REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
per paskutinę spaudos konferenciją įspėjo Trumpą ir ramino šalininkus (nuotr. SCANPIX)

Buvęs JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį pasakė pirmą viešą kalbą nuo savo kadencijos pabaigos ir pareiškė, kad tikisi tolesniu savo gyvenimo etapu padėti „ugdyti kitą lyderių kartą“.

17

Buvęs JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį pasakė pirmą viešą kalbą nuo savo kadencijos pabaigos ir pareiškė, kad tikisi tolesniu savo gyvenimo etapu padėti „ugdyti kitą lyderių kartą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjus trims mėnesiams po kadencijos pabaigos B.Obama atrodė pailsėjęs. Sakydamas kalbą Čikagos – miesto, kuriame ilgai gyveno ir kuriame pradėjo politinę karjerą – universitete jis dėvėjo kostiumą be kaklaraiščio. Buvusio prezidento pasiklausyti susirinko per 400 moksleivių ir koledžo studentų.

REKLAMA

Susirinkusieji pasveikino B.Obamą audringais aplodismentais. Su šešiais studentais ir koledžo absolventais jis diskutavo, kaip jauni žmonės turėtų labiau įsitraukti į pilietinę visuomenę.

55 metų demokratas, sausį baigęs antrąją JAV vadovo kadenciją ir perdavęs prezidento postą respublikonui Donaldui Trumpui, sakė esąs „neįtikėtinai optimistiškai“ nusiteikęs dėl ateities.

„Daug laiko praleidžiu galvodamas: koks yra svarbiausias dalykas, galintis tapti mano būsimu darbu?“ – sakė B.Obama, pradėdamas savo kalbą Čikagos universitete. Anksčiau šioje aukštojoje mokykloje jis yra dėstęs teisę.

REKLAMA
REKLAMA

„Vienintelis pats svarbiausias dalykas, kurį galiu padaryti – bet kokiu man įmanomu būdu padėti ugdyti naująją lyderių kartą, kad jie perimtų estafetės lazdelę ir varytų savąją vagą, keisdami pasaulį“, – sakė jis.

B.Obama atsakė į kelis diskusijos dalyvių užduotus klausimus, tačiau daugiausiai klausėsi, ką kalbėjo kiti. Jis niekaip nekomentavo D.Trumpo darbo ir laikėsi prezidento protokolo, pagal kurį buvę valstybės vadovai negali kritikuoti esamo lyderio.

Nuo sausio 20-osios, kai įvyko D.Trumpo inauguracija, B.Obama nesakė jokių viešų kalbų ir nedalijo interviu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per tą laiką jis parašė kelis pranešimus socialiniame tinkle „Twitter“ ir per savo atstovą paskelbė kelis pareiškimus, kuriais gynė pagrindinį savo vidaus politikos pasiekimą – sveikatos apsaugos reformą. D.Trumpo administracija pastarąją dabar siekia panaikinti.

„Džiaugiausi, kad nebuvo imta kalbėti apie (D.Trumpą), – sakė renginį stebėjusi 22 metų Raquel Navarro (Rakel Navaro). – Tikėjausi nekalbėti apie jokį absurdą, kuris, kaip pastebi studentai, nuolat užvaldo mūsų naujienas.“

B.Obama nieko nepasakė net ir tada, kai D.Trumpas apipylė jį visokiais kaltinimais: pradedant Sirija, kai respublikonas pareiškė, kad jo pirmtakas yra atsakingas už Damasko režimo surengtas cheminio ginklo atakas, baigiant gaujų smurtu Amerikoje.

REKLAMA

Daugybė viešų renginių

B.Obama savo gimtosios Čikagos pietinėje dalyje, kur jis pradėjo savo visuomenės aktyvisto karjerą, ruošiasi atidaryti savo vardu pavadintą centrą, skatinsiantį jaunimo įsitraukimą į visuomenę ir bendruomenės organizavimą.

Pirmadienį jis pasiūlė įvairių profesijų jauniems žmonėms mokytis vieniems iš kitų. Diena anksčiau pirmasis juodaodis JAV prezidentas privačiai buvo susitikęs su Čikagos rizikos grupės jaunimu.

„Šis empatijos kūrimas vėliau žada kitokio pobūdžio visuomenės atsaką ir politinį atsaką“, – pareiškė B.Obama.

REKLAMA

Buvęs JAV prezidentas per diskusiją taip pat nevengė pajuokauti, kai kalbėjo apie išbandymus, patiriamus jaunosios kartos narių, kiekvieną savo gyvenimo dieną įamžinančių socialiniuose tinkluose.

„Jei turėtumėte nuotraukų apie viską, ką padariau būdamas vidurinėje, tikriausiai nebūčiau buvęs Jungtinių Valstijų prezidentu“, – sakė B.Obama.

„Patarčiau jums visiems būti šiek tiek apdairesniems dėl savo asmenukių, ir to, ką fotografuojate. Tai tiesiog pasiūlymas“, – pridūrė jis.

Kadenciją baigusio prezidento atostogos sulaukė nemažai dėmesio socialiniuose tinkluose. Su britų milijardieriumi Richardu Bransonu (Ričardu Brensonu) jis užsiėmė jėgos aitvarų sportu vienoje iš verslininkui priklausančių salų Mergelių Salose. Be to, B.Obama beveik mėnesį praleido Prancūzijos Polinezijoje, kur plaukiojo verslo magnato Davido Geffeno (Deivido Gefeno) jachta ir rašė knygą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po pirmadienio B.Obama turėtų viešumoje pasirodyti dažniau.

Kitą mėnesį jis atsiims Bostono Johno F.Kennedy bibliotekos fondo įsteigtą 2017-ųjų apdovanojimą „Profile in Courage“ (Drąsiųjų paveikslai), o vėliau Italijoje sakys privačią kalbą.

Be kita ko, jis pasakys kalbą ir Protestantų Bažnyčios susirinkime prie Brandenburgo vartų Berlyne. Šiame renginyje dalyvaus ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

„Šiek tiek išsigandau, kad po 2016-ųjų galėjau nieko apie jį nebeišgirsti ar nebepamatyti“, – sakė Čikagos universitete surengtame pirmadienio renginyje dalyvavusi 25 metų Adele Bradley (Adel Bredli).

„Žvelgiu į jį ir semiuosi įkvėpimo. Nenoriu, kad jis dingtų iš akiračio“, – teigė ji.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų