REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva šią savaitę buvo viena iš nedaugelio šalių, Jungtinėse Tautose (JT) parėmusių Britaniją jos teritoriniame ginče su Indijos vandenyne esančia valstybe Mauricijumi.

Lietuva šią savaitę buvo viena iš nedaugelio šalių, Jungtinėse Tautose (JT) parėmusių Britaniją jos teritoriniame ginče su Indijos vandenyne esančia valstybe Mauricijumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors JT Generalinė asamblėja nubalsavo paprašyti Tarptautinio Teisingumo Teismo išaiškinimo dėl Jungtinės Karalystės valdomo Čagos salyno, Lietuva balsavo prieš tokį kreipimąsi.

REKLAMA

Už jį balsavo 94 Jungtinių Tautų narės, 15 buvo prieš ir 65 susilaikė.

22 Europos Sąjungos (ES) šalys susilaikė, įskaitant Prancūziją, Vokietiją, Italiją ir Ispaniją.

Prieš kreipimąsi iš visos Bendrijos balsavo tik Lietuva, Vengrija, Kroatija ir Bulgarija.

„Mes šiuo atveju daugiau vadovavomės ne tiek teisiniais, kiek politiniais argumentais, nes tai susiję su mūsų strateginių sąjungininkų saugumu ir gynyba“, - BNS sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Indijos vandenyne esantis salynas nuo Mauricijaus buvo atskirtas 1965 metais, o šis Jungtinės Karalystės sprendimas iki šiol kelia ginčus tarp abiejų šalių.

Didžiausioje Čagos salyno Diego Garcia saloje buvo įkurta bendra Britanijos ir Jungtinių Valstijų karinė bazė.

„Tai yra svarbu jų gynybos ir saugumo interesams ir todėl, be jokios abejonės, mes juos šioje srityje palaikome“, - sakė L.Linkevičius.

Artėjant balsavimui dėl kreipimosi į Tarptautinį Teisingumo Teismą, Jungtinė Karalystė ir JAV ragino balsuoti prieš. Jos argumentavo, jog ginčas dėl Čagos salyno yra dvišalių santykių klausimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie ekspertai teigia, jog Britaniją balsavime palaikiusi Lietuva tikisi išsaugoti ryšius su Europos Sąjungą paliekančia šalimi.

„Kiekvienas panašus balsavimas tarptautinėse organizacijose nuo šiol bus vertinamas ir per Didžiosios Britanijos įtakos tarptautinėje politikoje prizmę. Visgi nemanau, jog kiekvieną klausimą turėtume tiesiogiai sieti su „Brexit“ derybomis. Kita vertus, Lietuvos pozicija rodo, jog britai išliks svarbiais partneriais ir sąjungininkais net ir nebūdami ES“, - BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Linas Kojala.

REKLAMA

Ketvirtadienį patvirtinta rezoliucija prašoma teismo pateikti patariamąją nuomonę dėl britų sprendimo atskirti Čagos salyną nuo Mauricijaus ir pasisakyti dėl šio salyno gyventojų perkraustymo, kai čia buvo kuriama karinė bazė.

Teismo išaiškinimas nebus teisiškai įpareigojantis, tačiau galėtų suteikti Mauricijui stiprų impulsą toliau siekti susigrąžinti atskirtas teritorijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų