kai valstiečiai susitarė su konservatoriais. Paskutinė pavasario Seimo sesijos dieną, tarp šių dviejų partijų buvo susitarta, kad jei opoziciniai konservatoriai palaikys miškų urėdijų reforma, rudenį bus grįžtama prie PVM lengvatos šildymo klausimo.

Socialdemokratai savo galutinį sprendimą dėl koalicijos paskelbs rugsėjo mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų