REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krabų lazdelės iš surimio - Lietuvoje mėgstamas produktas, kuris, nepaisant nemenko populiarumo, apipintas gausybe mitų. Krabų lazdelės gaminamos iš žuvies atliekų? Krabų lazdelėse daug konservantų?

Krabų lazdelės iš surimio - Lietuvoje mėgstamas produktas, kuris, nepaisant nemenko populiarumo, apipintas gausybe mitų. Krabų lazdelės gaminamos iš žuvies atliekų? Krabų lazdelėse daug konservantų?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jų mitybinė vertė menka? Netiesa! Tai mažai kalorijų turintis, tačiau baltymais turtingas produktas, kuris puikiai tinka savo sveikata ir kūno formomis besirūpinantiems, sportuojantiems, aktyviems ir laiką taupantiems žmonėms.

REKLAMA

Surimis - japonų virtuvės klasika

Pažvelgę į krabų lazdelių pakuotę pastebėsite užrašą „iš surimio“. Tokį patį užrašą pamatysite ir ant krabų skonio mėsos, džiūvėsiuose paniruotų krabų skonio lazdelių, iš šio produkto suformuotų krabų žnyplių ar krevečių. Kas yra tas surimis?

Surimis - prieš daugiau nei 800 metų pradėtas gaminti japonų produktas. Didelę japonų dietos dalį, kaip žinia, sudaro žuvis bei kitos jūros gėrybės. Šaldytuvai atsirado ne taip seniai ir išsprendė daugybę produktų saugojimo problemų, o iki tol žmonės vertėsi be jų ir buvo sugalvoję pačių įvairiausių būdų, kaip ilgą laiką išsaugoti produktus. Sugautas žuvis japonai išdorodavo, pašalindavo jų odą ir kaulus, žuvų mėsą sukapodavo labai smulkiai, pridėdavo krakmolo ir prieskonių, o gautą masę laikydavo druskos tirpale. Prisireikus žuvies minkštimas buvo ištraukiamas iš sūrymo, o suformuoti gaminiai buvo verdami ar kepami.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien surimio gamyboje bei vėlesniame jo formavime naudojama moderni technika, tačiau recepto pagrindas bei šio produkto paruošimo principai išliko nepakitę. Surimis gaminamas iš baltos, neriebios žuvies, pavyzdžiui, ledjūrio menkės, jūrų lydekos, stauridės. Sužvejotos žuvys sparčiai, dar laive arba vos grįžus į sausumą iškaulinamos ir išdorojamos, o pati skaniausia ir aukščiausią mitybinę vertę turinti jų filė naudojama surimio gamyboje - ji susmulkinama, plaunama, išspaudžiamas vanduo, paliekant tik koncentruotus žuvų baltymus. Pastarieji vėliau maišomi su nedidele kitų ingredientų dalimi, paskaninami prieskoniais. Paruoštas surimis suformuojamas į gaminius, kurie verdami garuose, pakuojami, pasterizuojami ir mūsų virtuves pasiekia atvėsinti arba šaldyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Surimio produktai - puikus baltymų šaltinis

Surimio gamybos technologijos dėka krabų lazdelėse ir kituose surimio gaminiuose naudojami tik aukščiausios kokybės žuvies baltymai, nėra jokių žvynų, jokių vidurių ar kaulų. Surimio gamyboje nenaudojami konservantai - dėl pasterizacijos proceso surimio gaminiai išsaugo puikų skonį, mitybnę vertę ir yra saugūs naudoti iki pat galiojimo termino pabaigos.

Taikliai juokaujama, kad krabų skonio lazdelėse žuvies mėsos yra daugiau negu žuvyje - norint pagaminti 100 kg surimio reikia sunaudoti net 357 kg žuvies! Surimio gamyboje, be aukščiausios kokybės žuvies baltymų, taip pat naudojami kiaušinio baltymai, įvairūs krakmolai, aliejus, truputis druskos, prieskoniai ir cukrus.

REKLAMA

Baltymai - iš organizmui būtinų aminorūgščių sudarytos medžiagos, reikalingos ląstelių audinių susidarymui, normalios organizmo veiklos reguliavimui, organizme vykstančioms cheminėms reakcijoms, imuninės sistemos darbui. Remiantis Pasaulinės Sveikatos Organizacijos (PSO) duomenimis baltymai turėtų sudaryti 10-15% nesportuojančio žmogaus raciono. Sportuojančių žmonių baltymų poreikis išauga - 15-20% jų kasdienio raciono turėtų sudaryti baltymai.

Surimio produktai - sveikas, greitas ir skanus baltymų šaltinis, kuris puikiai papildo tiek nesportuojančių, o ypač - aktyviai gyvenančių žmonių racioną. Krabų lazdelės bei kiti surimio gaminiai pasižymi švelniu skoniu, tad jie puikiai dera su kitais produktais, įvairiais padažais, jais galima paskaninti salotas, sutrinti užtepėles, susukti sušius, lavašo arba tortilijų suktinukus ar tiesiog greitai užkrimsti darbe, besimokant, norint atgauti jėgas po sunkios treniruotės ar varginančio fizinio darbo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų