• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Patyčios bei agresija tarp moksleivių ir net prieš mokytojus - Lietuvos kasdienybė. Tačiau ar tinkama pagalba suteikiama tiek aukai, tiek smurtaujančiam.

Patyčios bei agresija tarp moksleivių ir net prieš mokytojus - Lietuvos kasdienybė. Tačiau ar tinkama pagalba suteikiama tiek aukai, tiek smurtaujančiam.

REKLAMA

Psichologai pripažįsta, jog besimušantis paauglys dažniausiai tiesiog nubaudžiamas, nors jam padėti reiktėtų net labiau. Aiškėja, jog barami ir izoliuoti vaikai paguodos pradeda ieškoti nusikalstamame pasaulyje.

Kruviną egzekuciją filmavo draugai

Socialiniuose tinkluose jau ir dabar apstu paauglių, tiesiog garbinančių banditų gyvenimo būdą.

Šiame kraupiame prieš keletą metų paviešintame vaizdo įraše du paaugliai rūsyje talžo keturiolikmetį. Keliolika minučių trukusią egzekuciją ir patyčias filmuoja patys budeliai. Nors krauju paplūdęs vaikinas maldauja, jog smurtautojai sustotų, užpuolikai nesiliauja ir ne tik plūstasi riebiais keiksmažodžiais, bet ir toliau tiek kumščiais, tiek kojomis muša auką.

Vėliau paaiškėjo, kad sunkūs kūno sužalojimai aštuntokui teko dėl, esą nepagarbaus elgesio su vieno iš agresorių drauge. O čia muštynės Pagėgių mokykloje. Du paaugliai santykius aiškinasi sporto salės persirengimo kambaryje. Ir tokių agresijos proveržių Lietuvoje ant pirštų nesuskaičiuosi. Mokiniai kumščiais mojuoja net per pamokas.

REKLAMA
REKLAMA

Mokytojas įvardijo kaltuosius

Dažniausiai konfliktus sukelia nuolat iš bendraklasių besityčiojantys vaikai ir kiek rečiau patyčių neapsikentęs vaikas.

REKLAMA

Mokytojai tikina, kad į smurtą linkusių auklėtinių galima sutikti kiekvienoje šalies mokykloje, tačiau priežastys, kodėl jie taip elgiasi kuo įvairiausios. Štai daugiau nei 30 metų pedagogu dirbantis Audrius Jurgelevičius sako, kad mokykla, tai gyvenimo atspindys ir į klasės suolą vaikas atsineša visas namuose sukauptas emocijas. Mokytojai stengiasi iš anksto pastebėti, kuris iš mokinių agresyvesnis, kuris yra užgauliojamas, tačiau tam prireikia laiko.

Visgi ne visi smurtautojai išsilieja ant silpnesnio ar jaunesnio. Štai visai neseniai visuomenę pasiekė vaizdo įrašas iš Kuršėnų. Daugėlių pagrindinėje mokykloje per septintokų muzikos pamoką mokiniai užgaulioja mokytoją necenzūriniais žodžiais ir net panaudoja fizinę jėgą.

REKLAMA
REKLAMA

Problematiški vaikai, su kuriais nėra kalbama apie jų vidines bėdas dažniausiai linkę konfliktus spręsti fizine jėga ir galbūt atkartoja santykius šeimoje. Deja, tačiau ir psichologai ir vaiko teisių apsaugos tarnyba pripažįsta, jog dažniausiai psichologinė pagalba yra suteikiama nuskriaustiesiems, o smurtaujantys ar besityčiojantys tiesiog pabarami ir nubaudžiami.

Bendrauti su blogiukais - ramiai

Sakoma, kad užjaučiamas tas, kas paskutinis verkia, tačiau tas ašaras sukėlęs, pamirštamas, o pagalbos jam gali reikėti labiau. Mokytojai pabrėžia, kad agresija gimdo agresiją, tad su vadinamaisiais blogiukais reikia bendrauti ramiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistų patys tėvai dėl agresyvių atžalų į juos dažniausiai nesikreipia. Paprastai apie netinkamą elgesį praneša mokykla ar net policijos pareigūnai. Dažniausiai tai 12-14 metų vaikai, kurie dažnai praleidinėja pamokas, susimuša ar ne vagiliauja. Ir toks elgesys nebūtinai būdingas rizikos ar asocialių šeimų vaikams.

Paaugliai buvo paruošę duobes aukoms

Pastaruoju metu daugėja ne tik smurto proveržių, bet ir planuotų paauglių nusikaltimų. Prieš dvejus metus visą šalį šokiravo jaunų klaipėdiečių grupuotė, kuri planavo plėšti bankus, žudyti jų darbuotojus.

Paaugliai ne tik miške jau buvo paruošę duobes savo aukoms, bet ir su savimi turėjo šaunamųjų ginklų. Per pastaruosius 15 metų nusikaltusių moksleivių skaičius padidėjo pustrečio karto ir net 15 procentų visų nusikalstamų veikų atlieka būtent paaugliai. Verta pastebėti, kad dažniausiai jaunuoliai veikia ne vieni, grupėmis.

REKLAMA

Paaugliai viešina kraupias nuotraukas - vaidina banditus

O organizuotų grupuočių romantizavimas pastaruoju metu tapo labai populiarus socialiniuose tinkluose.

Štai feisbuke neretai paaugliai publikuoja nuotraukas, kuriose su draugais vaidina banditus ar mafijozus, šlovina ginklus, pinigus, dalijasi citatomis iš rusiškų serialų apie nusikaltėlius.

Kriminologas Gintautas Sakalauskas mano, kad pačios nuotraukos dar nieko nereiškia, mat ir prieš 20 metų berniukai mėgdavo ant sienų kabintis plakatus su įvairiais piktadariais. Tiesa, svarbu neperžengti ribos, galia, turtu ar sportiškumu žavėtis galima, tačiau ne tomis priemonėmis, kuriomis šios savybės įgyjamos. Taip pat pirmą sykį įstatymą pažeidusiems paaugliams reikėtų būti atlaidesniems.

REKLAMA

Dvi nepilnametės nužudė ir gabalais sukapojo bendramokslę

Visgi paaugliai sučiumpami ir ne tik dėl smulkių vagysčių ar iš pirmo žvilgsnio nekalto noro pažaisti banditus. Visą šalį prieš šešerius metus sukrėtė brutali žmogžudystė Šiauliuose.

Dvi nepilnametės nužudė ir gabalais sukapojo bendramokslę. Teisme merginoms buvo sunku paaiškinti savo motyvus, jos aiškino, kad žiauraus nusikaltimo nelėmė keršto troškimas ar susikaupusi agresija.

Psichologai pripažino, kad žudikės puikiai suprato, ką darė, juolab nusikaltimui ruošėsi. Mokslininkai yra atlikę ne vieną tyrimą, kurio išvados, jog psichopatai, maniakai, sociopatai ar sadistai dažniausiai sveiko proto ir pirmieji šių nukrypimų simptomai gali pasireikšti jau vaikystėje – tai ir gyvūnų kankinimas, nuolatinės melagystės, manipuliavimas kitais. Genetikai paneigia posakį, jog visi žmonės gimsta geri. Žinoma nukrypimams viešėti aplinka turi įtakos, tačiau sadistai ar žudikai gali augti ir visiškai tvarkingoje, mylinčioje šeimoje.

Kasmet Lietuvoje nusikalsta daugiau nei 1000 vaikų iki 14 metų.

Išsamiau žiūrėkite TV3 siužete:  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų