REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos specialistai įspėja – maisto papildai pirkti internetu – dažniausiai pavojingi sveikatai. Mat neaišku kas jų sudėtyje, kartais randama net ir neleistinų medžiagų.

Sveikatos specialistai įspėja – maisto papildai pirkti internetu – dažniausiai pavojingi sveikatai. Mat neaišku kas jų sudėtyje, kartais randama net ir neleistinų medžiagų.

REKLAMA

Pastaruoju metu gydytojai ir farmacininkai pastebi, kad nelegalių pardavėjų daugėja, ir žmonėms siūloma pirkti tai, kas realiai net neegzistuoja, pavyzdžiui, papildai naikinti žarnyno parazitus.

Tokio žmogaus - net nėra

Tokių legalių maisto papildų, kaip sako medikai, bei maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, net nebūna.

Internete nacionalinio parazitinių ligų instituto vadovu prisistato Mykolas Petronius. Žmogus skelbia turįs dvidešimties metų darbo medicinoje patirtį. Vyras reklamuoja papildą „Detoxic“, neva skirtą naikinti organizme parazitus. Jokių kontaktų skelbime nėra.

Nenuostabu. Tas pats iš nuotraukos žvelgiantis žmogus Lenkijoje skelbiasi esantis Michalas Petruševskis, o Latvijoje Janis Zarinš. O realiai tokio žmogaus net nėra. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ragina nepasitikėti tokiais maisto papildų platintojais internete, nes niekas nežino ką jie iš tiesų parduoda. Tarnyba gavo ne vieną skundą, esą šie maisto papildai – nelegalūs. Patikrinus paaiškėjo, kad žmonės skundėsi pagrįstai.

REKLAMA
REKLAMA

Ir instituto, apie kurį kalbama - iš viso nėra. Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos duomenimis, šis institutas neturi asmens sveikatos priežiūros licencijos ir negali atlikti tyrimų, negali vertinti žmogaus sveikatos būklės, skirti gydymą ir teikti patarimus, kaip išvengti ligų. Vien pernai iš beveik šimto tokių pranešimų, apie nelegalią prekybą maisto papildais, trečdalis pasitvirtino – internete prekiauta neleistinais produktais.

REKLAMA

Su žmonėmis daromi bandymai?

Tiesa, nubausti tokius pažeidėjus sunku, nes jie nenurodo nei kontaktų, o mėginant pričiupti, susikuria kitą pavadinimą, ir platina visai kitu vardu. Vaistininkai sako pastebintys, kad tokių prekeivių apgautų žmonių daugėja. Ir dažnas jau į medikus kreipiasi, nes nusipirkti papildai pridaro sveikatai žalos.

Farmacininkė sako, esą būta atvejų, kad žmonės net į vaistinę buvo atnešę internete pirktų papildų. Jie net nepanašėjo išvaizda į papildus skirtus vartoti žmonėms. Specialistai įtaria, kad su žmonėmis taip gali būti daromi net ir bandymai.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojai ir vaistininkai sako, esą maisto papildų žmonės neturėtų atsisakyti. Kartais sergant tam tikromis, pavyzdžiui, sąnarių ligomis reikėtų kilogramais valgyti šaltieną, ją keičia papildai. Bet jie turi būti skiriami tik gydytojų. Papildai nėra vaistas, tačiau ar jo reikia organizmui, patys nuspręsti negalime.

Išsamiau žiūrėkite TV3 siužete:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų