REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Įtariamieji (nuotr. tv3.lt)

Vieni labiausiai pastaraisiais mėnesiais visą Lietuvą sukrėtusių įvykių vienaip ar kitaip siejasi su Kėdainiais. Į tai dėmesį atkreipė ir internautai, kurie socialiniuose tinkluose pradėjo atvirai diskutuoti, kas yra negerai, kad nuolat, deja, ne iš geriausios pusės linksniuojamas nedidelio Lietuvos centre esančio miesto pavadinimas.

14

Vieni labiausiai pastaraisiais mėnesiais visą Lietuvą sukrėtusių įvykių vienaip ar kitaip siejasi su Kėdainiais. Į tai dėmesį atkreipė ir internautai, kurie socialiniuose tinkluose pradėjo atvirai diskutuoti, kas yra negerai, kad nuolat, deja, ne iš geriausios pusės linksniuojamas nedidelio Lietuvos centre esančio miesto pavadinimas.

REKLAMA

Viskas prasidėjo dar kiek daugiau nei prieš metus, kai Kėdainių rajone, Saviečių kaime, tėvas, įmesdamas į šulinį, pražudė du mažamečius vaikus. Vėliau vyras pripažintas nepakaltinamu, tačiau Saviečių tragedijos atgarsiai nenutilo dar labai ilgai.

Prabėgo šiek tiek laiko ir jau pačiuose Kėdainiuose mirtinai, kaip įtariama mamos ir jos sugyventinio G. Kontenio, sumuštas vos ketverių metukų berniukas. Ir lyg to būtų maža, kitas rezonansinis įvykis, plungiškės Ievos Strazdauskaitės pagrobimas ir nužudymas, vėl atvedė į Kėdainius, kur gyveno keli įtariamieji šiuo itin žiauriu nusikaltimu.

REKLAMA
REKLAMA

Diskusijos internete

Nebūtina toli dairytis ir taip pavadinkime smulkesnių nusikaltimų. Vienas tokių nutiko kovo viduryje. Į Kėdainių policijos pareigūnus kreipėsi vyras, kuris pareiškė, kad Kėdainių r., Krakių mstl., jį užpuolė du jaunuoliai.

REKLAMA

Vienas jų, daiktu panašiu į švirkštą, įdūrė keturis kartus į ranką, o kitas atėmė piniginę, kurioje buvo 10 eurų ir jo vardu išduota asmens tapatybės kortelė.

Būtent po šiuo įvykiu ir prasidėjo „Facebook“ vartotojų diskusija. „Iš neturėjimo, ką veikti. Tušti tie Kėdainiai. Išskyrus keletą įmonių, nieko daugiau nemato. Tai sėdi ant adatų ir kirtinėja euro centus“, - rašė vienas internautas.

„Jau nebe Kauną, o Kėdainius jei aptvertų tvora, tai visi žinotų už ką sėdi...“, - juodą humorą pasitelkė kitas „Facebook“ vartotojas. „Keli metai iš eilės Kėdainiai pasižymi ne kokiais atgarsiais ir įvykiais“, „Siaubas, kas ten tuose Kėdainiuose darosi“ – replikavo kiti internautai.

REKLAMA
REKLAMA

Visur taip pat?

Naujienų portalas tv3.lt susisiekė su Kėdainių rajono policijos komisariato (PK) viršininku Artūru Jusu ir uždavė klausimą, kodėl tokia nedėkinga kriminogeninė situacija susiklostė Kėdainiuose?

„Didžiausias iššūkis yra padaryti Kėdainius saugiais. Bet nepasakyčiau, kad šis miestas labai išsiskiria nusikalstamumo prasme. Situacija Kėdainiuose mažai kuo skiriasi nuo bendros padėties visoje Lietuvoje.

Kiek atkreipiau dėmesį, tai vyrauja smurtas artimoje aplinkoje. Gal visuomenė nebe tokia pakanti ir stengiasi pranešti pareigūnams apie tai dažniau. Tad šis iššūkis yra vienas pagrindiniu“, - pasakojo tik nuo kovo 1 d. Kėdainių rajono PK viršininku tapęs A. Jusas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasiteiravus, ar policija stebi Kėdainiuose gyvenančius anksčiau teistus ir su policijos reikalų turėjusius asmenis, A. Jusas nedaugžodžiavo:

„Mes vykdome tiek bendrą, tiek individualią prevenciją. Jei yra asmenys, kurie kelia įtarimų, tai tikriname su kuo tie žmonės bendraują, ką veikia.

Apie regione susiklosčiusią situaciją pokalbis su Kėdainių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Olga Urboniene.

- Pastaraisiais mėnesiais Kėdainiai dažnai linksniuojami kriminaliniame kontekste. Kur, jūsų nuomone, slypi didžiausios problemos?

- Peržiūrėjus oficialią 2017 metų dviejų mėnesių statistiką, matyti, kad Kėdainių rajone nėra tokia bloga kriminogeninė situacija. Pavyzdžiui, Kėdainių r. ištirta 34,2 proc. nusikaltimų (Respublikoje vidurkis – 35,4 proc.). Teisti asmenys padarė 2,8 proc. visų nusikalstamų veikų (Respublikoje – 4,1 proc.), nepilnamečių įvykdytos nusikalstamos veikos sudaro 2,8 visų įvykdytų nusikalstamų veikų (Respublikoje – 4,1 proc.). Kėdainiuose per 2017 m. du mėnesius užregistruotas 1 nužudymas, Lietuvoje per tą patį laikotarpį registruotas 21 nužudymas.

REKLAMA

Pagal oficialią statistiką Kėdainių r. per du šių metų mėnesius užregistruota 180 nusikalstamų veikų (kituose Kauno apskr. rajonuose užregistruota nusikalstamų veikų: Raseinių r. – 91, Kauno r. – 281, Jonavos r. – 139, Kaišiadorių r. – 99, Prienų r. – 82, Raseinių r. – 91). Kauno apskrityje ištirta 33,7 proc. nusikalstamų veikų.

Kėdainių r. 2017 m. per du mėnesius užregistruoti 8 sunkūs ir labai sunkūs nusikaltimai (Kauno apskrityje – 80). Kėdainių r. ištirtas 1 sunkus ar labai sunkus nusikaltimas (ištyrimas − 11,1 proc.). Iš viso Kėdainių r. šiais metais registruota 168 nusikalstamos veikos. Sunkūs ir labai sunkūs sudaro 4,8 proc. nuo visų registruotų nusikalstamų veikų (Lietuvoje per du mėn. registruotos 9 098 nusikalstamos veikos, 441 sunkūs arba labai sunkūs nusikaltimai, t. y. taip pat 4,8 proc.). Tokia yra statistika. Ir kaip matome, Kėdainių rajonas tikrai nėra kažkuo išskirtinis. Galiu tik numanyti, kodėl, kai kiekviename Lietuvos mieste kasdien registruojami nusikaltimai, toks padidėjęs dėmesys yra būtent Kėdainių rajonui. Pavyzdžiui, keturmečio nužudymas Kėdainiuose ir analogiškas nusikaltimas, kai buvo nužudytas septynių mėnesių kūdikis Šiauliuose sulaukė skirtingo žiniasklaidos atstovų dėmesio. Tačiau tai yra labiau retorinis klausimas.

REKLAMA

Kalbant apie problemas: ar jos slypi tik socialinėje atskirtyje, ar netinkamoje įtariamų/teistų asmenų priežiūroje? Tikriausiai ne, problemų yra visur, pradedant įstatymų leidyba ir baigiant gyvenimo kokybe Lietuvoje. Šiandien akivaizdu yra tai, kad užaugo karta, kuri neturi socialinių įgūdžių. Jaunų žmonių karta, kai jaunas žmogus laisva valia pasirenka gauti pašalpą, o ne dirbti darbą ir gauti darbo užmokestį. Identifikuodama problemas noriu pabrėžti, spręstinų ir tobulintinų procesų yra visose veiklose, kiekviename bendravimo ir bendradarbiavimo etape. Ir mes visi, visos institucijos, kiekvienas žmogus savo kasdieniame darbe ir po darbo turime pradėti veikti dar atsakingiau pirmiausia patys. Ir klausimą, ką aš šiandien galiu padaryti, kad rytoj būtų geriau, turime užduoti sau kiekvienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Vyrauja tendencija, kad darbo negalintis susirasti jaunimas yra labiau linkęs nusikalsti. Kokia situacija su bedarbyste Kėdainiuose?

- Kėdainių rajone registruotas nedarbas vasario mėnesį, lyginant su sausiu, išliko nepakitęs − 9,3 proc. (šalies 8,8 proc.) Kovo 1 d. darbo biržoje buvo įregistruota 2,7 tūkst. rajono gyventojų, neturinčių darbo, 233 − dalyvavo laikino užimtumo priemonėse.

Per vasarį Kėdainių skyriuje bedarbiais užsiregistravo 356 asmenys, ieškantiems darbo pasiūlytos 424 laisvos darbo vietos rajone. Per mėnesį įsidarbino 196, dar 62 − pradėjo darbinę veiklą pagal verslo liudijimą iki 6 mėn. Prieš metus nedarbas teritorijoje buvo 9,6 proc. Lyginant nedarbo tendencijas su praėjusiais metais, matyti, kad nedarbas mažėja. 2016 m. vidutinis metinis nedarbo lygis rajone buvo 7,1 proc. (šalies 8,0 proc.).

REKLAMA

Kėdainių rajonas yra vienas iš rajonų šalyje, kur nedarbas nėra aukštas, ypač sąlygojamas darbų sezoniškumo, kadangi daug veiklų susiję su sezonine veikla (žemės ūkis, cukraus ir ledų gamyba). Neaukštą nedarbą lemia stabiliai dirbančios įmonės, stiprūs rajono ūkininkai ir žemės ūkio įmonės, o ir patys gyventojai yra gana verslūs ir aktyvūs, vykdydami veiklas pagal individualios veiklos pažymas, dirbdami su verslo liudijimai. Dėl to, mūsų rajonas gali pasigirti mažiausiu ilgalaikių bedarbių skaičiumi (2016 m. ilgalaikių bedarbių nuo bendro bedarbių skaičiaus sudaro 19,3 proc., šalies 26,5 proc.)

Jaunimo iki 29 m., kurie neturi darbo ir registruoti darbo biržoje, 2017 m. kovo 1 d. buvo 388 asmenys, t. y. 4,6 proc. (jaunimo iki 29 m. nedarbas 2017 m. kovo 1 d. yra 4,6 proc., praėjusiais metais tuo pačiu metu siekė 5,1 proc.). Galime pastebėti, kad jaunas žmogus darbdaviams yra patrauklesnis, negu, pavyzdžiui, vyresni asmenys. Jaunimas yra aktyvus, mobilus, turintis tikslą gauti nemažą atlygį, bet taip pat yra jaunuolių, kurie nėra apsisprendę ir nežino, ko nori, silpna jų motyvacija, atsakomybės stoka, neturi kvalifikacijos (apie 30 proc. registruotų jaunuolių darbo biržoje neturi jokios kvalifikacijos, didėja jaunuolių skaičius tik su pradiniu išsilavinimu).Tai rodo, kad turime sisteminę problemą. Mūsų švietimo sistema neatitinka darbo rinkos poreikio. Taip pat yra žmonių, kurie, jeigu galima taip įvardinti, nenori dirbti, mokykis, o nori gyventi iš socialinių pašalpų, naudotis kitomis valstybės suteikiamomis lengvatomis, motyvuodami tuo, kad netenkina mokamas darbo užmokestis ir dirbti oficialiai neapsimoka, nes turi įsipareigojimų antstoliams.

REKLAMA

Dar viena problema – nelegalus darbas. Šiandien tai yra labai opi problema, ir atitinkamos institucijos turėtų imtis griežtesnių priemonių.

- Kokia situacija su socialinės rizikos šeimomis Kėdainiuose ir Kėdainių rajone?

- Statistika rodo, kad socialinės rizikos šeimų mažėja kasmet. 2016 metais rajone buvo 228 rizikos šeimų, 2015 metais − 258 šeimos, 2014 metais − 277 šeimos. 2017 m. pradžioje yra 214 socialinės rizikos šeimų. Kėdainių mieste yra 66 socialinės rizikos šeimos, kuriose auga 103 vaikai. Kaimiškosiose seniūnijose yra 148 šeimos, kuriose auga 389 vaikai. Yra 24 socialinių darbuotojų etatai. Vienam socialiniam darbuotojui tenka vidutiniškai 10 šeimų. To nepakanka, turėtų tekti apie 5 šeimos, juk jeigu socialinis darbuotojas turi dešimt šeimų, reiškia, kad vidutiniškai per savaitę gali skirti šeimai po keturias valandas, kas yra nepakankama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aišku, vienoms šeimoms, kurios priskiriamos aukštai socialinei rizikai, reikia daugiau dėmesio, jos lankomos ne rečiau kaip aštuonis kartus per mėnesį, padidintos socialinės rizikos šeimos lankomos ne rečiau kaip šešis kartus per mėnesį, vidutinės socialinės rizikos šeimos lankomos ne rečiau kaip keturis kartus per mėnesį, Stebimos šeimos lankomos ne rečiau kaip kartą per mėnesį.

Visos šeimos, kuriose bent vienam vaikui yra nustatyta laikinoji globa (rūpyba), yra priskiriamos didelės socialinės rizikos šeimoms, darbuotojai lankosi 2 kartus per savaitę, stengdamiesi padėti mamoms, sudaryti tinkamas gyvenimo sąlygas, kad jų vaikai galėtų grįžti į šeimas.

REKLAMA

Socialinis darbuotojas neatlieka socialinės rizikos šeimų patikrinimų, jis teikia joms paslaugas. Socialinis darbuotojas turi dirbti kartu su šeima, pelnyti šeimos pasitikėjimą, jis turi mokyti jas įgūdžių, kurių jos neturi, organizuoti specialistų paslaugas.

Socialiniai darbuotojai dirba lanksčiai, stengiamasi darbo grafiką sudėlioti taip, kad šeimos bent kartą per savaitę būtų aplankytos ir po darbo valandų, taip pat savaitgaliais ir švenčių dienomis.

Dirbant su socialinės rizikos šeima, svarbiausia tęstinumas. Blogybė yra ta, kad šeimos dažniausiai įrašomos į socialinės rizikos šeimų apskaitą dėl socialinių įgūdžių stokos, dažnai tėvai patys turi specialiųjų poreikių, todėl, kad ir kaip dažnai socialinis darbuotojas lankytų tas šeimas, pokyčiams pasiekti reikia labai daug laiko.

REKLAMA

- Papasakokite, kokių veiksmų Jūs kaip savivaldybės atstovai galite imtis, kad pavyktų išvengti skaudžių nelaimių?

- Kėdainių rajono savivaldybėje patvirtinta socialinio darbo su socialinės rizikos šeimomis tvarka, kurioje socialinės rizikos šeimos suskirstytos į lygius, sukonkretintas šeimų lankomumo dažnumas, įvestas stebimos šeimos statusas bei numatytas darbo su stebima šeima reglamentavimas. Įgyvendinant vaikų globos sistemos pertvarkos Kėdainių rajone planą 2017 metais steigiamas pagalbos šeimai centras.

Nuo 2017 metų liepos 1 dienos bus įvestas koordinatoriaus socialiniam darbui su socialinės rizikos šeimomis etatas. Darbuotojai darbui su socialinės rizikos šeimomis dirba slankiuoju grafiku.

REKLAMA
REKLAMA

Šiais metais visoms seniūnijoms bus nupirkti nauji automobiliai tam, kad galimybė pasiekti socialinės rizikos šeima būtų dar geresnė. Yra pasirašytos bendradarbiavimo sutartys su VšĮ Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centru, VšĮ Kėdainių ligonine, Kėdainių policijos komisariatu bei pasirašomos sutartys su visomis savivaldybės ugdymo įstaigomis.

Tačiau mes visi turime suprasti, kad, tik įsitraukus bendruomenei ir kiekvienam iš mūsų, galima užtikrinti efektyvią prevenciją. Faktas, kad nei socialinis darbuotojas, nei vaiko teisių apsaugos specialistas ar policininkas, visą laiką nebus kartu su šeima. Tik gavus ir operatyviai sureagavus į informaciją įmanoma užtikrinti efektyvią pagalbą.

Kėdainių rajono savivaldybė nuolat organizuoja pokalbius su bendruomene, tarpinstitucinius (socialinės apsaugos, sveikatos, policijos, švietimo ir kt. specialistų) pasitarimus, kurių tikslas aptarti konkrečius atvejus, problemas, taip pat socialinių darbuotojų pasitarimus su savivaldybės Vaiko teisių apsaugos ir Socialinės paramos skyrių darbuotojais. Kėdainių rajono darbo su socialinės rizikos šeimomis tvarkoje yra reglamentuota, kokia informacija ir iš kokių institucijų turi būti surenkama apie šeimą, sudaromi darbo su šeima planai, kuriuose nustatyta, su kokiomis konkrečiomis institucijomis bendradarbiauja soc. darbuotojas teikdamas šeimai soc. paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų