REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Britų princui Williamui (Viljamui) ir jo žmonai Kate (Keit) buvusią nacių koncentracijos stovyklą Lenkijoje antradienį aprodė du Holokaustą išgyvenę žydai, o vėliau karališkoji pora aplankė istorinį Gdansko miestą.

Britų princui Williamui (Viljamui) ir jo žmonai Kate (Keit) buvusią nacių koncentracijos stovyklą Lenkijoje antradienį aprodė du Holokaustą išgyvenę žydai, o vėliau karališkoji pora aplankė istorinį Gdansko miestą.

REKLAMA

Karališkoji pora pirmadienį pradėjo draugišką kelionę po Lenkiją ir Vokietiją, kurios tikslas yra pabrėžti Europos Sąjungą paliekančios Didžiosios Britanijos ketinimą išsaugoti draugiškus ryšius su Bendrija.

Williamas ir Kate į šiaurės Lenkiją atskrido antradienį iš Varšuvos, kur su vaikais buvo apsistoję Belvederio rūmuose.

Štuthofo muziejų jiems aprodė du toje koncentracijos stovykloje kalėję žmonės – 87 metų Manfredas Goldbergas ir jo bendraamžis Zigi Shipperis (Zigis Šiperis), dabar gyvenantys šiaurės Londone.

Karališkiesiems asmenims buvo parodyti kalinių batai, drabužiai ir kiti asmeniniai daiktai, kurie būdavo iš jų atimami vos atvykus į Štuthofą. Per ekskursiją svečiams taip pat buvo parodytos dujų kameros, kuriose būdavo žudomi silpniausi kaliniai.

REKLAMA
REKLAMA

Britanijos princas su žmona aukas pagerbė padėdami prie žydų memorialo atminimo akmenukus.

„Aiškiai mačiau, kad juos labai sujaudino tai, ką jie čia pamatė ir išgirdo“, – sakė muziejaus direktorius Piotras Tarnowskis (Piotras Tarnovskis).

REKLAMA

Nacių Vokietija Štuthofo koncentracijos stovyklą įkūrė iškart 1939-ųjų rugsėjį invazijos į Lenkiją. Stovykloje kalėjo apie 110 tūkst. įvairių tautybių žmonių, tarp jų ir lietuvių, įskaitant rašytoją Balį Sruogą, įamžinusį savo prisiminimus knygoje „Dievų miškas“.

Apie 65 tūkst. žmonių buvo nužudyti dujų kamerose, mirė nuo įvairių ligų, bado, sunkaus darbo ar per evakuaciją. Maždaug 28 tūkst. Štuthofo kalinių buvo žydai.

Vėliau karališkoji pora nuvyko į netoliese esantį Gdanską. Šiame Baltijos jūros uostamiestyje, garsėjančiame gotikos ir renesanso architektūra, svečius pasitiko džiugiai nusiteikusi minia, karališkieji asmenys spaudė žmonėms rankas. Gdanske Williamas ir Kate vaišinosi lenkiškais virtiniais ir žolelių likeriu „Goldwasser“ („Auksinis vanduo“), kuriame plaukioja plonytės aukso drožlelės.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek vėliau karališkoji šeima aplankė Williamo Shakespeare'o (Viljamo Šekspyro) teatro kopiją, kurios globėjas yra princo Williamo tėvas princas Charlesas (Čarlzas) ir kur nuolat rodomi šio britų dramos grando spektakliai.

Galiausiai pora Europos Solidarumo centre susitiko su Nobelio taikos premijos laureatu ir pirmuoju demokratiškai išrinktu Lenkijos prezidentu Lechu Walesa (Lechu Valensa) ir kitais 9-ojo dešimtmečio „Solidarumo“ – vienintelės laisvos profesinės sąjungos sovietiniame bloke, padėjusios taikiai nušalinti komunizmą – lyderiais.

L.Walesa ir karališkoji pora nuėjo prie netoliese esančio paminklo streikavusiems Gdansko laivų statyklos darbininkams, kuriuos 1970 metais nušovė kariškiai, ir padėjo Lenkijos nacionalinių spalvų – baltos ir raudonos – rožių.

Vakare princas su žmona išskrido į Varšuvą, o trečiadienį išvyko į Berlyną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų