REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos apygardos teismas antradienį pradėjo nagrinėti bylą dėl antikonstitucinių grupių ar organizacijų kūrimo ir veiklos, viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą, kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Klaipėdos apygardos teismas antradienį pradėjo nagrinėti bylą dėl antikonstitucinių grupių ar organizacijų kūrimo ir veiklos, viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą, kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaltinamieji Giedrius Grabauskas ir Žilvinas Razminas posėdžio metu duodami parodymus kaltės nepripažino, o trečiasis – Olegas Titorenka – atsisakė duoti parodymus, BNS pranešė teismo atstovė Gintarė Daugėlaitė.

REKLAMA

Du bylos liudytojai atvyko su kitais bylą stebėjusiais asmenimis ir nebuvo kviesti iš anksto, teismas sutiko juos apklausti. Abu apklaustieji nurodė, kad ši byla jiems nesuprantama, jokių organizacijų nekuria, o lapeliai ir juose esanti informacija – nuomonės išraiškos forma.

Kiti prokuroro nurodyti liudytojai kviečiami į kitą posėdį, kuris vyks gegužės 22 dieną.

Klaipėdos apygardos prokuratūra skelbė, kad dar 2014 metais buvo gauta duomenų, kad Vilniuje, Panevėžyje, Radviliškyje yra platinami agitaciniai politinio turinio lapeliai, vadinami proklamacijomis, kuriuose raginama kovoti už tautinę ir socialistinę revoliuciją. Be to, juose teigiama, kad referendumas dėl Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą buvo suklastotas, kad Lietuva yra Jungtinių Amerikos Valstijų kolonija. Ant namų sienų iškabintuose lapuose buvo kritikuojama Lietuvos politinė sistema, taip pat laisvosios rinkos ekonominė sistema.

REKLAMA
REKLAMA

„Ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų visuma leidžia manyti, kad pusamžis Šiaulių rajono gyventojas Ž.Razminas, sukūręs antikonstitucinę organizaciją, prisistatančią tautiniais socialistais nacionaldarbininkais, kaip įtariama, siekė neteisėtu būdu pakeisti Lietuvos valstybės konstitucinę santvarką“, – teigė prokuratūra.

Prokurorų teigimu, kaltinamasis, įtariama, kūrė proklamacijų tekstus, jas spausdino, platino ir laikė. Proklamacijose buvo skleidžiama neapykanta tam tikroms žmonių grupėms, siekiant jas paniekinti, įžeisti. Taip pat buvo raginama smurtiniu būdu kėsintis į Lietuvos konstitucinę santvarką, ją pakeisti, pažeisti valstybės suverenitetą, kėsintis į Lietuvos nepriklausomybę, įvykdant socialistinę revoliuciją Lietuvoje. Informacija, kuria viešai raginama smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą, buvo skelbiama ir neformalaus judėjimo, prisistatančio tautiniais socialistais nacionaldarbininkais, internetiniame tinklalapyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagalba jam įtariamas Šilutės rajono gyventojas O.Titarenka. Vyras, kaip įtariama, turėdamas tikslą platinti informaciją su viešais raginimais smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą, vienoje iš Šilutėje esančių spaustuvių, pateikęs sumaketuotą tekstą, užsakė pagaminti per du tūkstančius proklamacijų, raginančių imtis diskriminacinių veiksmų prieš tam tikras žmonių grupes. Atlikus kratą vyro namuose, tokių agitacinių lapelių rasta per kelis šimtus. Dar keletas jų rasta Kaune, kaltinamojo G.Grabausko namuose. Jis dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę taip pat patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

O.Titarenka kaltinamas dar ir tuo, kad neturėdamas leidimo įgijo ir laikė šaunamąjį ginklą bei šaudmenis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų