REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maždaug 300 migrantų pirmadienį šturmavo sieną tarp Maroko ir Ispanijos Seutoje – kelios dienos po vieno didžiausių pastarojo dešimtmečio migrantų antplūdžių per šią sieną.

Maždaug 300 migrantų pirmadienį šturmavo sieną tarp Maroko ir Ispanijos Seutoje – kelios dienos po vieno didžiausių pastarojo dešimtmečio migrantų antplūdžių per šią sieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pranešė pareigūnai, jauni migrantai lipo per aukštą sieną, žyminčią tvorą į šią Ispanijos valdą Šiaurės Afrikoje, ir džiūgavo pagaliau patekę į Europos Sąjungos valstybę.

REKLAMA

Kai kas bučiavo žemę ir šaukė „Ačiū, Viešpatie“ ir „Viva Espana“ („Tegyvuoja Ispanija“), bet kai kurių migrantų rankos ir kojos po lipimo per tvorą buvo kruvinos, o drabužiai – suplėšyti.

Seuta ir Melilja – kitas Ispanijos anklavas Šiaurės Afrikoje – yra vienintelės su Afrikos šalimis tiesiogiai besiribojančios Europos Sąjungos teritorijos. Į jas veržiasi afrikiečiai migrantai, trokštantys geresnio gyvenimo Europoje. Žmonės mėgina patekti į anklavus lipdami per pasienio tvoras, plaukdami palei pakrantę arba pasislėpę transporto priemonėse.

REKLAMA
REKLAMA

Ispanijos policija naujienų agentūrai AFP nurodė, kad į Seutos teritoriją „pateko 300 (migrantų, o) bandė dvigubai daugiau“.

Vos prieš kelias dienas, penktadienį, per pasienio tvorą perlipo beveik 500 migrantų. Tai vienas didžiausių į Seutą patekusių migrantų skaičių nuo 2005 metų, kai pasienio tvora buvo sustiprinta.

Incidentai įvyko Marokui ir ES ginčijantis dėl laisvosios prekybos žemės ūkio ir žuvininkystės produktais susitarimo interpretavimo.

2016 metų pabaigoje vienas ES teismas nusprendė, kad šis susitarimas netaikytinas Vakarų Sacharai – buvusiai Ispanijos kolonijai, kurią dabar kontroliuoja Rabatas ir kur sahravių sukilėlių judėjimas „Polisario Front“ kovoja už nepriklausomybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismas nurodė, jog šios ginčijamos teritorijos statusas tarptautinės bendrijos požiūriu tebėra neaiškus. ES nepripažįsta jos Maroko dalimi.

Toks sprendimas sudarė sąlygas „Polisario Front“ ir jo šalininkams ginčyti prekybą produktais iš Vakarų Sacharos tarp Maroko ir 28 ES valstybių.

Sprendimas supykdė Maroką, kuris vasario 7 dieną užsiminė, kad tai gali nulemti „naują migracijos srautą“ į Europą ir sukelti žemynui „pavojų“.

Praėjusį kartą tokie masiniai bandymai patekti į ES vyko Naujųjų metų dieną: daugiau kaip 1 000 migrantų bandė peršokti aukštą dvigubą tvorą tarp Maroko ir Seutos. Per incidentą vienas pareigūnas neteko akies.

Anklavą juosia 8 km ilgio ir 6 m aukščio dviguba spygliuotos vielos tvora.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų