Simona Kasauskaitė (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Simona Kasauskaitė (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Simona Kasauskaitė nuo pat mažumės kentė beprotiškus galvos skausmus ir skrandžio sutrikimus. Pykindavo ją po kiekvienos šventės, o galvą skaudėdavo kone kasdien. Mergina jautėsi pavargusi, išsekusi ir net abejojo, ar dėl tokios sveikatos galėsianti baigti mokyklą. Dabar jos sveikata kuo puikiausia – Simona jau trejus metus žaliavalgiauja.

„Viskas prasidėjo nuo pat vaikystės. Gimiau labai jautri – maistui ir aplinkai. Buvau viskam alergiška, negalėjau daug ko valgyti. Vaikystėje kentėjau nuo nuolatinių migrenų ir skrandžio sutrikimų. Mano visi gimtadieniai ir šventės baigdavosi su angliuku ir stikline vandens. Mokyklos dažnai nelankydavau, nes mane nuolatos pykindavo. Vis ėjau pas gydytojus, kurie man tyrė viską, kas įmanoma. Paaiškėjo, kad aš alergiška pieno produktams ir kad galiu valgyti tik ekologišką maistą“, – pasakojo Simona.

REKLAMA

Niekas negelbėjo

Nors visa šeima bandė valgyti kuo sveikiau, tai nelabai gelbėjo – Simona vis tiek jautėsi labai blogai, o gydytojai galėjo pasiūlyti tik vaistus nuo migrenos ar skrandžio veiklos sutrikimo.

„Ėmėme ieškoti alternatyvų: prasidėjo homeopatija, holistinė medicina, gydymas dėlėms, net ir ekstrasensai, dieta pagal kraujo grupę. Pastarosios poveikį pajaučiau – kai kartu su šeima ėmėmės maitintis pagal kraujo grupę, galvą skaudėjo mažiau, rečiau pykindavo, bet vis tiek dar jausdavausi labai blogai. Man ir greitąją kviesdavo, ir gaivindavo, dažnai alpdavau, galvojau, gal net ir mokyklos nebaigsiu. Tuomet pasidariau kraujo netoleravimo tyrimus. Paaiškėjo, kad esu alergiška ir grūdiniams produktams. Visa šeima, kad mane palaikytų, išmetė iš raciono tuos produktus. Poveikis buvo – aprimo blogumai ir galvos skausmai“, – pasakoja mergina.

Simona sako, kad, pradėjusi studijuoti, ji pajautė stiprų santykį su gamta ir gyvūnais. Tuomet ji nutarė atsisakyti mėsos.

„Visa mano šeima irgi išjautė tą patį – visi tapome vegetarais. Tada atkrito ir alkoholis, nes jaučiau, kad viskas susiję. Norėjosi maitintis kuo švariau maitintis“, – sakė ji.

Simona Kasauskaitė (nuotr. facebook.com)

Simona Kasauskaitė (nuotr. facebook.com)

Atrado žaliavalgystę

Mergina tuomet studijavo kraštovaizdį ir floristiką, pradėjo dirbti su gėlėmis, tačiau po kurio laiko nuo naudojamų chemikalų jai prasidėjo stipri alergija. Simona jautėsi pervargusi nuo darbų, silpna, jos kraujas buvo nusilpęs.

REKLAMA

„Tada pasiėmiau biuletenį, gulėjau lovoje ir galvojau, kad čia kažkas negerai, kad nekokybiškai gyvenu: jaučiausi prastai ir negalėjau daryti to, ko noriu. Tuomet ėmiau vartyti mamos prieš kurį laiką padovanotą Olgos Dzindzeletos knygą „Geriausi receptai žaliavalgiams“. Kadangi nuo vaikystės mėgau gaminti, pagalvojau, kad norėčiau padirbėti Olgos žaliavalgiškame restoranėlyje ir pasimokyti tų receptų būtų įdomu. Susiradau internete jos kontaktus, parašiau jai laišką ir po poros valandų sulaukiau skambučio – mane pakvietė į darbo pokalbį. Pradėjau dirbti virtuvėje padėjėja. Kadangi man viskas gerai sekėsi, po kelių mėnesių jau dirbau kaip pagrindinė šefė. Kadangi ten buvo visos sąlygos valgyti žaliai, pagalvojau: kodėl nepabandžius pakeisti tos mitybos? Tad pradėjau maitintis žaliai“, – kelią link žaliavalgystės pasakojo Simona.

Tuo pačiu metu Simonos šeima taip pat nutarė pereiti į žaliavalgystę. Tokios mitybos poveikį mergina pajautė kone iškart: po kelių savaičių sveikata ėmė taisytis, galvą skaudėjo vis rečiau – maždaug kartą per mėnesį.

„Kadangi galvos skausmai vis tiek buvo, nors ir reti, aš supratau, kad yra dar kažkas giliau. Pradėjau eiti į sąmoningumą ir dvasingumą. Sužinojau apie gydomąją žaliavalgystę ir atradau Ann Wigmore, kuri apie tai ir kalba. Susisiekiau su A. Wigmore fondo Lietuvoje direktoriumi ir pasiūliau bendradarbiauti. Taip pradėjau jų organizuojamose žaliavalgių stovyklose gaminti maistą. Tas maistas man buvo nuostabus atradimas – koks jis gali būti skanus, sveikas ir dar gydantis!“ – kalbėjo Simona.

REKLAMA

Simona Kasauskaitė (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Simona Kasauskaitė (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Žaliavalgės racionas

Žaliavalgė pasakojo, kad maistas kavinėje skiriasi nuo gydomojo žaliavalgiško maisto tuo, kad kavinėje jis yra sunkesnis, riebesnis, ten naudojama daug riešutų, sėklų, prieskonių. Simona kasdien valgo lengvesnį maistą – ji nenaudoja aliejaus, druskos, valgo daugiau daigų.

„Mano racionas – tai daigintos sėklos, daiginti žali grikiai, daržovės, vaisiai, daržovės, daiginti grūdai, daiginti riešutai. Viską būtina daiginti, nes jei nedaigini, maistas bus negyvas.

Kadangi turime tikrai daug vaisių ir daržovių, maisto įvairovės pakanka: jei turi fantazijos, gali sukurti labai daug įvairaus ir skanaus maisto. Tas maistas, kurį valgau dabar, man yra labai skanus. Tokio maisto aš nevalgiau gyvenime. Ir jis, priešingai nei daug kas mano, yra sotus“, – sakė pašnekovė.

Po trijų metų žaliavalgystės Simona jaučiasi puikiai – galvos skausmas, jei ir aplanko, tai tikrai labai retai, ir ji jau žino, kad tai įvyksta nuo įtampos ar streso. Su tuo Simona jau moka tvarkytis, ir skausmas praeina. Jeigu anksčiau ją nuolat kamuodavo angina, dabar Simona nebepamena, kada sirgo peršalimo ligomis. Maitindamasi įprastai, Simonas kraujas buvo prastas, hemoglobinas žemas, o dabar ji jaučiasi energinga ir žvali, miegoti jai reikia mažiau, visi kraujo tyrimai – tiesiog pavyzdiniai.

Išvien su sąmoningumu

Nors kai kurie sveikatos specialistai ar žaliavalgystę išbandę žmonės kritikuoja tokį mitybos būdą arba sako, kad jis tinkama tikrai ne visiems, Simona su tuo nesutinka.

REKLAMA

„Žaliavalgystė tinkama visiems, bet ji turi eiti su sąmoningumu. Negali pradėti žaliavalgiauti, kol nesi pakankamai sąmoningas. Kai pradedi žaliavalgiauti, tampi jautresnis, geriau jauti aplinką subtilesniame lygmenyje. Kartais žmonės nebesuvokia, kas su jais vyksta, nes imi jausti ryšį su savimi, su aplinka, su kitais – gal net per daug imi jausti kitų emocijas. Žmonės to išsigąsta ir grįžta prie visavalgystės. Maistas prislopina emocijas – tu kažką suvalgai, kad nejaustum tam tikrų jausmų.

Pavyzdžiui, dar prieš kokius metus pasiilgdavau mamos bulvinių blynų. Po to supratau, kad mes esame prisirišę prie maisto, nes mums jis sukelia emocijas. Mamos blynai man asocijavosi su mamos meile. Po kurio laiko, kai tą suvokiau ir toliau ėjau į sąmoningumą, nebeturiu poreikio tiems blynams“, – kalbėjo žaliavalgė.

Empatija gamtai ir žmonėms

Pradėjus žaliavalgiauti, Simonos draugų ratas keitėsi, tačiau mergina tai priėmė natūraliai: ji suprato, kad keičiantis pačiai, keičiasi ir aplinka.

Simona Kasauskaitė (nuotr. facebook.com)

Simona Kasauskaitė (nuotr. facebook.com)

„Žaliavalgystė yra stiprus dalykas, tai nėra tik maistas. Kai keiti mitybą, keiti savo gyvenimo būdą, požiūrį, pradedi labiau vertinti santykį su gamta, tampi empatiškas gamtai, žmonėms, gyvūnams. Daug mano aplinkos žmonių patapo žaliavalgiais.

Kitus savo draugus priėmiau tokius, kokie jie yra: mes visi esame viena ir negali atskirti, kad čia vegetarai, čia mėsaėdžiai. Kadangi kitus priėmiau, tai ir jie mane priėmė: kai atsisakiau alkoholio, man draugai ėmė siūlyti arbatą, o po to – sultis“, – kalbėjo mergina.

REKLAMA

Dabar Simona moko žmones žaliavalgiškos mitybos, vyksta į šeimas ir moko, kaip gaminti žaliavalgiškus patiekalus, taip pat rodo kelią į sąmoningumą. Mergina gamina ir žaliavalgiškose stovyklose bei kartu su šeima priima žmones tėvų namuose ir ten toliau skleidžia savąją žinią.

Pradėjusi žaliavalgiauti Simona suprato, kaip nuostabiai galima jaustis – žmonės to, sako ji, net neįsivaizduoja. Tačiau prieš pradedant žaliavalgiauti, teigia pašnekovė, reikia išjausti, ar tau tikrai to reikia ir ką tau tai duos. Iš pradžių Simona pataria gilintis į sąmoningumą, o tada stebėti, kaip tam tikri dalykai atkrenta natūraliai.

Monika
2016-10-03 01:10:21
Šaunuolė mūsų :)
Atsakyti
GAUK NEMOKAMĄ tv3.lt NAUJIENLAIŠKĮ Į SAVO PAŠTO DĖŽUTĘ:
UŽSISAKYTI
REKLAMA
Jovita 2016-10-05 12:43:18
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Labai įkvepianti istorija. Žaviuosi tolerancija ir Simonos šeimos palaikymo. Yra ko iš šios istorijos pasimokyti :-)   ATSAKYTI
Mantas 2016-10-03 16:16:20
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
https://www.facebook.com/simona.kasauskaite/?ref=notif&notif_t=page_invite_accepted&notif_id=1475447490477084   ATSAKYTI
Jūratė 2016-10-03 10:00:31
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Mano žalio maisto mokytoja! Ačiū Tau! :)
Tu iš tiesų nuostabi!   ATSAKYTI
Arūnas 2016-10-03 03:33:02
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Myliu   ATSAKYTI
Monika 2016-10-03 01:10:21
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Šaunuolė mūsų :)   ATSAKYTI
Mityba rudenį (nuotr. Fotolia.com)
Atvėsus orams įprastai daugeliui padidėja apetitas ir norisi riebesnio, namuose pagaminto šilto maisto. Ne išimtis ir saldumynai, kuriais vėsiais vakarais taip pat vis dažniau ...
TV3 laida „Pasaulis pagal moteris“  (nuotr. TV3)
Rima Janužytė – žurnalistė, mama ir labai aktyvi moteris. Vis dėlto, nepaisant įtemptos karjeros (Rimai dėl darbo tenka ypač daug keliauti), ji randa laiko ne tik pabuvimui su ...
Konservuotos daržovės (nuotr. Fotolia.com)
Ruduo Lietuvoje lepina gausiu daržovių derliumi, kurį kiekvienas skuba išsaugoti ir tokiu būdu tinkamai pasiruošti žiemai. Kita vertus, dažnai dėl įprastų konservavimo būdų ...
Šviežias maistas (nuotr. Fotolia.com)
Nors maisto netoleravimo simptomai nėra tokie ryškūs ir staigūs, kaip gali pasireikšti alergija maistui, ignoruoti negalavimų ar bet menkiausių įtarimų nederėtų. Maisto ...
Mergina geria arbatą (nuotr. Fotolia.com)
Vaistažoles žmones vertina kaip labai naudingas ir organizmo imunitetą stiprinčias priemones, tačiau mitybos specialistė Vaida Kurpienė nurodo, kad su jomis taip pat reikia ...
REKLAMA

Top Video

Vienoje pavojingiausių sankryžų – baisi nelaimė: milžiniškos pajėgos gelbėjo merginas
DABAR RODOMA
Vienoje pavojingiausių sankryžų – baisi nelaimė: milžiniškos pajėgos gelbėjo merginas
DABAR RODOMA
Kremliui tarnaujantys separatistai skleidžia melagingą informaciją apie lietuvius
DABAR RODOMA
Skelbia apie kritinę padėtį Lietuvoje: bankrutuojančios ligoninės priverstos skolintis iš bankų
DABAR RODOMA
Avarija judrioje Vilniaus sankryžoje įkalino vištas
DABAR RODOMA
Apsvaigę mėginate pareigūnų kantrybę? Valdžia jums turi pasiūlymą
DABAR RODOMA
Donata Rinkevičienė apie susidūrimą su girtu daktaru: driokstelėjo stiprus kvapas
DABAR RODOMA
„Ryanair“ dėl atšauktų skrydžių gali grėsti nemalonumai
DABAR RODOMA
Grybų sezonas auką turi ir šiemet: mirė tris paras pati besigydžiusi moteris
DABAR RODOMA
Pratybų „Zapad“ įkarštyje kaimynai neįžvelgia jokių grėsmių, o TV3 žurnalistams siūlo susirasti naujos veiklos
DABAR RODOMA
Ekspertai: V.P.Andriukaitis savo garsiais pareiškimais šauna į koją ne tik sau, bet ir visai Lietuvai

Televizija

Į viršų