REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Rusijos kariuomenės mokymai Kaliningrade (nuotr. SCANPIX)

Šaltasis karas baigėsi prieš ketvirtį amžiaus. Tačiau Rusija pirmą kartą per ilgus dešimtmečius bando efektingai sudalyvauti JAV rinkimuose. Prezidentas Vladimiras Putinas jau vadinamas piktuoju lėlininku didžiosiose demokratės Hillary Clinton ir respublikono Donaldo Trumpo varžybose.  

25

Šaltasis karas baigėsi prieš ketvirtį amžiaus. Tačiau Rusija pirmą kartą per ilgus dešimtmečius bando efektingai sudalyvauti JAV rinkimuose. Prezidentas Vladimiras Putinas jau vadinamas piktuoju lėlininku didžiosiose demokratės Hillary Clinton ir respublikono Donaldo Trumpo varžybose.  

REKLAMA

Demokratai Rusijos prezidentą kaltina didžiulės kibernetinės operacijos organizavimu – naudojant pavogtus ir nutekintus elektroninių paštų duomenis buvo pasėtas chaosas ir nepasitikėjimas demokratiniais procesais prieš pat JAV prezidento rinkimus. Dar daugiau, Putinas, sakoma, netgi remia vieną iš kandidatų rinkimuose – Donaldą Trumpą. Tokio elgesio priežastis – bandymai pažapoti JAV galią pasaulyje.  

Putino sprendimas tiesiogiai kištis į JAV rinkimus reikštų, kad linija, kurią sovietai buvo priėję santykiuose su amerikiečiais, jau peržengta. Taigi, pagrindinis klausimas, kodėl Rusija ryžtųsi tokiam pavojingam žingsniui.  

REKLAMA
REKLAMA

Sovietų Sąjunga, turinti žvalgybinius pajėgumus, leidžiančius kištis į JAV rinkiminius reikalus, visada rūpinosi, kad toks veiksmas gali sukelti daugiau žalos nei naudos ir pakenkti palaikomam kandidatui, mano Williamas Courtney‘us, buvęs JAV ambasadorius Kazachstanui ir Gruzijai.

REKLAMA

„Dabatinė Rusijos vadovybė mano, kad yra būdas pigiai gauti didelės naudos įtikinant, kad JAV sistema yra chaotiška ir nepatikima“, - apie pastebimus pokyčius kalba ekspertas W. Courtney‘us.  

Buvęs CŽV slaptų operacijų pareigūnas Mike‘as Bakeris pareiškė, kad  Rusija pirmiausiai siekia ne nulemti, kuris kandidatas laimės šiuos konkrečius rinkimus, o pamažu, per ilgą laiką sumažinti pasitikėjimą pačiu rinkimų procesu.  

Trumpas: Putinas buvo tikras lyderis

Nors Rusijai atrodo, kad naudos ji gaus nepaisant to, kas laimės JAV rinkimus, reikia pripažinti, kad Trumpas ypatingai nesivaldo liaupsindamas Putiną ir kritikuodamas dabartinę JAV užsienio politiką Maskvos atžvilgiu. Iš tikrųjų tai beprecedentis atvejis, kai partijos kandidatas į prezidentus šitaip pozityviai atsiliepia apie kitos šalies lyderį, kuris save pozicionuoja kaip JAV priešą. Tai labai aiškiai pasirodė ir televizijos laidoje, kurioje atrodė, kad Trumpas atvirai giria Putiną, rašo CNN.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei jis sako puikius dalykus apie mane, aš taip pat puikiai apie jį atsiliepsiu. Turiu omenu, kad šis asmuo labai stipriai kontroliuoja savo šalį“, - pasakė D. Trumpas ir pridūrė, kad jam nepatinka Rusijos politinė sistema.

„Tačiau šioje sistemoje jis yra kur kas geresnis lyderis nei mūsų prezidentas“ , - dar pridėjo D. Trumpas.

Tokie komentarai yra viena priežasčių, kodėl Trumpo kritikai jį kaltina nematant, kaip jį mulkina gudrusis KGB agenas iš Kremliaus.

„Žvalgyboje sakytume, kad ponas Putinas užverbavo D. Trumpą ir jį jam pačiam nesuprantant pavertė jį Rusijos aentu“, - rašė buvęs CŽV direktoriaus pavaduotojas Michaelis Morrellas, dabar palaikantis Hillary Clinton.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiti Trumpo komentarai kvestionuoja JAV saugumo garantijas kai kurioms NATO tautoms ir leidžia kelti klausimų dėl to, kam iš tikrųjų priklauso Krymas. Būtent dėl tokių priežasčių 50 nacionalinio saugumo pareigūnų respublikonų pasirašė Trumpą pasmerkiantį laišką.

Puolimas prieš respublikonus

Clinton pasinaudo proga šia tema pulti savo oponentą. Ji neseniai visiems priminė apie Trumpo pagyrimus Putinui ir pareiškė, kad jos neatsakingas ir nepatriotiškas konkurentas nėra tinkamas užimti prezidento postą.

„Juk neįmanoma įsivaizduoti, kad prezidentu taptų kandidatas, kuris giria tokį rusų autokratą kaip Putinas“, - H. Clinton pareiškė reporteriams.

REKLAMA

Prezidentas Barackas Obama, vis dar puikiai prisimindamas savo neseną susidūrimą su Rusijos lyderiu G20 susitikime, taip pat pareiškė savo nuomonę.

„Pagalvokite, kas nutiko respublikonų partijai. Jie anksčiau aiškiai rodė nepalankumą Rusijai ir autoritarizmui, kovojo už laisvę ir demokratiją. O dabar jų kandidatas tiesiog giria Rusijos lyderį. Tą, kuris yra stiprus dėl to, jog įsiveržia į mažesnes valstybes, įkalina savo oponentus, kontroliuoja žiniasklaidą ir nustumia savo šalies ekonomiką į gilią recesiją“, - kalbejo dabartinis JAV prezidentas.

Pažeistos JAV kompiuterinės sistemos

„Kadangi nuolat matome tokią aiškią rusofobiją, mes galime tik išreikšti savo apgailestavimus“, - pareiškė Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

REKLAMA

Jis pareiškė labai apgailestaujantis, kad „Rusijos korta ir Rusijos prezidento korta“ yra naudojamos kaip beveik esminės JAV rinkiminiame procese.

JAV valdžia nepateikė jokių konkrečių įrodymų, kad Rusijos valdžia kišasi į JAV rinkiminį procesa. Tuo tarpu Kremlius griežtai neigia įtarimus dėl bet kokios įtakos darymo. Tačiau Vašingtone visi pripažįsta, kad tam tikri subjektai, greičiausiai susiję su Rusija, bet esantys pakankamai toli nuo jos oficialių kanalų, įsiskverbė į JAV kompiuterines sistemas ir leido nutekinti daug problemų sukeliančius laiškus.

Paskutiniai pranešimai apie įsilaužimą į elektroninį pastą apima ir žalą buvusiam valstybės sekretoriui Colinui Powellui. Tuo tarpu Pasaulio Antidopindo Agentūra apkaltino Rusiją dėl bandymų įsilaužti į JAV olimpiečių medicicinius failus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Demokratinis nacionalinis komitetas taip pat tapo taikiniu ir daugelis narių bijo, kad dar gali pasirodyti kur kas didesnė gėdą sukeliančios pavogtos ingormacijos, kuri gali būti ir tiesiogiai susijusi su kandidate į prezidentus.

Fiona Hill, kuri yra knygos apie Putiną bendraautorė, tvirtina, kad programišių atakų tikslas yra parodyti visam pasauliui, kad JAV politinė sistema nėra geras demokratijos ir tinkamo valdymo pavyzdys. Taip siekiama sumažinti JAV moralinį autoritetą tarptautinėje arenoje.

Putinas nori atkurti Rusijos statusą

Galima pabandyti suprasti, kokį argumentą Rusija pateiktų po chaotiškų JAV rinkimų.

„Pažiūrėkite, kas vyksta JAV – ar tikrai manote, kad tai, ką matote, yra geresnis vaizdas nei kurioje kitoje pasaulio valstybėje? Kas leidžia šiems žmonėms, kurie užsiima tokia nešvaria politika, priimti tokius svarbius pasaulyje sprendimus“, - aiškina F. Hill.

REKLAMA

Rusijos prezidentas taip pat net neslepia, kad jo pagrindinis politinis projektas yra pakenkti Vakarų politinėms, diplomatinėms ir karinėms institucijoms ir taip leisti Rusijai susigrąžinti teisėtą didžiosios galios pasaulyje statusą. Jis taip pat yra aiškiai parodęs įsitikinimus, kad JAV ir jos europiniai sąjungininkai kuria sąmokslus prieš Rusiją Gruzijoje, Ukrainoje, Libijoje ir Sirijoje. Be to Putinas jaučia asmeninį priešiškumą H. Clinton – jis yra ją tiesiogiai apkaltinęs kišantis į parlamento rinkimus Rusijoje 2011 metais, kai ji buvo JAV valstybės sekretorė. 

Tačiau rinkiminė intriga nėra vien tik susvetimėję JAV-Rusijos santykiai ir faktas, kad Putinas turi daug politinių, užsienio politikos ir asmeninių priežasčių, kišimąsi į JAV demokratiją vertinti kaip į pergalę vedančią strategiją. Tikėtina, kad tai yra ženklas siekio padidinti Rusijos pasitikėjimą savimi ir įtaką pasaulyje, ypač kai Putinas susiduria su Vakarų valstybių pastangomis izoliuoti jį po Krymo aneksijos. Rusija, po to kai sugrįžo į didžiąją politiką Viuriniuosiuose Rytuose, tapo labai svarbiu ir dažnai trukdančiu faktoriumi JAV pastangoms nutraukti ugnį Sirijoje. Ir nepaisant šlubuojančios ekonomikos dėl energetinių šaltinių patikimumo ir pareiškimų, kad Putinas sukūrė brutalią, autoritarinę valstybę, Rusija vis dar griauna bet kokius Vakarų pareiškimus, kad ji netaps niekuo daugiau nei mažėjančia regionine galia.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų