REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Maddi ir Lloydas Wrightai  (nuotr. Instagram)

Maddi ir Lloydas Wrightai spalį susilaukė savo antrosios atžalos sūnaus Marlow.

19

Maddi ir Lloydas Wrightai spalį susilaukė savo antrosios atžalos sūnaus Marlow.

REKLAMA

Buvusio realybės šou „House Rules“ žvaigždės atskleidė, jog kartu su naujo vaikelio džiaugsmu jai teko susidurti ir su per keturis mėnesius užklupusiais įvairiais iššūkiais, be to, moteris teigė, kad ji gailisi maitinusi savo sūnelį krūtimi.

„Gailiuosi, jog savo sūnų maitinau iš krūties,“ – savo „Instagram“ paskyroje rašė dviejų vaikų mama Maddi.

Su šiuo teiginiu daugelis nesutiktų, tačiau moteris atskleidžia tiesą: „Per tris savaites nuo tos dienos, kai nustojau savo sūnų maitinti krūtimi, aš visiškai pasikeičiau. Esu geresnė žmona ir mama. Jaučiuosi labiau energinga. Yra akimirkų, kai sūnaus nėra šalia, todėl jo šiek tiek pradedu ilgėtis. Turiu daugiau laisvo laiko, kurį galiu skirti savo kitam sūnui. Esu švelnesnė net vyrui.“

Maddi teigė, jog ji daugiau nebesvarsto, ar išeiti į miestą ar ne, nes ji pagaliau gali dėvėti jai patinkančius drabužius ir nesirūpinti dėl nepatogių maitinimo liemenėlių ir pieno pratekėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Galiu vėl lankytis sporto salėje ir retkarčiais pabūti visiškai viena namuose. Žinau, jog susilauksiu daug neigiamų komentarų, tačiau, mano nuomone, svarbu papasakoti kitoms mamoms apie tai, jog jos taip pat gali rinktis. Yra daugybė būdų kaip būti mama, tačiau taip pat reikia nepamiršti, jog mama turi būti laiminga,“ – tęsė Maddi.

REKLAMA

Moteris socialiniame tinkle sulaukė labai daug palaikymo iš kitų mamų. Viena jų rašė: „ Mano vyrui labai patinka naktį valgydinti dukrą iš buteliuko. Mama geriausiai pažįsta savo kūdikį ir žino, kas jam ir pačiai mamai priimtiniausia.“

„Kam rūpi tai, kaip tu elgiesi. Svarbiausia, jog mažylis yra pamaitintas,“ – pridūrė kita.

Prieš tai Maddi „Instagram“ paskyroje patalpino kitą nuotrauką, kurioje ji rankose laiko savo naujagimį, o jos vyriausias sūnus stovi šalia. Prie nuotraukos mama labai smulkiai išdėstė apie iššūkius, su kuriais jai teko susidurti.

REKLAMA
REKLAMA

„Motinystė - tai lyg granata, kuri susprogdino mane į milijonus gabalėlių. Visi mano audiniai ir ląstelės buvo išbandyti. Buvo akimirkų, kai nebesuprasdavau, kas aš tokia esu. Kartais norėdavau pabėgti ir niekada negrįžti. Dažnai verkdavau be jokios priežasties. Kai pažiūrėdavau į savo kūną, jo beveik neatpažindavau, be to, kartais jausdavausi lyg pati blogiausia mama,“ – rašė Maddi. „Tačiau šiandien, atsikėlus 1:30 ir 3 val. nakties pamaitinti naujagimio, o 4:45 val. ir savo vyriausiojo sūnaus, supratau, kad nesu jau tokia prasta visam šitam reikale. Vidutiniškai miegu 4 valandas, o kiekvieną akimirką, kai mano akys yra atmerktos, praleidžiu prižiūrėdama savo berniukus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Net jei ir visą dieną Maddi praleido dėvėdama pižamą, plaukus surišusi į netvarkingą kuodą ir nuolat ištinusiomis krūtimis, pažiūrėjus į juos nuostabius ir laimingus berniukus moteris pagalvoja, jog kažką tikrai daro teisingai.

Psichologės komentars

Psichologė Ramunė Murauskienė teigia, kad žindymas daugeliui moterų yra didelis iššūkis. Ne tiek kančia, kiek nepatogumas. Kai moteris yra pakankamai brandi ir suvokia savo atsakomybę prieš vaiką, kai ji yra įsisąmoninusi savo paskirtį ir gali pasitarnauti vaikui, žindymas tampa natūraliu procesu. Moteris ramia širdimi atsiduoda naujagimiui, vėliau kūdikiui, nes supranta žindymo prasmę.

Naujagimiui mamos pienas yra ir maistas, ir gėrimas, ir vaistas, ir desertas, ir užkandis. Kai vaikelis gimsta sveikas, mama pasirenka jį maitinti pagal naujagimio poreikį, kai vaikas miega, mama gali ilsėtis pati ar užsiimti kita veikla. Kai vaikelis gimsta vangesnis, mažesnis ar turi didesnį bilurubino kiekį, mama labiau dirba žindydama, gali tekti maitinti kas dvi valandas. Tačiau tai netrunka amžinai. Labai nedidelis procentas moterų negali žindyti. Žindymo sėkmė yra dažniausiai mamos rankose ir priklauso nuo jos nusiteikimo bei stropumo.

REKLAMA

Vėliau mamos pienas - tai ne tik maistas. Vaikelis nori žįsti, kai jam reikia paguodos, kai skauda dygstantys dantys, kai buvo sunkesnė diena ar patyrė ilgą išsiskyrimą su mama. Nuo pat gimimo tarp vaiko ir mamos labiausiai žindymo metu formuojasi prieraišumas, būtinas, kad naujas žmogus išgyventų ir taptų sveika asmenybe.

Ir mamai labai svarbus yra žindymo procesas. Juk kai mamą žindo, išsiskiria hormonas, kuris mamą veikia raminančiai. O kiek dar nutinka kitų nuostabių patyrimų.

Retai kada mamos prisimena žindymą kaip kažkokį sunkų darbą. Dažniausiai mamos žindymą mini kaip stebuklą, suartinusį jas su vaikais.

Kodėl žindyti nėra paprasta ar lengva? Todėl, kad mama tampa vaikui kurį laiką nepakeičiama. Yra vaikų, kurie atsisako mėgautis nutrauktu pieneliu. Yra vaikų, kurie nori dažnai žįsti, nori miegoti prie krūties. Ir tai yra normalu. Ir tai netrunka amžinai. Atsakingas vaikų auginimo procesas įpareigoja mamą laikytis tam tikros dienotvarkės, atsisakyti svaigalų, apriboja mamos laisvę daryti, ką nori ir kada nori. Nes vaikas yra labai priklausomas nuo mamos, Tačiau už tai mama dovanoja vaikui tai, kas jam yra gyvybiškai svarbu: fizinę, psichologinę sveikatą, saugumą ir tinkamiausią maistą.

REKLAMA

Kodėl kai kurios mamos atsisako žindyti? Todėl, kad nesuvokia savo atsakomybės vaiko augime, neįsisąmonina savo paskirties, nenori turėti tokios bejėgės ir priklausomos būtybės 24 valandas per parą visus metus ar du ir nenori savęs riboti. Nešioti žindymui nepritaikytus rūbus, nespėti patenkinti visų savo poreikių, atsisakyti svaigalų, keisti gyvenimo būdą, tempą ir pan.

Atsisakymas žindyti niekaip nesusijęs su geresniais santykiais. Tiesiog žindančiai mamai verta ieškoti laiko savo poilsiui, pagalbos iš kitų žmonių, ypač auginant kelis mažus vaikus. Lengviausias kelias - nepavargti, todėl nežindyti. Vaikai yra verti geresnių sprendimų, su kuriais ir mes galime išsaugoti savo tapatybę ir laisvę gyventi laimingai.

Nors žindymas trunka vos kelis metus ar mažiau, jis yra gyvybiškai svarbus naujajai gyvybei.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų