• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Sirijos kariuomenė įžengia į Darają (nuotr. SCANPIX)

Sirijos sukilėliai ir civiliai – daugelis verkdami – penktadienį pradėjo evakuotis iš Darajos miesto po ketverius metus trukusios armijos apsiausties, o šis įvykis yra skaudus smūgis sunkioje padėtyje esančiai opozicijai. Apie gelbėjimo operaciją paskelbta tuo metu, kai Ženevoje vyksta intensyvios JAV ir Rusijos derybos dėl Sirijos ateities.

21

Sirijos sukilėliai ir civiliai – daugelis verkdami – penktadienį pradėjo evakuotis iš Darajos miesto po ketverius metus trukusios armijos apsiausties, o šis įvykis yra skaudus smūgis sunkioje padėtyje esančiai opozicijai. Apie gelbėjimo operaciją paskelbta tuo metu, kai Ženevoje vyksta intensyvios JAV ir Rusijos derybos dėl Sirijos ateities.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Evakuacija prasidėjo prezidento Basharo al Assado vyriausybei susitarus su opozicijos pajėgomis, įsitvirtinusiomis Darajoje. Šis miestas, esantis netoli sostinės Damasko, buvo vienas pirmųjų, sukilusių prieš režimą 2011 metų kovą.

REKLAMA

Pirmieji autobusai, vežantys evakuojamus sukilėlius ir jų šeimas, pajudėjo iš nuniokoto miesto, lydimi Sirijos Raudonojo Pusmėnulio automobilių.

Smarkiai subombarduotame mieste, nuo 2012 metų apsuptame B.al Assadui ištikimų pajėgų, apsiašaroję gyventojai paskutinį kartą atsisveikino vieni su kitais, naujienų agentūrai AFP sakė vienas vietos sukilėlių kovotojas. „Šis momentas – sunkiausias; verkia visi – jauni ir seni“, – sakė savo vardo nesutikęs viešinti kovotojas.

REKLAMA
REKLAMA

Apie sutartį dėl Darajos evakuacijos ketvirtadienį paskelbė Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA. Pranešime buvo sakoma, kad 700 sukilėlių ir jų šeimos narių galės pasitraukti į opozicijos kontroliuojamą Idlibo miestą, o tūkstančiai civilių bus išvežti į vyriausybės įkurtus evakuacijos centrus.

Vienas Darajoje esantis šaltinis ketvirtadienį sakė, kad evakuacija gali užtrukti keturias dienas, o kariuomenės šaltiniai nurodė, kad pasibaigus šiam procesui į miestą įžengs armija.

„Nebetinkamas gyventi“

Darajos vietos taryba savo oficialioje „Facebook“ paskyroje paskelbė, kad civiliai bus išvežti į vyriausybės kontroliuojamą Hradželos miestelį Vakarų Gutos rajone netoli sostinės. „Iš ten jie galės išvykti, kur panorėję“, – sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taryba nurodė, kad kovotojai ir jų šeimos bus išvežti į šalies šiaurę, lydimi Raudonojo Pusmėnulio darbuotojų.

Penktadienį prasidėjusi evakuacija išprovokavo pyktį ir nusivylimą tarp opozicijos šalininkų, o minėtas vietos sukilėlis sakė, kad gyventojai verkė, ruošdamiesi išvykti. „Žmonės atsisveikina vieni kitais; vaikai visiems laikams atsisveikina su savo mokyklomis; motinos taria sudie kapuose gulintiems kankiniams“, – pasakojo jis.

Sukilėlis nurodė, kad sprendimas evakuoti miestą priimtas dėl blogėjančių humanitarinių sąlygų. „Miestas tapo nebetinkamas gyventi – jis visiškai sugriautas“, – sakė kovotojas.

REKLAMA

Daraja laikyta sukilimo, prasidėjusio nuo taikių protestų prieš B.al Assado vyriausybę, simboline tvirtove. Neramumai, prasidėję 2011-ųjų kovą, peraugo į pilietinį karą, nusinešusį jau per 290 tūkst. žmonių gyvybių.

Per pastaruosius ketverius metus į miestą įvažiavo tik viena maisto produktų atgabenusi pagalbos kolona – tai įvyko šių metų birželį. Kiekanksčiau Darają pasiekė kolona, atgabenusi vaistų.

JT pasiuntinys Sirijai prisidėjo prie Kerry ir Lavrovo susitikimo

Jungtinių Tautų (JT) pasiuntinys Sirijai penktadienį prisidėjo prie atidžiai stebimo Rusijos ir JAV susitikimo, kuris kelia vilčių dėl pažangos atnaujinant Sirijos taikos derybas. Staffanas de Mistura kelios minutės prieš 13 val. (14 val. Lietuvos laiku) atvyko į prabangų Ženevos viešbutį, kur nuo ryto vyksta JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry ir Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo susitikimas.

REKLAMA

Derybose ypač daug dėmesio turi būti skirta Sirijos konfliktui ir S.de Mistura ketvirtadienį užsiminė, kad ši diskusija bus „svarbi“, galinti padėti jo pastangoms atnaujinti taikos derybas. JT pasiuntinys išreiškė viltį, kad konflikto šalis prie derybų stalo bus galima sugrąžinti rugpjūčio pabaigoje, bet šis terminas tikriausiai bus nukeltas, turint omenyje intensyvias kovas Sirijos teritorijoje.

Iki šiol vykę derybų ratai neužbaigė konflikto, kuris jau pareikalavo daugiau kaip 290 tūkst. gyvybių, o milijonus gyventojų privertė palikti savo namus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maskva ir Vašingtonas remia priešingas 2011 metais kilusio karo šalis. Konfliktas prasidėjo prezidentui Basharui al Assadui ėmus taikyti brutalias priemones demokratijos šalininkų sukilimui nuslopinti. Penktadienį ryte J.Kerry ir S.Lavrovas priešais kameras širdingai paspaudė vienas kitam ranką, bet nekomentavo, ko tikisi iš savo susitikimo.

Reporterio paklaustas, kokia, jų nuomone, yra pagrindinė kliūtis ugnies nutraukimui Sirijoje, S.Lavrovas atsakė: „Nenoriu gadinti atmosferos deryboms.“ J.Kerry, kuris vėlai ketvirtadienį atskrido iš Džidos Saudo Arabijoje, kur paskelbė apie naują taikos iniciatyvą konflikto draskomam Jemenui, nekomentavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų