REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
179
Lietuvių vis dažniau atrandama Liepoja Audriaus Bareišio nuotr.

Liepoja – nedidelis kurortas Latvijoje, kuris yra itin arti Lietuvos. Tad nieko keisto, kad Lietuvos pajūryje besiilsintys lietuviai vis dažniau nusprendžia paįvairinti kasdienybę ir aplankyti, o kartais ir praleisti daugiau laiko vos 60 km. nuo Lietuvos sienos esančiame kurorte.

179

Liepoja – nedidelis kurortas Latvijoje, kuris yra itin arti Lietuvos. Tad nieko keisto, kad Lietuvos pajūryje besiilsintys lietuviai vis dažniau nusprendžia paįvairinti kasdienybę ir aplankyti, o kartais ir praleisti daugiau laiko vos 60 km. nuo Lietuvos sienos esančiame kurorte.

REKLAMA

Liepojos turizmo informacijos centre tv3.lt pavyko sužinoti, kad oficialiai praėjusiais metais šiame kurorte ilsėjosi 3,5 tūkst. tautiečių. Panašūs skaičius fiksuoti ir 2015 metais. O kiek dar lietuvių tiesiog atvyksta į Liepoją, aplanko įdomiausias vietas ir vėl išvyksta.

Abejonių nekyla, kad tokių būna itin daug. Vien tv3.lt žurnalistui vaikštant Liepojos gatvėmis ir lankant įvairius turistams pritaikytus objektus, automobilių su lietuviškais numeriais galima buvo suskaičiuoti dešimtimis. Tad siūlome jums patiems pasižvalgyti po Liepoją ir įvertinti jos kontrastus. Miestelio centre galima išvysti daug senų pastatų, dalis jų apleistų, bet toks vaizdas nenuteikia neigiamai. Kaip tik, priešingai, tokie vaizdai prideda mistikos bendrame Liepojos paveiksle.

Šiek tiek istorijos

Liepojos išskirtinumas slypi ypatingoje ją gaubiančioje auroje. Gal kiek atgrasi ir rūsti, tačiau visada išdidi ir nepalaužiama. Kartais rami, o kartais šėlstanti – tarsi jūra, skalaujanti Liepojos krantus. Ji nedirbtina, ji tikra – tokia yra Liepoja.

REKLAMA
REKLAMA

Liepojos įkūrimo pradžia siekia XIII amžių, kai tarp ežero, iš kurio išteka Lyvos upė, ir jūros įkurta Lyvos gyvenvietė. Miesto teisės Liepojai suteiktos 1625 metais, tačiau XVII a. antroje pastačius uostą ir suklestėjus miestui, Liepoja neišvengė didelių išbandymų – maro epidemijų ir siaubingo masto gaisro.

REKLAMA

XVIII amžiuje mieste vėl suklestėjo prekyba ir amatai. XIX amžiuje antroje pusėje, nutiesus Liepojos - Romnų geležinkelio liniją, išaugo pramonė. Iš anų laikų miestas išsaugojo turtingą industrijos paveldą. 1919 metai yra labai svarbūs Liepojai, – anuomet pusmečiui ji buvo tapusi Latvijos sostine.

II pasaulinio karo metais Liepojos centras buvo smarkiai nusiaubtas ir miestas neteko charakteringo senamiesčio, – dabar senoji architektūra susigyvena su šiuolaikinės statybos formomis.

Liepoja iš mažo miestelio išaugo į trečią pagal dydį Latvijos miestą, kuriame šiuo metu gyvena 72 tūkstančiai gyvenotjų. Liepoja yra uostamiestis, kuriame nuolat vyksta tranzitinių krovinių perkrovimo darbai. Norintys keliauti gali plaukti keltų linijomis Liepoja – Liubekas, o tie, kurie plauks jachtomis, visuomet galės prisišvartuoti prekybiniame kanale, pačiame miesto centre.

REKLAMA
REKLAMA

Liepoja taipogi ir studentų miestas. čia nuo 1954 metų veikia aukštoji mokykla, kuriai praėjusiais metais suteiktas universiteto statusas. čia įkurti ir kitų aukštųjų Latvijos mokyklų fi lialai. Jaunoji muzikų ir menininkų karta ugdoma muzikos ir meno mokyklose.

Liepojos turtas – senos kultūrinės tradicijos. čia veikia seniausias profesionalus latvių teatras, vienintelis profesionalus simfoninis orkestras, veikiantis už Rygos ribų, lėlių teatras, folkloriniai ansambliai ir chorai. Vargonų muzika ir džiazas taipogi užima svarbią vietą kultūriniame miesto gyvenime. Garsiais pop ir roko muzikos festivaliais jau tapo baltic beach Party ir fontaine festival.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų