REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Čekija, Vengrija ir Slovakija sunerimo dėl į jų šalis patenkančių Tarptautinių maisto gamybos bendrovių produktų kokybės. Anot jau ne kartą atlikto čekų tyrimo – prekių kokybė Vakarų ir centrinių, bei rytų Europos šalių skiriasi. Mitai apie prastesnę produktų kokybę Lietuvoje sklando jau gana ilgą laiką. Tad nusprendėme paklausti atsakingų institucijų, ar apie tokią problemą jie žino.

Čekija, Vengrija ir Slovakija sunerimo dėl į jų šalis patenkančių Tarptautinių maisto gamybos bendrovių produktų kokybės. Anot jau ne kartą atlikto čekų tyrimo – prekių kokybė Vakarų ir centrinių, bei rytų Europos šalių skiriasi. Mitai apie prastesnę produktų kokybę Lietuvoje sklando jau gana ilgą laiką. Tad nusprendėme paklausti atsakingų institucijų, ar apie tokią problemą jie žino.

REKLAMA

Tyrimai atskleidė, kad produkcijos kokybė smarkiai skiriasi. Slovakijoje Žemės ūkio ministerijos maisto kokybės inspektoriai patikrino 22 maisto produktus, kurie taip pat buvo parduodami kaimyninėje Austrijoje praėjusių metų lapkričio ir gruodžio mėnesiais. Pasipiktinimas kilo, kai vasario 14-ąją buvo paviešinti tyrimų rezultatai: produkcijos kokybė ryškiai skyrėsi. Tyrimas parodė, kad Slovakijoje parduodami produktai kai kuriais atvejais turėjo didesnį kiekį dirbtinių saldiklių ir konservantų, daugiau riebalų ir mažiau mėsos, ir netgi bendras produkcijos svoris gramais galėjo skirtis slovakų nenaudai.

Lietuviai netikrina

Lietuvos Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Jurgita Savickaitė informuoja, kad jų tarnyba tokiais tyrimais neužsiima. „Galbūt ir yra tikrinama, bet aš apie tai nesu girdėjusi. Mes kaip kontrolės institucija neturime tokių įgaliojimų. Čia gautųsi taip, kad reikėtų važiuoti į kitą šalį ir atrinkinėti mėginius būtent ten, tada daryti kažkokį tyrimą. Kokybės klausimas yra truputį kitas reikalas, nei kad maisto produktų sauga“, - teigia Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Apie kitose šalyse atliktus maisto kokybės vertinimo tyrimus, tarnybos atstovė yra girdėjusi. Tačiau anot jos, jie nėra tinkami ir reprezentatyvūs. „Ištirta tik po keletą produktų. Ir kiek esu girdėjusi prieš keletą metų, tai pavyzdžiui įmonė „Jacobs“ tada pasakė, kad skiriasi produktai iš tiesų, bet dėl to, kad rytų europiečiams patinka šiek tiek kitokių skoninių savybių kava, bei vakarų europiečiai. Ir jie į tai orientuojasi. Ir pagal tai spręsti ta kokybė geresnė, ar blogesnė, gamintojai neapsiima“, - situaciją vertina J. Savickaitė.

REKLAMA

Anot pašnekovės, šį klausimą reikėtų spręsti Europos lygiu. „O šiaip tai yra kelti Europos komisijoje šitie klausimai ir mūsų manymu, tai ir turėtų būti sprendžiama Europos komisijos lygiu. Užsakoma mokslinė studija, kuri užsiimtų palyginti mėginius, su reprezentatyviomis, nešališkomis ir moksliškai pagrįstomis išvadomis. Ir pasakytų, ar tai yra interpretacijos, dar įvertintų vartotojų įpročius. Ir tada jau pasakytų, ar tai yra tiesa, ar tiesiog interpretacijos. Nes bendrą rinką reguliuoja būtent jie“, - tv3.lt naujienų portalui sakė tarnybos vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Planuojama veikti šia linkme

Maisto ir veterinarijos tarnyba teigė, kad tai yra Europos Komisijos klausimas. Europos Komisijos narys, atsakingas už sveikatą ir maisto saugą, Vytenis Andriukaitis teigia, kad kol kas išspręsti šio klausimo negalima, tam reikia daugiau informacijos. "Žmonės kelia ši klausimą - ši tema yra svarbi. Gerai, kad šalys narės atkreipė į tai dėmesį. Mano kolege Vera Jourova, atsakinga už vartotojus, pasiruošusi veikti šia linkme. Tai nėra maisto saugos klausimas. Tačiau manau ,kad reikia diskutuoti kaip ir ką galima padaryti. Reikia daugiau informacijos, daugiau tyrimu šalyse ir tuo pagrindu kalbėtis kokie gali būti kiti žingsniai", - teigia V. Andriukaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vartotojai nesiskundžia

Lietuvos vartotojų teisių apsaugos tarnyba taip pat informuoja, kad jokių vartotojų skundų dėl prekių kokybės skirtumo Lietuvoje ir užsienyje nėra gavusi. Atstovė patikino, kad tokie skundai nebuvo gauti nei dėl maisto produktų, nei dėl kitų prekių.

Vartotojų skonio skirtumų legenda Centrinėje Europoje

ES teisė šiuo metu leidžia gaminti skirtingą produkciją panašiai ar identiškai atrodančioje produkcijoje, jeigu sudėtis yra nurodoma ant pakuotės. Jeigu produkcija atitinka kokybės standartus, maistą gaminančios bendrovės gali pardavinėti skirtingos sudėties produkciją skirtingose šalyse. Atsakomybė už produkcijos patikrinimą tokiu būdu yra perkeliama ant pirkėjo pečių, kuris turėtų savarankiškai įsitikinti, kad jį pasiekia geriausios kokybės produkcija.

REKLAMA

Tarptautinių bendrovių oficialūs komentarai iš esmės nesiskiria: tai arba „skirtingu gamybos laikotarpiu patikrintos prekės ir iš to atsiradę skirtumai“, arba „vartotojų skonių skirtumas, todėl produkcija yra tikslingai gaminama kito skonio“.

Tačiau Čekijos ministras M. Jurečka atmeta tokius pasiteisinimus, sakydamas, kad centrinės ir rytų Europos šalys turi stiprius istorinius ryšius. „Aš tikrai nemanau, kad čekų ir austrų skonis gali skirtis,“ – teigia čekų ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų