REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
Namų terasos ir balkonai (nuotr. asm. archyvo)

 

Nesvarbu, ar mes gyvename bute, ar name, kiekvienas norėtų turėti bent mažiausią terasą, kurioje galima būtų pasimėgauti saulėtekiu ar saulėlydžiu, gerti arbatą ar kavą, šviežiai spaustas sultis ar vyną, leisti laiką su draugais ar vienatvėje su knyga gryname ore. Jei jums pasisekė ir jūs turite tokią galimybę, galite sukurti savo mažą rojų. Kaip įrengti stilingą, šiuolaikišką terasą, verandą, namo stogą, pavėsinę arba atvirą balkoną, tv3.lt papasakojo interjero dizainerė bei kraštovaizdžio architektė Olga Zapiseckaja.

„Visų pirmą būtina parinkti tinkamus baldus. Pagalvokite, ką dažniausiai jūs veiksite toje erdvėje. Lauke kaip ir viduje taip pat gali būti skirtingos zonos – valgymo, darbo, laisvalaikio ar poilsio. Nuo to priklauso, ar jums reikės įsigyti vien fotelius, sofą, hamaką ar ir visą valgymo komplektą su stalu ir kėdėmis.

Taip pat lauko baldams yra aktualus ilgaamžiškumas. Tam daro įtaką įvairiausi faktoriai, tokie kaip temperatūros kaita, korozija, drėgmė, saulė ir t.t. Tad rekomenduojama rinktis aukštos kokybės medžiagų baldus (tuomet tai bus puiki investicija ne vieneriems metams į priekį), kuriais galėsite džiaugtis ne tik šiltuoju sezonu“, – sako O. Zapiseckaja.

REKLAMA
REKLAMA

Dizainerė taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad labai populiaru šiemet yra pakabinami baldai – supynės, hamakai ir pinti krėslai. „Toks tipas baldų ne tik papuošia patalpą bet ir yra be galo komfortiškas poilsiui“, – dalinasi dizainerė.

REKLAMA

O. Zapiseckaja sako, kad labai daug jaukumo ir stiliau terasai gali suteikti tinkamas apšvietimas: „Lempučių girliandos, šviesos diodų grindų pašvietimas bei išskirtiniai toršerai pakeis net patį paprasčiausią interjerą, pagyvins jį, suteiks paslapties ir jaukumo“, – nurodo ji.

Pertvaros ir užuolaidos

Terasoje, dalinasi pašnekovė, pravartu naudoti dekoratyvines pertvaras:

„Dekoratyvinės pertvaros sukuria ne tik jaukumo ir privatumo įspūdį, bet ir įnešą į interjerą saulės ir šešėlių žaismą. Lengvos svajingai plevėsuojančios užuolaidos gryname ore suteikia didesnį komfortą bei iškelia interjerą į naują lygi“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, specialistė rekomenduoja esant galimybei įsirengti terasoje pečių ar židinį.

„Tas kas mėgsta ilsėtis gryname ore, taip pat mėgsta ten ir valgyti. Šį sezoną židiniai, įrengti terasoje, naudojami ypač dideliu populiarumu. Be abejo, jie tarnauja ne tik maisto ruošimui, bet ir sukuria puikią atmosferą ilgiems pokalbiams vasaros vakarais prie laužo“, – kalba O. Zapiseckaja.

Augalų gausa

Pašnekovė pažymi, kad skęstančius žalumoje kampelius vasaros metu galima sutikti ne tik terasose prie privačių namų, bet ir butų balkonuose.

„Gražūs vazonai su rožėmis ir kitomis žydinčiomis gėlėmis pagyvina aplinką, o aukšti medžiai ir krūmai apsaugo ją nuo pašalinių akių. Taip pat nepamirškite ir vijoklinių augalų bei tokių populiarių paskutiniu metų prieskoninių žolelių kompozicijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rekomenduojame atkreipti dėmesį į augalus, kurie yra atsparūs sausrai ir reikalauja mažiau vandens, taip Jūs lengviau išsaugosite savo minį sodą puikios būklės“, – dalinasi įžvalgomis dizainerė.

Dekoras

O. Zapiseckaja sako, kad dekoratyvinės sieninės lėkštės, vazos, įspūdingi šviestuvai, žvakės, kilimėliai, pledai, narveliai paukščiams bei daugelį kitų dekorų sukurs unikalią namų atmosferą. Be to, dizainerė pataria nebijoti įnešti į savo oazę ryškių spalvų.

„Ryškios spalvos puikiai dera su žaluma. Tai gali būti skėčiai, pagalvėlės, kilimėliai ar ryškios užuolaidos. Svarbu, kad jūs puikiai jaustumėtės sukurtoje aplinkoje“, – kalbėjo dizainerė.

REKLAMA

Vandens telkiniai

Olga sako, kad besiilsinčiam gryname ore žmogui reikalingi du dalykai malonumui – ugnis ir vanduo.

„Pačiose prabangiausiose šiuolaikiniose terasose dažniausiai būna numatyti dirbtiniai prūdai, fontanai, mini baseinai ar įmontuoti džiakuziai“, – kalba dizainerė.

Terasa, sako Olga, tai ne tik atskira jūsų namų zona, bet ir jų pratęsimas, tad stenkitės išlaikyti vientisą harmoniją tarp jų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų