REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
95
Studentai (nuotr. VDU)

Universitetų ir kolegijų siūlomas studijas lyginę žurnalo „Reitingai“ leidėjai paskelbė, kad informatikos inžineriją geriausia studijuoti Kauno technologijos universitete (KTU), finansus – ISM Vadybos ir ekonomikos universitete, pedagogiką – Vytauto Didžiojo universitete (VDU). 

95

Universitetų ir kolegijų siūlomas studijas lyginę žurnalo „Reitingai“ leidėjai paskelbė, kad informatikos inžineriją geriausia studijuoti Kauno technologijos universitete (KTU), finansus – ISM Vadybos ir ekonomikos universitete, pedagogiką – Vytauto Didžiojo universitete (VDU). 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naują žurnalo numerį trečiadienį pristatę reitingų sudarytojai įvertino daugiau kaip 70 studijų krypčių ir konkrečias specialybes reitingavo atsižvelgdami į darbdavių nuomonę apie studijas baigusiuosius, priimtų studijuoti pirmakursių balus, alumnų įsidarbinimą ir gaunamą atlyginimą bei kitus rodiklius.

REKLAMA

Kaip rodo paskelbti reitingai, norintieji studijuoti informatiką turėtų rinktis Vilniaus universitetą (VU), o informatikos inžineriją – KTU.

Ekonomiką, teisę, psichologiją, filosofiją geriausia studijuoti VU, vadybą – ISM Vadybos ir ekonomikos universitete, viešąjį administravimą – VDU.

VU yra pirmas 31-oje vertintoje bakalaurų rengimo studijų kryptyje, VGTU – aštuoniose, KTU – penkiose vertintose bakalaurų rengimo studijų kryptyse, o dar trijose – vienintelis tos krypties studijas vykdantis universitetas.

REKLAMA
REKLAMA

VDU yra pirmas penkiose vertintose bakalaurų rengimo kryptyse, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) – keturiose, Vilniaus dailės akademija (VDA) – taip pat keturiose, ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas – trijose vertintose bakalaurų rengimo studijų kryptyse.

Klaipėdos universitetas (KU) yra pirmas vienoje vertintoje bakalaurų rengimo studijų kryptyje, o dar trijose yra vienintelis tos krypties studijas vykdantis universitetas. Aleksandro Stulginskio universitetas (ASU) pirmas vienoje vertintoje bakalaurų rengimo studijų kryptyje, o dar dvejose studijų kryptyse yra vienintelis tos krypties studijas vykdantis universitetas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA) yra pirma vienoje vertintoje bakalaurų rengimo studijų kryptyje. Lietuvos sporto universitetas (LSU) yra pirmas (vienintelis) vienoje vertintoje bakalaurų rengimo studijų kryptyje.

Gen. J. Žemaičio Lietuvos karo akademija yra vienintelė ir todėl pirma vienoje vertintoje bakalaurų rengimo studijų kryptyje.

Kolegijų bakalaurų studijas taip pat įvertinę žurnalo autoriai paskelbė, kad Vilniaus kolegija yra pirma 17-oje vertintų profesinio bakalauro rengimo studijų krypčių, o dar trijose – vienintelė tos krypties studijas vykdanti aukštoji mokykla. Kauno kolegija yra pirma septyniose vertintose profesinio bakalauro rengimo studijų kryptyse, o dar trijose – vienintelė tos krypties studijas vykdanti aukštoji mokykla.

REKLAMA

Blogiausiai egzaminus laikė Ignalinos, Švenčionių ir Panevėžio rajonų abiturientai

 

Prasčiausiai valstybinius brandos egzaminus laiko Panevėžio, Ignalinos ir Švenčionių rajonų savivaldybių abiturientai, rodo šių metų egzaminų rezultatų tyrimas.

 

Žurnalo „Reitingai“ sudarytame geriausių ir blogiausių pagal egzaminų rezultatus savivaldybių sąraše Panevėžio rajono abiturientai blogiausiai išlaikė keturių dalykų brandos egzaminus: biologijos, chemijos, istorijos ir anglų kalbos. Nors Ignalinos rajono moksleiviai geriausiai šalyje laikė fiziką, jie atsidūrė tarp blogiausiai laikiusių biologijos, matematikos ir informacinių technologijų egzaminus. Švenčionių rajone prasčiausius rezultatus abiturientai parodė lietuvių, chemijos ir istorijos žinių patikrinimuose.

REKLAMA

Šilutės, Kalvarijos, Rietavo, Visagino, Neringos savivaldybėse moksleiviai blogiausiai išlaikytų egzaminų sąraše – po du dalykus. Pavyzdžiui, abiturientų skaičiumi palyginus negausioje Neringos savivaldybėje moksleiviai blogiausiai laikė anglų, matematikos egzaminus, tačiau pademonstravo geriausias Lietuvių kalbos brandos egzamino žinias.

Geriausius rodiklius, atsižvelgiant į žurnalo duomenis, be didmiesčių parodė Širvintų rajono, Birštono savivaldybių moksleiviai.

Reitingas sudarytas pagal 2016 metų rezultatus laikant lietuvių, anglų, rusų, vokiečių, prancūzų kalbų, taip pat istorijos, matematikos, Informacinių technologijų, fizikos, chemijos, biologijos, geografijos valstybinius brandos egzaminus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra tokių savivaldybių, kad jeigu mes seniau sakydavome, kad reikia kai kurias mokyklas užkalti, tai dabar turime net tokių savivaldybių, kurias reikėtų užkalti. Reikėtų samdyti nebe geltonuosius mikroautobusiukus, o geltonuosius trijų aukštų autobusus ir vežti į kitas savivaldybes (...). Pavyzdžiui, šiemet vasarą Ignalinos savivaldybėje beveik 85 proc. visų savivaldybės mokinių matematikos egzamino neišlaikė arba gavo minimalius įvertinimus nuo 16 iki 35 balų iš 100. Paprasčiau šnekant, tai 2-3 balai dešimtbalėje sistemoje, tai reiškia, kad jie prie matematikos beveik neprisilietė arba jų lygis yra septintos klasės lygmuo“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė žurnalo „Reitingai“ vyr. redaktorius Gintaras Sarafinas.

REKLAMA

Jis apgailestavo, kad po reitingų paskelbimo nėra imamasi veiksmų.

„Mes tuos skaičius ne šiaip sau kas pusę metų skelbiame, mes turime tikslą, kad juos pamatytų, ir tiesą sakant mato ir meras, ir švietimo skyrius, ir mokyklų vadovai, ir švietimo strategai visą tai mato, bet tai į nieką neišvirsta, praeina pusmetis ir pamatome, kad dar nukritome žemiau (...). Pirmas dalykas, ką reikėtų daryti, bent tikslą išsikelti, dabar net tikslo nėra, plaukiama pasroviui“, – kalbėjo G.Sarafinas.

Jis minėjo pavyzdžius, kad Singapūre nusprendus pakelti mokyklų lygį, valstybė apmokėjo korepetitorius silpnesniems vaikams. Taip pat kaip sprendimą jis minėjo pedagogų personalo sustiprinimą naujais specialistais.

REKLAMA

„Savivaldybėms švietimo rezultatus pagerinti nėra misija neįmanoma, tarkime, mažoje savivaldybėje, ar Pagėgių, ar Kazlų Rūdos, kurios yra silpnesnės, užtenka nusamdyti tris puikius matematikus, tris puikius lituanistus, du informatikus, du biologus, ir taip savivaldybės išvažiuotų į aukštumas vien su mokytojų pakeitimais motyvuojant, „užnorinant“ jaunuolius“, – aiškino jis.

„Tiesą sakant tų reikalavimų nelabai daug kelia ir naujieji valdantieji politikai, nėra kalbama apie kokybę iš principo, yra kalbama apie krepšelius daugiausiai, apie kitus niuansus“, – apgailestavo G.Sarafinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vertinant geriausių šalies gimnazijų penkiasdešimtuką, sąrašo viršuje tradiciškai daugiausia didmiesčių ugdymo įstaigų, ypač sostinės: Vilniaus licėjus, Vilniaus Jėzuitų gimnazija, Vilniaus Mykolo Biržiškos gimnazija, Vilniaus Žirmūnų gimnazija ir kitos. Tarp geriausius rezultatus šiemet laikant valstybinius brandos egzaminus parodžiusiųjų - ir Klaipėdos Licėjaus, Kauno technologijos universiteto, Kauno jėzuitų, Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijų abiturientai.

Anot žurnalo sudarytojų, šiemet tarp 366 gimnazijų nebuvo nė vienos, kurių visų mokinių lietuvių kalbos brandos egzaminų balas būtų 86 ar aukštesnis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų