Krabų lazdelės (nuotr. freshcatch.net) (nuotr. Balsas.lt)

Krabų lazdelės (nuotr. freshcatch.net) (nuotr. Balsas.lt)

Krabų lazdelės iš surimio - Lietuvoje mėgstamas produktas, kuris, nepaisant nemenko populiarumo, apipintas gausybe mitų. Krabų lazdelės gaminamos iš žuvies atliekų? Krabų lazdelėse daug konservantų?

Jų mitybinė vertė menka? Netiesa! Tai mažai kalorijų turintis, tačiau baltymais turtingas produktas, kuris puikiai tinka savo sveikata ir kūno formomis besirūpinantiems, sportuojantiems, aktyviems ir laiką taupantiems žmonėms.

Surimis - japonų virtuvės klasika

Pažvelgę į krabų lazdelių pakuotę pastebėsite užrašą „iš surimio“. Tokį patį užrašą pamatysite ir ant krabų skonio mėsos, džiūvėsiuose paniruotų krabų skonio lazdelių, iš šio produkto suformuotų krabų žnyplių ar krevečių. Kas yra tas surimis?

REKLAMA

Surimis - prieš daugiau nei 800 metų pradėtas gaminti japonų produktas. Didelę japonų dietos dalį, kaip žinia, sudaro žuvis bei kitos jūros gėrybės. Šaldytuvai atsirado ne taip seniai ir išsprendė daugybę produktų saugojimo problemų, o iki tol žmonės vertėsi be jų ir buvo sugalvoję pačių įvairiausių būdų, kaip ilgą laiką išsaugoti produktus. Sugautas žuvis japonai išdorodavo, pašalindavo jų odą ir kaulus, žuvų mėsą sukapodavo labai smulkiai, pridėdavo krakmolo ir prieskonių, o gautą masę laikydavo druskos tirpale. Prisireikus žuvies minkštimas buvo ištraukiamas iš sūrymo, o suformuoti gaminiai buvo verdami ar kepami.

Šiandien surimio gamyboje bei vėlesniame jo formavime naudojama moderni technika, tačiau recepto pagrindas bei šio produkto paruošimo principai išliko nepakitę. Surimis gaminamas iš baltos, neriebios žuvies, pavyzdžiui, ledjūrio menkės, jūrų lydekos, stauridės. Sužvejotos žuvys sparčiai, dar laive arba vos grįžus į sausumą iškaulinamos ir išdorojamos, o pati skaniausia ir aukščiausią mitybinę vertę turinti jų filė naudojama surimio gamyboje - ji susmulkinama, plaunama, išspaudžiamas vanduo, paliekant tik koncentruotus žuvų baltymus. Pastarieji vėliau maišomi su nedidele kitų ingredientų dalimi, paskaninami prieskoniais. Paruoštas surimis suformuojamas į gaminius, kurie verdami garuose, pakuojami, pasterizuojami ir mūsų virtuves pasiekia atvėsinti arba šaldyti.

Surimio produktai - puikus baltymų šaltinis

Surimio gamybos technologijos dėka krabų lazdelėse ir kituose surimio gaminiuose naudojami tik aukščiausios kokybės žuvies baltymai, nėra jokių žvynų, jokių vidurių ar kaulų. Surimio gamyboje nenaudojami konservantai - dėl pasterizacijos proceso surimio gaminiai išsaugo puikų skonį, mitybnę vertę ir yra saugūs naudoti iki pat galiojimo termino pabaigos.

REKLAMA

Taikliai juokaujama, kad krabų skonio lazdelėse žuvies mėsos yra daugiau negu žuvyje - norint pagaminti 100 kg surimio reikia sunaudoti net 357 kg žuvies! Surimio gamyboje, be aukščiausios kokybės žuvies baltymų, taip pat naudojami kiaušinio baltymai, įvairūs krakmolai, aliejus, truputis druskos, prieskoniai ir cukrus.

Baltymai - iš organizmui būtinų aminorūgščių sudarytos medžiagos, reikalingos ląstelių audinių susidarymui, normalios organizmo veiklos reguliavimui, organizme vykstančioms cheminėms reakcijoms, imuninės sistemos darbui. Remiantis Pasaulinės Sveikatos Organizacijos (PSO) duomenimis baltymai turėtų sudaryti 10-15% nesportuojančio žmogaus raciono. Sportuojančių žmonių baltymų poreikis išauga - 15-20% jų kasdienio raciono turėtų sudaryti baltymai.

Surimio produktai - sveikas, greitas ir skanus baltymų šaltinis, kuris puikiai papildo tiek nesportuojančių, o ypač - aktyviai gyvenančių žmonių racioną. Krabų lazdelės bei kiti surimio gaminiai pasižymi švelniu skoniu, tad jie puikiai dera su kitais produktais, įvairiais padažais, jais galima paskaninti salotas, sutrinti užtepėles, susukti sušius, lavašo arba tortilijų suktinukus ar tiesiog greitai užkrimsti darbe, besimokant, norint atgauti jėgas po sunkios treniruotės ar varginančio fizinio darbo.

Mikas
2017-05-02 22:06:40
parodija-naudojant mėšlą gamina sveika maista:)
Atsakyti
GAUK NEMOKAMĄ tv3.lt NAUJIENLAIŠKĮ Į SAVO PAŠTO DĖŽUTĘ:
UŽSISAKYTI
REKLAMA
* 2017-05-08 13:28:33
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Ir as tokio maisto nevalgau.   ATSAKYTI
Mikas 2017-05-02 22:06:40
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
parodija-naudojant mėšlą gamina sveika maista:)   ATSAKYTI
REKLAMA

Top Video

Viktoras Uspaskichas imsis partijos gelbėtojo vaidmens: mes Lietuvai nieko blogo nepadarėme
DABAR RODOMA
Viktoras Uspaskichas imsis partijos gelbėtojo vaidmens: mes Lietuvai nieko blogo nepadarėme
DABAR RODOMA
Nė neketino pasimokyti iš savo klaidų: vilnietis kvaišalus beatodairiškai užsisakinėjo internetu
DABAR RODOMA
Policija skelbia agresyvaus baikerio paiešką: sumušė žmogų ir spruko
DABAR RODOMA
Neužkibkite ant sukčių kabliuko: paviešino įrašą, kaip įtaigiai nusikaltėliai įvilioja į spąstus
DABAR RODOMA
Oksana pažado neištesėjo ir vėl pratrūko: man sunku, nes esu čia
DABAR RODOMA
Gyvenimas virto košmaru: vilnietės plaukai iškrito, ėmė kraujuoti dantys, nuolat pykina
DABAR RODOMA
Meda atvirai papasakojo apie šeimos priekaištus: aš niekados neįtinku
DABAR RODOMA
Lietuvoje aptiko masinę kapavietę: žmonės pakraupę dėl smarvės ir kraupaus vaizdo
DABAR RODOMA
Kristupas įvertino „2 Barų“ komandų poelgius: dabar yra karas
DABAR RODOMA
Atvykus artimiesiems Oksana pratrūko – pasirodė pirmosios ašaros

Televizija

Į viršų