REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Mantas Petrauskas (nuotr. asm. archyvo)

Mantas Petrauskas – vienintelis lietuvis, stažavęsis Japonijos virtuvėje ir mokęsis gaminti nuodingiausią pasaulyje fugu žuvį. Jei žuvis paruošta netinkamai – ją suvalgęs žmogus gali mirti. M. Petrauskas tv3.lt papasakojo, kaip sunkiai japonai jį įsileido į virtuvę ir kokie jausmai jį aplankė.

11

Mantas Petrauskas – vienintelis lietuvis, stažavęsis Japonijos virtuvėje ir mokęsis gaminti nuodingiausią pasaulyje fugu žuvį. Jei žuvis paruošta netinkamai – ją suvalgęs žmogus gali mirti. M. Petrauskas tv3.lt papasakojo, kaip sunkiai japonai jį įsileido į virtuvę ir kokie jausmai jį aplankė.

REKLAMA

„Pirmą kartą į Japoniją nuvažiavau 2015 m., buvau išvažiavęs ten studijuoti pusmečiui verslą, o paskui grįžau dar daugiau nei dviems mėnesiams praėjusiais metais mokytis su virtuvės šefais ir dirbau virtuvėje. Virtuvė mane traukė nuo mažens, gaminti jau mokėjau seniai, o nuvažiavus į Japoniją susižavėjau ir jų maistu“, – pasakoja 23-ejų vyras.

Mantas pasakoja, kad Japonijoje stažavosi pas virtuvės šefą, kuriam priklauso 36 restoranai, tad lietuvis sėmėsi patirties ne viename restorane.

REKLAMA
REKLAMA

„Tam virtuvės šefui dabar apie 70 metų, o jis dirba 365 dienas per metus. Jį radau per pažįstamą lietuvę, kuri Japonijoje gyvena daugiau kaip 10 metų. Mes per jos pažįstamus susipažinome su tuo virtuvės šefu. Su japonais yra labai sudėtinga, kadangi pirmiausia turi pasišnekėti apie savo šeimą ir gyvenimą, o tik po to gali kalbėtis apie verslą. Tad aš apie dvi savaites su tuo šefu tik kalbėjausi, nes jis iš pradžių norėjo pažinti mane, ar aš iš tikro nusiteikęs tam darbui, jis norėjo išgirsti, kokius klausimus uždavinėju ir t.t.“, – kalbėjo jis.

REKLAMA

Nuodingoji fugu žuvis

Su japonais, prisimena jaunas vyras, bendrauti buvo labai sunku, nes niekas nešneka angliškai. Kadangi Mantas prieš tai šiek tiek studijavo japonų kalbą, tai kalbėjosi šiek tiek japoniškai, taip pat padėdavo vienas žmogus, išversdavęs iš japonų į anglų ir atvirkščiai.

Šefai Mantui parodė ir kaip išdoroti nuodingiausią pasaulyje fugu žuvį.

„Fugu yra nuodinga žuvis, kuri yra valgoma. Jeigu yra blogai išdorojama, žmogus gali mirti. Nuo šios žuvies Japonijoje tikrai yra mirę žmonių – anksčiau buvo daugiau, o dabar, kai reikalavimai sugriežtėjo, jų yra mažiau. Virėjai turi praeiti specialius mokymus ir išlaikyti egzaminą, kad galėtų išdoroti tą žuvį.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu per egzaminą virėjas nors kartą blogai paruošia žuvį, daugiau niekada gyvenime negali gaminti tos žuvies. Todėl šią žuvį paruošti mokomasi trejus metus. Man pačiam rodė savaitę, kaip ruošti šią žuvį, tad aš jos ruošti dar negalėčiau“, – kalba Mantas.

Pašnekovas sako, kad ruošiant fugu yra išpjaunami visi nuodingi organai nepažeidžiant kitų.

„Jeigu įpjaunami tam tikri organai, jie išskleidžia nuodus ir užteršiama visa žuvis. Fugu dorojama atskiroje patalpoje, nes jeigu įpjaunami nuodingi organai, išbėga nuodingas skystis. Visgi tas žmogus, kuris mane mokė ją doroti, visiškai nesijaudino – dirbo kaip paprastą darbą. Jam nedrebėjo rankos ir nesijautė įtampos.“, – sako Mantas. Jam virtuvės šefas bandyti išdoroti žuvį neleido – tai yra per daug atsakinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad fugu žuvies ruošimas Mantui buvo viena įdomiausių patirčių Japonijos virtuvėje.

„Ruošti ir valgyti tą žuvį buvo tikrai labai įdomi patirtis. Tiesa, valgant šiek tiek buvo baisu, tačiau žuvis tikrai skani, ji tirpsta burnoje. Šiaip tai yra brangus malonumas – porcija tokios žuvies (iki 100 gr.) kainuoja 45-60 eurų“, – kalbėjo jaunas vyras.

Japonijos ypatumai

Mantas sako, kad visas japonų maistas gana sveikas, jis valgomas mažai apdorotas.

„Mane žavi tiek japonų maisto, tiek pačių žmonių kultūra, jų bendravimas. Japonai skiria didelę reikšmę maistui. Pietauja jie trumpai, nes labai daug dirba, bet vakarieniaudami per vakarą jie pakeičia tris-keturis restoranus. Jie neturi didelių porcijų, maistas lengvai virškinimas ir jie maistą dalinasi, tad tikrai nepersivalgo. Japonai valgo daug žuvies, nemažai mėsos, valgo ir daržovių, tačiau jos gana brangios“, – kalba Mantas.

REKLAMA

Vyras taip pat pamini, kad japonai yra darboholikai – dirba po 12-14 val. per dieną, taip pat šeštadieniais. Sekmadieniai, sako jis, japonai skiria daugiausiai laiko šeimai – 4 val., o visą kitą laiką skiria darbui. Gyvendami tokiu tempu, kalba Mantas, japonai miega visur, kur tik gali – traukiniuose, autobuse – kada tik turi laisvą minutę.

Parsiveža Japonijos kultūrą

Tad Mantas, grįžęs iš stažuotės, Vilniaus centre vasario viduryje planuoja atsidaryti japoniškos virtuvės restoraną – „Gyozo bar“. Gyozo yra Japonijos tradiciški rankų darbo koldūnai, o tokio tipo baras, anot Manto, Lietuvoje bus pirmas Baltijos šalyse.

„Noriu parodyti, atskleisti lietuviams kitokį japonišką maistą, nei daro kiti Lietuvoje. Pavyzdžiui, lietuvius noriu supažindinti su Gyozo koldūnais – rankų darbo koldūnais su įvairiausiais įdarais. Mes turėsime penkių skirtingų rūšių japoniškų koldūnų, sriubų, užkandžių, edamame pupelės (sojų pupelės), kurios prilygsta mėsai ar žuviai. Taip pat bus japoniški gėrimai – ryžių vynas, sakė, japoniškas alus“, – kalba Mantas.

Taip japonų kultūrą ir maistą įsimylėjęs vyras bandys perteikti dalelę Japonijos ir lietuviams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų