REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šylantis oras už lango gena visus išeiti į lauką, lankyti miškus ir parkus. Kol vieni renka žibutes, kiti mišką laiko savotiška atliekų vieta. Švaros akcijoje aktyviai dalyvaujantys lietuviai jau įprato rasti didžiausius kalnus atliekų, nors kasmet tikinama, kad randamų šiukšlių mažėja. Visgi, ar reikėtų akcijų, jeigu visi laikytųsi taisyklių? Matyt, ne.

Šylantis oras už lango gena visus išeiti į lauką, lankyti miškus ir parkus. Kol vieni renka žibutes, kiti mišką laiko savotiška atliekų vieta. Švaros akcijoje aktyviai dalyvaujantys lietuviai jau įprato rasti didžiausius kalnus atliekų, nors kasmet tikinama, kad randamų šiukšlių mažėja. Visgi, ar reikėtų akcijų, jeigu visi laikytųsi taisyklių? Matyt, ne.

REKLAMA

Tuo įsitikino ir Alytaus regione esančiame Dzirmiškių miške apsilankiusi portalo tv3.lt skaitytoja Rasa.

Baiminasi dėl grybų ir uogų

Saulėtą savaitgalį sugalvojusi pasivaikščioti miške, Rasa netikėjo pamatyti juodas telkšančias balas vidury miško. Apie galimus taršalus, ji iškart pranešė visoms atitinkamoms tarnyboms. Moteris sunerimo ne tik dėl užteršto miško, bet ir dėl jo gėrybių, kurias jau po kelių mėnesių rinks ir kiti žmonės.

„Situacija man pasirodė baisi, kai pamačiau juodas balas, nesupratau net kas čia įvykę. Ten sutikau vietinį gyventoją ir paklausiau, kas čia yra. Vyras pasižiūrėjo ir sako, kad ten hidrauliniai tepalai. Pasakojo, kad neseniai miškovežis važiavo, nes kirtimo darbai vyko.

REKLAMA
REKLAMA

Sako, galbūt tepalų žarna trūko ir dešimtys ar šimtai litrų hidraulinių tepalų išsiliejo. Ir žiūrint į tas balas matosi, kad jau yra susigėrę į dirvą. Kiek žinau, ten nuvažiavę tarnybos, jie tvarko kažką. Čia juk valstybinis miškas, greičiau turėtų reaguoti. Vis dėlto mes grybus ir uogas valgom, gyvūnėliai laksto ten“, – neslėpė pykčio Rasa.

REKLAMA

Moteris tikino dar savaitgalį bandžiusi susisiekti su įvairiomis tarnybomis, bet dėmesio sulaukė tik pirmadienį. O ir versija, kad tai natūralios išskyros, jos neįtikino.

Girininkų nuomonės skiriasi

Susisiekus su Dzirmiškių girininku Juozu Kašelioniu paaiškėjo, kad jau pirmadienį nurodytoje galimų teršalų vietoje lankėsi ir jis, ir aplinkosaugos specialistai. Pasak J. Kašelionio, žmonės galėjo susipainioti pamatę juodas balas.

„Mes buvome toje vietoje su aplinkosaugininkais, mūsų manymu – tai ne tepalai. Čia vežta mediena ir klotos eglinės šakos ant pravažiavimo vietų. Ir todėl gavosi rūgimo reakcija, išsiskyrė tamsus skystis. Specialistai paėmė mėginius.

REKLAMA
REKLAMA

Bet mes galvojam, kad čia yra tik patamsėjęs vanduo, nes tepalo žymių nesimato. Juolab, kad jis yra tik ten, kur sumestos šakos. Vanduo iš tikro yra tamsus, nusidažęs, rauginis procesas kažkoks įvykęs. Neturėtų būti kenksmingas, juk eglės šakų miške ir daugiau yra“, – teigė J. Kašelionis.

Pasak jo, pastaruoju metu šiame miške nebuvo tokių atvejų, kad būtų teršalų pripilta. Portalo tv3.lt kalbintas dvi dešimtis girininku dirbantis vyras, nenorėjęs nurodyti savo pavardės, tvirtino, kad bent keliose skaitytojos atsiųstose nuotraukose aiškiai matomi tepalo pėdsakai.

„Kur nėra vandens, ant molio aiškiai matosi tepalas. Matosi ir išterliotos šakos, jeigu būtų vanduo, tai žymių ant jų nebūtų likę. Žinoma, yra provėžos kitur su vandeniu, vanduo gali būti tamsus susidaręs, bet jo paviršiuje, mano akimis, tikrai tepalas“, – įsitikinęs kalbėjo gretimo regiono girininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laukia tyrimo išvadų

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Alytaus agentūros vedėjas Romualdas Gavėnas tvirtino, kad tokį atvejį miške mato pirmą kartą. Ar taip gali būti, jeigu reiškinys toks įprastas.

„Pirminiais duomenimis, tai tas skystis atsirado dėl tų ant kelio klotų eglių šakų, gerinant pravažiavimą. Kol kas tai prielaida, kadangi mūsų specialistai iš tos vietos paėmė mėginius tikslesniems tyrimams. Išsiaiškinsim iki galo, kad viskas būtų aišku. Per dvi savaites tyrimai bus atlikti.

Visgi, jeigu ten būtų tepalas, tai liktų rankose. Eigulys buvo paėmęs ir žymių neliko, nusivalė. Pirmas kartas toks pas mus, kad toks juodas vanduo. Nors sako, kad ne pirmą kartą eglės šakas tiesia ant kelio, bet mes niekada anksčiau to nepastebėjom ir žmonės nepranešė niekad apie tai.

REKLAMA

Kai grįš atsakymai, bus aišku ką daryti. Jeigu pasitvirtins, kad ten tepalas, tai tą žemę, užterštą gruntą, turės iškasti ir išvežti“, – sakė R. Gavėnas.

Visgi, nuotraukos tikrai iškalbingos, o ir vietos gyventojas, negi supainiotų įprastą miške vykstantį rūgimo procesą su tepalais? Kol laukiama tyrimų išvadų, galimi teršalai spės gerokai susigerti į gruntą. O ir nustačius pažeidimus, kaltųjų paieškos gali užtruks pakankamai ilgai, jeigu iš vis bus vaisingos. Tad grybų ir uogų rinkimo noras šiame miške gali ir visai praeiti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų