REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baigus diskutuoti apie Darbo kodeksą jau ruošiamasi kibti į kitus darbus. Vienas jų – minimalios algos kėlimas. Tačiau šiuo klausimu pasiekti kompromisą gali būti daug sunkiau nei Darbo kodeksu.

Baigus diskutuoti apie Darbo kodeksą jau ruošiamasi kibti į kitus darbus. Vienas jų – minimalios algos kėlimas. Tačiau šiuo klausimu pasiekti kompromisą gali būti daug sunkiau nei Darbo kodeksu.

REKLAMA

Profesinės sąjungos siūlo minimalią algą (MMA) didinti nuo 380 iki 500 eurų, bet darbdaviai įsitikinę, kad toks kilimas būtų per daug drastiškas. Tai teigia ir ekonomistas.

Siūlys grįžti prie Darbo kodekso

Lietuvos verslininkų konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus supranta, kad alga – profsąjungų prioritetas. Tačiau jo nuomone didinti pastarąją iki 500 eurų yra per daug. Jo nuomone, jei ir būtų galima didinti MMA tai 120 ar mažiau eurų.

Vis dėlto V. Sutkus ragintų nesusitelkti į skaičius, bet grįžti prie Darbo kodekso ir šakinių susitarimų.

„Lietuvoje yra ta bėda, kad profsąjungos nėra pakankamai aktyvios darbuotojų tarpe ir jos bando atskirų pramonės ar verslo sričių problemas spręsti vienu įstatymu. Didžioji bėda ta, kad net ir dabartinis įstatymas, kuris jau priimtas Darbo kodekso – daug griežtesnis nei Vokietijos, Belgijos ar Skandinavijos. Ten daug liberalesni įstatymai, o tuo pačiu ir daug lankstesni susitarimai tarp darbuotojų ir darbdavių organizacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Skirtingose verslo šakose yra skirtingos galimybės ir skirtingos sąlygos didinti atlyginimus. Vienos galimybės informacinių technologijų sektoriui, kitos kitur. Esu įsitikinęs, kad IT sektoriuje niekas net nemoka tik 500 Eur. Bet kitose vietose, regionuose, iš tikrųjų tai gali būti problema. Siūlyčiau nespręsti vienu ypu. Kitas dalykas, jei kalbame apie 500 Eur, ta suma pernelyg priartėtų prie vidutinio atlyginimo. Tada atsirastų tam tikra painiava. Kai MMA artėja prie vidutinio darbo užmokesčio, jau yra negerai“, – naujienų portalui tv3.lt sako V. Sutkus.

REKLAMA

Jis pabrėžia, kad atlyginiams yra susitarimas tarp darbuotojo ir darbdavio.

„Jei darbuotojas šiame procese nedalyvauja, o laukia kol gerasis dėdė iš Seimo juo pasirūpins, tai taip gyvenime nebūna. Darbuotojas turi tartis su darbdaviu, kiek darbdavys realiai galėtų padidinti. Šiai dienai imperatyvas toks, kad už kvalifikuotą darbą neturėtų būti mokamas MMA. Tą visi supranta – darbdavys, darbuotojas, valdžios institucijos. Bet, pavyzdžiui, kiek reikia padidinti algą buhalterei kuri tarpumiškio lentpjūvėje buhalteriauja ir gauna MMA turėdama aukštąjį išsilavinimą? Kiek jai turi padidėti atlyginimas priklauso nuo ekonominės situacijos toje konkrečioje įmonėlėje, nuo susitarimų. Aišku, neturi dvigubėti ta alga, turi būti pasvertas protingas didėjimas“, – įsitikinęs jis.

REKLAMA
REKLAMA

V. Sutkus teigia, kad vasaros pabaigoje renkantis Trišalei tarybai svarstyti MMA kėlimą, LVK siūlys liberalizuoti Darbo kodeksą pagal Vokietijos pavyzdį.

Siūlo didinti valandinį MMA tarifą

Lietuvos darbdavių konfederacijos (LDK) generalinis direktorius Danas Arlauskas taip pat pastebi, kad situacija įvairiuose sektoriuose nevienoda. Jis baiminasi, kad pakėlus minimalią algą, darbdaviai įdarbins žmones dirbti ne pilną etatą už mažiau, o iš tiesų jiems teks dirbti normalią darbo dieną.

Jo pasiūlymas – nustatyti valandini minimalios algos tarifą. Pavyzdžiui, jei atskaitos taškas MMA būtų 500 Eur, šią sumą reikėtų padalinti iš išdirbtų valandų skaičiaus per mėnesį ir išvesti vienos valandos tarifą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Realu būtų kalbėti apie valandinį minimalios algos tarifo didinimą. Ypatingai dabar su nauju Kodeksu atsirado naujų darbo formų ir žmogui nebūtina dirbti visą darbo dieną. Faktiškai, pagal tą logiką, kur siūlo profesinės sąjungos, dirbsi vienoje darbo vietoje 8 valandas, bet yra daug darbų aptarnavimo sferoje – valymo paslaugos, išnešiojamoji prekyba – kur dirbi kokias 3 valandas.

Matytume logiką tada kalbėti apie minimalų valandos tarifą. Bet jei jie bus užsispyrę ir kalbės apie 500 Eur minimalią mėnesinę algą, manau. nei Vyriausybė pritars, niekas nepritars. Visi supranta matydami statistikos duomenis, kad apie 40 proc. mažų įmonių dirba nuostolingai. Tai galima didinti, kiek nori, bet tada prasideda manipuliavimas darbo sutartimis“, – komentavo jis.

REKLAMA

Tačiau jis įsitikinęs, kad profsąjungos šio siūlymo nepalaimins ir laikysis savo. Pasak D. Arlausko, joms trūksta modernaus požiūrio.

„Darbo kodekse atsiradus Darbo taryboms, profsąjungos supranta, kad jų vaidmuo stipriai sumažėja. Dėl to ieško visuotinių pasiūlymų, mano, kad 500 Eur gerai skamba ir, kad taip sustiprins savo įtaką ar galias, bet tai tikrai nepadės“, – sako jis.

D. Arlauskas turi ir kitą siūlymą – atlyginimus nustatinėti pagal tam tikrą sektorių, regioną ar profesiją. Pasak jo, negalima minimalios algos dydžio iškepti pagal vieną modelį. Mat vienokia situacija Vilniuje, kitokia rajonuose.

„Manęs nenustebino ir premjero požiūris, kad reikia atsargiai tuos dalykus žiūrėti ir palikti iki rudens pažiūrėti kas bus.

REKLAMA

Senajame Kodekse buvo galimybė, kad MMA būtų nustatomas atskiroms grupėms, regionams ir profesijoms. Šito neliko, liko tik viena išlyga, kad už nekvalifikuotą darbą tik gali būti mokamas MMA. Reikia politinio susitarimo, kad atsirastų tokia galimybė. Bet ar teisiškai būtų įmanoma padaryti? Kadangi Darbo kodekse nenumatyta, kad atskiroms grupėms ir nežinau, ar tą situaciją keisti būtų galima“, – svarsto jis.

Darbdavių konfederacijos generalinis direktorius prideda, kad darbdaviai bus stebimi, ar sąžiningai moka minimalią algą tik už nekvalifikuotą darbą, kaip nustatyta Darbo kodekse.

Ekonomistas: MMA augimas turi būti logiškas

„Danske bank“ vyriausiasis ekonomistas Rokas Grajauskas paantrina pašnekovams, jog minimalios algos nustatinėjimas pagal bendrą Lietuvos vidurkį tik iškreiptų darbo rinkos situaciją. Pasak jo, teoriškai galima MMA didinti iki 500 Eur, tačiau pažvelgus realistiškai tai – neįmanoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai reikštų labai ženklų ir, greit paskaičiavus, kokį 30 proc. MMA augimą. Tai nebūtų pagrįsta niekuom: nei ekonomikos augimu, nei VDU, nepaisant to kad vidutinis atlyginimas pirmą šių metų ketvirtį augo 9 proc..

Šiuo metu prognozuojame, kad kitais metais vidutinis atlyginimas prieš mokesčius gali pasiekti 900 Eur. MMA negali viršyti ar būti per didelė santykyje su vidutine alga. Nėra vieno dydžio, kuris būtų labai pavojingas, bet akademinėje literatūroje ir iš praktinės pusės matome, kad ta riba maždaug 40 proc. nuo vidutinio atlyginimo ir, jei viršijame 50 proc., tai automatiškai reiškia, kad yra dalis įmonių, kurioms tokia MMA yra per didelė. Darbo rinkos iškraipymas ir nepagrįstas MMA kėlimas neigiamai atsiliepia užimtumui. Dėl to, manau, kadangi atlyginimai auga, galime kalbėti apie MMA augimą, bet jis turi būti logiškas. Jei iki kokių 430 Eur galėtume pakelti MMA, būtų toks saugus kėlimas. Galvojant, kad ir vidutinė alga augs. Tada tas 50 Eur būtų realus ir saugus“, – komentuoja R. Grajauskas.

REKLAMA

Pasak ekonomisto, valandinis minimalus algos tarifas – taip pat logiškas žingsnis. Bet didelių pokyčių neturėtų, nes, kur dirbama mažesniu etatu, tai ir taip mokamas atlyginimas ne nuo visos MMA.

„Jei kažkas nusprendęs yra šešėlyje mokėti tai ir moka šešėlyje. Čia daugiau kitų priemonių reikėtų, kaip pavyzdžiui Finansų ministerijos siūlymas mokėti įmokas „Sodrai“ nuo MMA“, – prideda jis.

Kaip ir kiti pašnekovai R. Grajauskas mano, kad visgi nustatinėjant MMA reikėtų vertinti atskirus regionus ir sektorius. Dėl ekonominių netolygumų Lietuvoje, logiška būtų diferencijuoti MMA, nepakenkiat smulkiam verslui Lietuvos regionuose.

REKLAMA

„Manau, kad geografinis kažkoks pasiskirstymas galėtų būti logiškas. Vilniuje vienokia MMA, o regionuose kitokia, nes skiriasi ir kainų bei pragyvenimo lygis.

Yra įmonių, kurioms sunku bus išgalėti mokėti MMA, nes mes orientuojamės dažnai į bendrą situaciją ar dideles įmones“, – nurodo jis.

Siūlymą didinti MMA svarstys vasaros pabaigoje

Jau anksčiau rašyta, kad Trišalė tarybą profesinių sajungų siūlymą MMA didinti nuo 380 iki 500 eurų ketina svarstyti vasaros pabaigoje. Iki tol norima įsitikinti, kaip atlyginimus paveiks naujasis Darbo kodeksas.

„(Trišalės tarybos – BNS) posėdyje Darbo užmokesčio komisija pasisakė, jog prielaidos MMA didinimui yra, tačiau mes nusprendėme, kad prie MMA didinimo klausimo sugrįšime vasaros pabaigoje, nes nuo liepos 1 dienos įsigaliosiančiame naujame Darbo kodekse yra nuostata, jog MMA bus mokama tik už nekvalifikuotą darbą, tad turime pasižiūrėti, kaip viskas pasikeis“, – anksčiau BNS po Trišalės tarybos posėdžio antradienį sakė Eglė Radišauskienė.

Pernai liepą MMA padidėjo 30 eurų iki 380 eurų. Dabartinė Vyriausybė ir valdančioji dauguma kol kas nekalba apie ketinimus didinti MMA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų