REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasarą vis dažniau norisi maistą ruošti ne virtuvėje, o gryname ore, mėgaujantis ant laužo keptais patiekalais. Toks maistas tampa itin sultingas, išsiskiriantis gardžiu aromatu, o tam atsispirti išties sudėtinga. Vis dėlto, nors tokie patiekalai ypatingai gardūs, sveikumu nepasižymi.

Vasarą vis dažniau norisi maistą ruošti ne virtuvėje, o gryname ore, mėgaujantis ant laužo keptais patiekalais. Toks maistas tampa itin sultingas, išsiskiriantis gardžiu aromatu, o tam atsispirti išties sudėtinga. Vis dėlto, nors tokie patiekalai ypatingai gardūs, sveikumu nepasižymi.

REKLAMA

Mitybos specialistė, trenerė Rūta Beišytė-Aminova skaitytojams pataria, kokių principų laikantis, maistą, keptą ant laužo, galime paversti sveikesniu.

„Norint ant laužo kepto sveikesnio maisto varianto, rekomenduočiau rinktis liesesnę mėsą, kaip vištiena, kalakutiena, jautiena, triušiena ar bet kuri kita jūsų mėgstama liesa mėsa. Be to, vietoj mėsos, taip pat galite pasilepinti ant grotelių kepta žuvimi.

Kalbant apie mėsos ar žuvies marinavimą, pirmiausia patarčiau nenaudoti majonezo ar kitų riebių marinatų. Šių produktų reikėtų vengti ne tik dėl papildomų kalorijų, tačiau ir dėl kancerogenų, susidarančių kepimo metu, kurie, kaip žinia, sukelia vėžį ar skatina jo vystymąsi. Vietoj to geriau rinkitės prieskonines žoleles – natūralų ir sveiką variantą“, – pasakoja pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš kepant ant laužo – sveikas paruošimas

Prieskonių mišiniai, kuriuose yra didelis kiekis druskos, taip pat nerekomenduojami. Anot mitybos specialistės, geriau druską berti atskirai, tuomet galėsite matyti, kiek jos dedate į maistą. Dauguma berti druską į patiekalus yra įpratę gaminimo metu, tačiau pašnekovė akcentuoja, jog ja geriausia mėsą gardinti jau po kepimo. Tokiu būdu mėsa bus kur kas minkštesnė ir sultingesnė.

REKLAMA

„Vis dėlto, nors prieš kepimą maistą galime paruošti itin sveikai, mėsa ant laužo gąsdina kancerogenu – medžiaga, kuri susidaro kepant ant atviros liepsnos. Kancerogeno kiekį maiste mažina vitaminas C, tad marinatui taip pat naudinga rinktis citrinos sultis. Be to, valgant ant laužo keptą maistą, svarbu nepamiršti garnyrui rinktis daug šviežių daržovių.

Žinoma, nepatarčiau rinktis riebios mėsos, pavyzdžiui, taip daugelio mėgstamų kiaulienos šašlykų. Taip pat nekepkite iš anksto paruoštų pusgaminių, pavyzdžiui, dešrelių ar parduotuvėje jau marinuotų šašlykų, kepsnių. Tokiuose iš anksto paruoštuose gaminiuose itin gausu tiek druskos, tiek cukraus bei nepageidaujamų konservantų“, – rekomenduoja mitybos specialistė.

REKLAMA
REKLAMA

Skaniausia mėsa – apskrudusi

Daugelis sutiks, kad skaniausia ant laužo kepta apskrudusi mėsa, tačiau tiesa ta, kad tokiu pasirinkimu sau tik kenkiame. Itin suskrudę ar net sudegę mėsos baltymai, pasak pašnekovės, tampa ne tik sunkiai virškinami, tačiau ir toksiški.

„Besirūpinantiems savo kūno linijomis bei mityba, maisto gaminimą ant laužo galite paįvairinti rinkdamiesi ant grotelių keptas daržoves. Dūmo aromatas joms suteiks naują, neįprastą ir dar nespėjusį pabosti skonį. O kepti galite išties visas daržoves, nebijokite eksperimentuoti, improvizuoti ir leiskite sau atrasti naujus maisto derinius.

Daržovių marinatui sveikiausias pasirinkimas – mėgstamos žolelės ir citrinų sultys, kur daržoves prieš kepant pakaktų palaikyti mažiau negu valandą. Taip pat patarčiau daržovių per daug nesusmulkinti, o štai česnakus galite kepti net nelukštentus, kaip ir nesmulkintus pomidorus. Ir žinoma, kepant daržoves nepamirškite stebėti, jog jos nesudegtų iki angliuko, o tik švelniai aprustų“, – kalba Rūta Beišytė-Aminova. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų