REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandienos orai svarbūs ne tik sprendžiant kokius batus avėti ir ar verta neštis skėtį į darbą, pagal šios dienos orus, galime nuspręsti daug daugiau. Rugsėjo 29 dieną minima Šv. Mykolo diena, o pagal šios dienos orus bei ženklus senovės lietuviai nuspėdavo kokia bus žiema.

Šiandienos orai svarbūs ne tik sprendžiant kokius batus avėti ir ar verta neštis skėtį į darbą, pagal šios dienos orus, galime nuspręsti daug daugiau. Rugsėjo 29 dieną minima Šv. Mykolo diena, o pagal šios dienos orus bei ženklus senovės lietuviai nuspėdavo kokia bus žiema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viskas priklauso nuo vėjo

Rugsėjo 29 dieną lietuviai spėdavo tolimesnius orus: jei pūsdavo vakarinis vėjas, reiškia, kad laukia permaininga žiema, sniegą keis šlapdriba ir atvirkščiai. Jei ši diena giedra ir pučia pietų vėjas – žiema ir pavasaris bus šalti, daug snigs.

REKLAMA

„Pagal dienos orus spėti būsimi orai. Pavyzdžiui, tikėta, kad jei pučia šiaurys - bus šalta žiema, jei pietys – šilta, jei vakaris – permaininga žiema laukia ir pan.“, – kalbėjo etnologė doc. dr. Dalia Senvaitytė.

Taip pat būdavo atkreipiamas dėmesys ir į voratinklius. Jei šią dieną pamatydavo ant žolių voratinklį apvaliu viduriu – blogas ženklas, kitais metais gali nesisekti. O jei dar tame voratinklyje musė – metai bus prasti. Jei voratinklis tuščias – žmonės sirgs. Tačiau jei voratinklyje kirminas – metai bus geri.

REKLAMA
REKLAMA

Atrodo, kad šiemet Šv. Mykolo diena bus graži. Ketvirtadienio dieną daug kur truputį palis, vėjo gūsiai pajūryje sieks 15–18 m/s. Sostinėje bus +16 laipsnių. Kaune irgi bus iki +16 laipsnių, pajūryje temperatūra taip pat bus aukšta, kils iki +18 laipsnių šilumos, Šiauliuose, Panevėžyje iki +16 laipsnių. Oras naktį vės iki 9–14, pajūryje iki 16 laipsnių

Šventė susijusi su ūkio darbų pabaiga

Krikščionių liturgijoje rugsėjo 29 diena yra arkangelui Mykolui paskirta diena. Ji populiari įvairiuose protestantiškuose bei katalikiškuose kraštuose. Lietuvoje nebuvo visuotinai populiari. Drauge ši diena siejama ir su kitais arkangelais – Rapolu ir Gabrieliumi, bet ši sąsaja šventinėje tradicijoje žymiai mažiau populiari.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tradiciškai Mykolas vaizduojamas nešantis Mariją į dangų. Jis dar kartais vaizduojamas ir su sparnais bei trimitu rankose, o kartais kaip kovojantis su piktomis dvasiomis (gyvačių ir slibinų pavidalo). Mykolas („Panašus į Dievą“) kovoja su šėtonu, padeda nugalėti pagundas, sergsti mirusiuosius. Jis laikomas angelų karvedžiu. Apreiškime Jonui rašoma, kad Šv. Mykolas nugalėjo slibiną, kuris kėsinosi praryti kūdikį. Manoma, kad Šv. Mykolas saugo ir vaduoja tikinčiųjų sielas nuo piktųjų jėgų, o mirties valandą lydi vėles į dangų. Tikima, kad Šv. Mykolas paskelbs Paskutinio Teismo dieną“, – minėjo etnologė doc. dr. D. Senvaitytė.

REKLAMA

Kai kuriuose Europos kraštuose Mykolinės buvo, o kai kur ir tebėra, naujų mokslo metų pradžia, nes pabaigus ūkio darbus, kuriuos atlikti padėdavo ir vaikai, jie buvo išleidžiami į mokslus.

„Liaudiškose tradicijose šventė susijusių su svarbių ūkinių darbų pabaiga. Kartais lietuviškoje liaudies tradicijoje pavadinama ir kitu vardu - Dagotuvės, Dagos švente („dagoti“ – imti derlių); siejama su derliaus nuėmimu, bulviakasiu, rugių sėjos pabaigtuvėmis ir pan. (Drauge ši diena dažnai sutampa ir su bobų vasaros laikotarpiu, tai orai švęsti būna geri.) Ten, kur diena buvo pažymima, kepdavo pyragus, darydavo alų, lankydavo gentis“, – kalbėjo etnologė.

REKLAMA

Turėtų būti šiltų dienų

Nors manoma, kad kiek daugiau nei prieš savaitę prasidėjusi bobų vasara po Šv. Mykolo jau baigiasi, yra tokių teorijų, kad kaip tik po Šv.Mykolo ji prasideda, todėl galime tikėtis ir šiltų dienų.

„Yra sakoma, kad bobų vasara prasideda trys dienos po švento Mykolo, variantų yra daug. Klasikinė bobų vasara yra siejama su Azoro anticiklonu, aukšto slėgio sritimi, kuri centrinė dalis yra ties Azoro salomis, ten, ties tomis azoro salomis, slėgis tai pakyla, tai nukrinta, tenai nuolat susidaro tokia aukštesnio slėgio sritis, kuri vis atitrūksta nuo to regiono ir plaukia į rytus“, – kalbėjo sinoptikas Naglis Šulija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų