REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Smogas Europoje (nuotr. SCANPIX)

Europą apgaubęs stipriai užterštas oras privertė imtis skubių priemonių visame žemyne. Tarnybos suskubo paskelbti, kokia situacija šiuo metu yra Lietuvoje.

18

Europą apgaubęs stipriai užterštas oras privertė imtis skubių priemonių visame žemyne. Tarnybos suskubo paskelbti, kokia situacija šiuo metu yra Lietuvoje.

REKLAMA

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba prie Aplinkos ministerijos artimiausiomis dienomis prognozuoja ramius, be kritulių orus, nestiprų šaltuką. Tai reiškia, kad bus mažiau palankios sąlygos teršalams sklaidytis ir kad jų koncentracija ore gali didėti, o Vilniuje ir Klaipėdoje smulkiųjų kietųjų dalelių vidutinė paros koncentracija – viršyti ribinę vertę. Neatmetama, kad Lietuvos oro užterštumą gali padidinti ir teršalai, atkeliavę su iš vakarų atslinkusiomis oro masėmis. 

Kaip informuoja Aplinkos ministerija, Lietuva kol kas išvengė smarkiai padidėjusios oro taršos, pastarosiomis dienomis smogusios daugeliui Europos šalių miestų, kur dėl didžiąją Vakarų ir Centrinės Europos dalį apėmusio anticiklono susidarė nepalankios sąlygos teršalams išsisklaidyti.

REKLAMA
REKLAMA

Siekiant apsisaugoti nuo šios taršos, Paryžiuje buvo uždrausta važinėti senais automobiliais, Londone paskelbtas „juodasis“ pavojaus lygis.

Mūsų šalyje didesnę įtaką orams šiomis dienomis turėjo į šiaurės rytus nuo Lietuvos įsitvirtinusio ciklono pakraštys. Jis ir lėmė, kad vietomis pasnyguriavo, pūtė šiaurinių krypčių 6-12 m/s stiprumo vėjas. Tokios sąlygos palankios teršalams sklaidytis, jų koncentracija miestų aplinkos ore pastarosiomis dienomis neviršijo nustatytų oro kokybės normų.

Susidarius tokiai oro užterštumo situacijai Europos miestuose ir siekiant, kad Lietuvoje pavymui oro tarša neišaugtų iki grėsmingo sveikatai lygio, aplinkosaugininkai kviečia gyventojus, ypač didžiuosiuose miestuose, susisiekimui rinktis mažiau taršų viešąjį transportą, jokiu būdu nešildyti namų deginant atliekas, šlapią kietąjį kurą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų